В социалното министерство ще има персонални промени, структурни - едва ли
В социалното министерство ще има персонални промени, структурни - едва ли / снимка: Sofia Photo Agency
В социалното министерство ще има персонални промени, структурни - едва ли
21397
В социалното министерство ще има персонални промени, структурни - едва ли
  • В социалното министерство ще има персонални промени, структурни - едва ли

Разработване на пакет от мерки за ограничаване на безработицата и  възстановяване на социалния диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество, са сред краткосрочните приоритети на бъдещия социален министър Тотю Младенов. В условията на икономическа криза най-важното е поддържането на активен и отговорен диалог между правителство, работодатели и синдикати, заяви в интервю за Дарик новият министър на труда и социалната политика. Ето какво още каза бъдещият социален министър:

Имате ли нагласа да предложите намаляване на осигурителната тежест като вид антикризисен механизъм в полза на работещите българи?

Тъй като основният проблем, който ще стои пред нас, е ограничаване на размерите на безработицата - това е заложено и в програмата на политическа партия ГЕРБ, ние смятаме, че чрез намаляване на социалните осигуровки ние ще дадем възможност на бизнеса да задържа част от тези средства, за да може да ограничи по този начин и безработицата, за да не се съкращават хора в такива размери. И смятам, че това може да стане плавно. Въпрос на разчети е. министърът на финансите трябва да направи точни разчети, за да може да знаем в какви рамки можем да се простираме и откъде може да бъде компенсирано от държавния бюджет.

Евентуално някакви проценти за целия мандат?

За целия мандат ние сме поели ангажимент до 5 процентни пункта, като казвам, че няма да стане веднага, но ще стане в рамките на целия мандат.

Как ще укрепите пенсионните фондове и кога ще бъде първото увеличение на пенсиите през този мандат и евентуално с колко процента.

В състоянието на криза, в което се намира държавата от близо една година, тройната коалиция не само че не направи антикризисните мерки, неслучайно беше прекъснат и социалният диалог със синдикатите и с работодателите, и направиха увеличението на пенсиите от 1 юли. Така че трябва да се види какво е състоянието на държания бюджет и на социалното осигуряване и чак тогава да се мисли в тази посока.

А принципно в социалната програма на партия ГЕРБ има ли специални мерки за възрастните хора?

Да, ние предложили - увеличаване на вдовишките пенсии, както и еднократна месечна помощ за възрастните хора над 75 години. С цифри няма да говоря, ние сме правили своите разчети преди няколко месеца, когато ситуацията в държавата беше една, сега е друга. Когато се види какво наследство поемаме, включително и в държавния бюджет, тогава могат да се дават точни прогнози.

Ще инициирате ли някакви промени в регламента за изплащане на обезщетенията за безработица и евентуално ще бъде ли увеличена тяхната стойност?

Преди няколко седмици чух управителя на Националния осигурителен институт, че парите били свършили, така че нека да видим какво ще заварим и тогава ще коментираме тези неща.

Преди време синдикатите лансираха някои идеи за промяна във формулата, по която се изчисляват тези обезщетения. Не е ли логично да се обвържат с осигуровките, които внася всеки българин, според заплатата, която получава?

Ще седнем със синдикатите на експертно ниво, те имат достатъчно добри експерти, както и с работодателите и ще намерим най-доброто решение.

Имате ли програма по отношение на хората в неравностойно положение?

Разбира се, че имаме. Там ни предстои среща и с шефа на Агенцията за хората с увреждания да видим какво е положението и там в момента и там заедно ще ги решаваме тези въпроси, както и с неправителствените организации в тази област.

А мислили ли сте как да бъде увеличена усвояемостта по схемите на ОП „Развитие на човешките ресурси" и към кои социални групи трябва да се насочат приоритетно средствата, на които България има право?

По оперативната програма се получи едно голямо сътресение, тъй като аз съм в течение, като кмет (на Враца - бел. ред.) участвах в част от дебатите и това, което се правеше по оперативната програма към министерството на труда и социалната политика, там се получи голяма сътресение, напуснаха доста сериозни хора, които работеха в таз сфера. Искам да видя какво е положението, до къде са стигнали и ще ги решаваме заедно нещата. Там има комитет по наблюдението, където участват синдикати, работодатели, неправителствени организации, общини, други министерства, така че всичко се решава заедно.  

Ще има ли структурни промени в рамките на министерството? Остават ли старите агенции и евентуално ще има нови структури.

За структури едва ли, но някои персонални промени ще има.