Стафан Юруков: Стачката на горските крие рискове
Стафан Юруков: Стачката на горските крие рискове / netinfo
Председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик радио.

Част от протеста на горските служители е срещу забавянето и на вашето назначение толкова време. Те от март предупреждават за проблемите си.

Ако приемем, че това е така, значи една част от протеста, исканията са удовлетворени.

Прави ли са? Прави ли са горските според вас да протестират?

Вижте, аз мога да ви кажа, че и в периода, в който не бях официално назначен, Националното управление по горите или сега Държавната агенция нито за миг не са спирали да работят. Просто може би лидерите, синдикалните, нямаше към кого лично да се обърнат и с кого лично и отговорно да се водят преговорите.

Един горски стражар наистина ли взима 200 лева?

Това не е точно така. Значи, най-ниското заплащане е 240 лева, но това е за горски стражар, който току-що започва кариерата си. Иначе средната работна заплата в сектора е 405 лева след последното увеличение, което беше направено от 1 юли 2007 година.

Тоест оспорвате твърденията на синдикатите . . .

Не.

. . . че стражар взима 200-220, а инженерите 300-320 лева?

Това не е така. Значи, възможно е да има отделни служители, които са на по-ниско заплащане, но това са хора, които са в началото на своята кариера или нямат необходимата квалификация и т.н. Действително има и такива хора, които са по-ниско заплатени, но имаме и служители, които получават по 900 лева, например началник участък. . .

900 лева?

. . . като заплата. В държавните дивечовъдни станции заплатите на всички служители са значително по високи от това, което се посочва.

Какъв е отговорът . . .

Така че не може да се говори за целия сектор, трябва конкретно да се видят нещата.

Какъв е отговорът ви на искането на синдикатите за, ако вярно съм разбрал, 25 процента увеличение от 1 юни, това ще е вече със задна дата, 10 процента от 1 октомври и 100 процента от 1 септември догодина в сравнение с 1 септември 2007.

Отговорът е следният. И в момента ние продължаваме да бъдем второстепенен разпоредител на бюджетни кредити, така че сме лимитирани в рамките на бюджета. Вие знаете, че бюджетът на държавата се приема със закон и със закон може да бъде променен. Така че в рамките на бюджета нямаме какво да обмисляме и да обсъждаме. Друг е въпросът, че има искания, които в рамките на нашите вътрешни възможности и резултатите от нашата дейност могат да бъдат удовлетворени като например ритмично предоставяне на работно облекло, на търсене на възможност за ваучери за храна и различни други неща.

Вярно ли е това, което казва шефът на синдикатите в горското стопанство Петър Абрашев, че от години не са се шиели униформи за горските и гасят пожарите по дънки и маратонки?

Това не е съвсем вярно, защото и в момента, и за тази година е закупен платът за така нареченото униформено облекло. Може би на места не е спазен ритъмът за снабдяване на лесовъдите с работно облекло, а иначе за абсолютно всички горски стражари е закупено облекло, което е подходящо за терен, обувки, мобилни телефони, лично оръжие. Така че положението изобщо не е толкова тежко, колкото се опитват . . . Да, имаме проблеми и стремеж да бъде по-добро, но да не забравяме, че само допреди няколко години положението беше много, много по-тежко.

Добре, а платихте ли на горските, или ще им бъде ли платено за извънредни труд това лято, докато гасиха пожарите?

Значи, на всички . . .

И то и нощен, извънреден и нощен едновременно.

Във всички наши единици, където е заявен такъв труд, изплащането е извършено. Друг е въпросът някъде, ако не е свършено така, както трябва, в смисъл да са оформени нещата документално, тогава няма как да стане. Но сведенията ми и от вчерашните разговори са, че нямаме държавно лесничейство или дивечовъдна станция, където са подадени необходимите документи и да не са изплатени полагащите се възнаграждения за извънреден и нощен труд.

Всъщност колко от трите хиляди, ако е вярна цифрата, която знам, горски стражари протестират?

Аз мога да ви дам към вчерашния ден, 16.00 часа, около 1500 човека активно стачкуващи, в смисъл, че са в ефективни стачни действия.

Сто и двайдесет лесничейства, казват синдикатите. Колко са всички лесничейства?

В различните регионални управления процентът е различен. Има регионални управления, три, в страната, където за момента нямаме нито едно стачкуващо лесничейство или нито един стачкуващ служител. В другите процентът е различен. В някои 12, 15, 20, 30, но и вчера по време на съвещанието, което аз проведох в района на Смолян с регионалните началници от Родопите или територията, която обхваща по-голяма част от Родопите, бяха много задълбочено обсъдени тези неща, разбрахме се да се провеждат разговори с хората, да се мисли по какъв начин могат да се удовлетворят исканията, за да не се пречи на снабдяване на местното население с дърва, а също така и да не се прекратява изпълнението на договорите с нашите контрагенти, тъй като там можем да претърпим сериозни загуби.

Всъщност това, което обясняват от синдикатите, след малко ще го чуете и от един от синдикалния, ще чуят слушателите ни от един от синдикалните лидери в национален мащаб, с него ще говорим и за другите стачки, е, че навсякъде вървят процедури за ефективни стачни действия и абсолютно всички лесничейства рано или късно ще започнат такава стачка. Очертаващите се проблеми вие ги формулирахте - хората няма да си получат дърва, защото те трябва да се маркират от горските служители.

Да, разбира се.

И какво ще правите? Зимата идва, населението без дърва. . .

Не, аз се... вижте, аз се надявам да надделее здравият разум, защото тази стачка най-малко е необходима на хората, които декларират, че обичат и милеят за българската гора. Значи, това, което толкова години очаквахме, в продължение на десет години, се случи и това, което очакваме да се случи е свързано с очакванията на хората. Но за да може то да се случи, ние трябва да работим в нормална обстановка, трябва да си изпълняваме задълженията и реализирайки тези законодателни промени, за които ние имаме готовност, ще удовлетворим и исканията и няма да тропаме на вратата на господин Орешарски, а сами ще си заработим средствата, които са ни необходими.

Не, какво точно смятате да заработите, щото то обич, обич към българската гора, ама ако взимаш 200 евро, даже вие да сте правият, че е толкова заплатата, 200 евро, ако взимаш, обичта може би отива на заден план. Какво точно предлагате вие?

Ние търсим нов финансов механизъм, който позволява част от средствата, които се печелят в българската гора, да се връщат за възнаграждения на служители, за лесокултурни мероприятия.

Това в дългосрочен. . .

Ние търсим създаването на фонд "Българска гора", който ще даде възможност да се акумулират средства и те да се преразпределят към лесничейства, които са по-слаби в икономическо отношение, които също да могат да водят една нормална дейност и нормално съществуване.

Деликатното положение, в което сте, макар че сте нов ръководител, е, че от вас очакват не да търсите, а ми да им кажете утре колко лева точно ще вземе всеки един от стачкуващите повече.

Ако вие ми кажете как да стане това нещо, веднага бих го направил.

Т.е. нямате отговор на исканията за увеличение на заплатите с нито стотинка към днешна дата?

Заплатите от 1 юли са увеличени с 10 процента в рамките на решението на правителството.

Не виждате други възможности? А има ли опасности, освен да не се получат дървата от хората, които се отопляват на тях, от бракониери, които да изсекат сега по време на стачката горите, да няма кой да загаси евентуални пожари, да се провали ловът?

Представете си, че примерно полицаите започнат да стачкуват, как можем да разчитаме, че ще има нормален обществен ред. Същото е и с горските стражари. Значи, ако те не си спазват, не си изпълняват служебните задължения, напълно е възможно да има и бракониерства, и повече нарушения, и т.н. И без това ни обвиняват в това нещо, сега само това ни трябва.

Как изглеждат сега нещата оттук нататък, за да се спре стачката?

Продължаваме да разговаряме и аз съм оптимист и силно се надявам да надделее здравият разум.