Ройтерс: Нараства подкрепата за БСП, ГЕРБ търпи сериозни загуби
Ройтерс: Нараства подкрепата за БСП, ГЕРБ търпи сериозни загуби / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подкрепата за опозиционната Българска социалистическа партия нарасна и се изравни с тази на управляващите от ГЕРБ, след като правителството на Бойко Борисов направи обратен завой по повод на АЕЦ "Белене". Това се казва в кореспонденция на Ройтерс от София, която се позовава на данните от изследване на „Галъп Интернешънъл".

Подкрепата за водената от премиера Борисов партия ГЕРБ през февруари е спаднала до 22,6% от 23,8% месец по-рано. В същото време подкрепата за социалистите, които управляваха в периода от 2005 до 2009 г. се е увеличила до 22,1%. Месец по-рано БСП се радваше на одобрение от 19,7%.

Парламентарните избори в страната ще се състоят на 7 юли.

ГЕРБ претърпя сериозна загуба миналия месец, когато 60,6% от българите, които отидоха да гласуват на първия референдум след падането на комунизма през 1989 г., подкрепиха изграждането на АЕЦ "Белене", надявайки се това да доведе до разкриването на работни места и да намали сметките за ток, коментира Ройтерс.

Забавените реформи, ниските доходи и липсата на решителни стъпки, за да се изкорени широкоразпространеното връзкарство и корупция болно удариха по популярността на ГЕРБ. В същото време безработицата в страната достигна 11,4%, което е най-високото равнище от март.

Ройтерс припомня, че икономическата стабилност в България през последните години се поддържа за сметка на ниския жизнен стандарт - средната месечна пенсия е 176 долара, а средната заплата - 460 долара.

Галъп" посочва, че изследването е направено в периода 31 януари - 7 февруари, т.е. преди започването на последните протести срещу високите цени на електричеството. /БГНЕС/