Страната ни е в предепидемична обстановка
Страната ни е в предепидемична обстановка / снимка: Sofia Photo Agency
Интервю с доц. Мира Кожухарова
23063
Интервю с доц. Мира Кожухарова
  • Интервю с доц. Мира Кожухарова

Страната ни е в предепидемична обстановка, възможно е скоро да бъде обявена национална епидемия. Това каза в „Денят" на Дарик доцент Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Тя уточни, че към момента, ако има данни за наличие на грипен вирус, става въпрос за новия тип А (H1N1). 

Ето какво още каза доцент Кожухарова за Дарик: 

По данни на здравното министерство 10 000 души са заразени с новия грипен вирус, ще растат ли случаите на заболели и да стигнат до там да се обяви национална епидемия?

Епидемията се развива доста бързо, все повече региони се обхващат от тази вълна, достигайки до епидемични стойности. Възможно е и на национално ниво да достигнат епидемични стойности, които са изчислени на 198 болни на 100 000, като към края на днешния работен ден с корекциите и въвеждането на новите данни заболяемостта е 141 на 10 000, страната е в предепидемична зона?

Как трябва да реагира един човек, когато усети, че има симптоми на такъв тип заболяване? Задължително ли е да се чака висока температура, за да отиде при личния си лекар?

Специално за грипа е характерно, че той започва много бързо и обикновено са съчетани симптомите, т.е. няма да има само температура без други явления - общо неразположение, главоболие, в много случаи суха кашлица. Тази комбинация е сигналът, че трябва да отидем при личния си лекар. Във всички случаи грипът е сериозно заболяване и винаги съм съветвала хората да се обръщат към своя личен лекар когато имат такива симптоми, защото мнението на лекаря във всички случаи ще бъде по-обективно от нашето лично.

В момента у нас има ли други грипни вируси?

Данните от вирусологичните изследвания, които се извършват от Националната референтна лаборатория, показват, че ако става дума за грипен вирус, то той е от новия тип А(H1N1). Съществуват и други вируси, които предизвикват остри инфекции на дихателните пътища, но обикновено тези заболявания протичат по-леко, така че шансът да се сбъркат е много малък.

Доц. Кожухарова, защо някои европейски държави закупиха ваксината, а ние още не сме направили това?

Факт е, че някои европейски държави вече я имат. Въпрос на национално законодателство. Тези държави, които вече разполагат с ваксината, са сключили своите договори още преди ваксината да бъде произведена, предварителни договори, които в съответствие с нашето законодателство не са разрешени. За България беше важно ваксината първо, да е произведена. Второ, да е минала законовата процедура за регистрация, което става в Европейската агенция по лекарствените средства и едва след това да бъде обявена процедура за договаряне, която вече е в ход.

Може ли ваксините за сезонния грип да са ни от полза?

По принцип да, но не по отношение на новия грипен вирус.

Носенето на предпазни маски, избягването на места, където се събират много хора, какви съвети, доц. Кожухарова, бихте дали, за да се предпазим от новия грипен вирус?

Носенето на предпазни маски може да бъде полезно, ако маската се носи правилно. Хората, които решат да я използват, трябва да имат предвид, че тя трябва много често да се сменя и в момента, в който овлажнее, това става много бързо, тя трябва да бъде сменена. Мокра ли е маската, тя престава да действа като филтър. Това, което винаги сме препоръчвали - спазването на хигиена, миенето на ръце, използването на еднократни носни кърпички и бързото им унищожаване и най-вече избягването на събиране на много хора в затворени помещения. Аз не мисля, че е необходимо да се предприемат някакви специални административни мерки, но тези, които са болни, нека си седят вкъщи, за да не ни заразяват, а тези, които са здрави да не се събират по много хора на едно място, защото това увеличава шанса да се заразиш. Това са елементарни неща, но действително помагат.

 

Цялото интервю с Мира Кожухарова чуйте в звуковия файл