55% одобряват изцяло „гласа на улицата”, сочи проучване
55% одобряват изцяло „гласа на улицата”, сочи проучване / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив

Висока подкрепа за протестите от последните месеци и ниски очаквания за трайни политически последствия от тях - е един от основните изводи от проучването на агенция „Алфа Рисърч” за обществените, икономически и политически нагласи в страната, проведено в периода 22-27 март.

Мнозинството от пълнолетните жители на страната подкрепят изцяло (55%) или отчасти (38%) протестите. Готовността за участие в тях обаче е по-ниска. Склонни да изразят недоволството си, излизайки на улицата са около една трета от българите, предимно младите поколения до 30-годишна възраст.

Ключов фактор за консолидиране на общественото недоволство са икономическите проблеми и свързаните с тях искания (92%). Доста по-ниска е популярността на политическите искания - едва 20% биха застанали зад такива. Това обяснява защо като по-важни резултати от протестите се възприемат намаляването на цените на тока и проверките в електроразпределителните дружества (67%), отколкото политически следствия като предизвикването на предсрочни избори (47%).

Именно фокусът върху икономическите искания обуславя ниски очаквания за трайни политически последствия от протестите в страната: 65% смятат, че гражданският натиск ще отшуми след изборите, срещу 34%, които са на мнение, че ще се установи траен контрол над управлението.

Разпуснатото 41-во Народно събрание отива в историята с едва 9% положителни оценки (3% ръст спрямо януари) и 60% отрицателни (ръст от 2%) за цялостната си дейност. В голяма степен тези оценки отразяват негативизма към политическите партии, който беше заявен и на протестите в страната. Лидерите на двете основни политически сили - Бойко Борисов и Сергей Станишев също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%.

Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Служебният премиер Марин Райков е непознат за огромното мнозинство от избирателите - 74% изразяват неутрално отношение към него в първите седмици от работата му, 17% положително и 9% - отрицателно.

Към момента кабинетът Райков получава подкрепа предимно от дясно-центристки избиратели, докато отношението на левите и радикално настроените български граждани е преобладаващо негативно.

Регулярното проучване на агенция Алфа Рисърч за обществените, икономически и политически нагласи в страната е проведено в периода 22-27 март 2013г. Сравнимо е с предишните тримесечни проучвания, които се извършват по една и съща методика и със съпоставими индикатори.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1050 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.