Според данните на „Трансперънси” по корупция сме на нивото от 2002-а
Според данните на „Трансперънси” по корупция сме на нивото от 2002-а / netinfo

Интервю с директора на Главния инспекторат към Министерския съвет Николай Георгиев, той е и секретар на правителствената комисия за противодействие и превенция на корупцията, в предаването "Седмицата" на Дарик.

Най-корумпираната държава в ЕС, казаха от "Трансперънси интернешънъл". Даже в Колумбия било по-добре. България е с индекс, специален индекс на тази неправителствена организация, 3.6. Дания, която е номер едно по некорумпираност, е 9.3. Демек сме, кажи-речи, три пъти по-корумпирани от Дания.

Ами, случи се така, че сме се изравнили с 2002 г. по индекс, поне това, което "Трансперънси" изнесе за 2008 г., слезли сме долу, по-надолу.

Вие какво работихте тогава?

Ами. . .

То излиза, че от 2002 г. досега нищо не сте работили.

Нека само да се опитам да обясня. "Трансперънси" измерва усещането на хората, на гражданите на републиката, по отношение на корупцията. Това е възприятието на хората в държавата и във всички държави, които се изследват. Те са 180 държави, "Трансперънси" изследва. Това не е реалната корупция на практика. Има и друга методология, която "Коалиция 2000" използва. Там пък се измерва броят на дадените подкупи и намерението да дадеш подкуп, което показва може би по същия начин, със социологически методи пак се извършва тази оценка, но според мен там е по-ясна картината, защото, признавайки, че си дал или получил подкуп, по-ясно се измерва картинката.

И там накъде се движим?

Там нещата са по-добре. В годините вървим по към некорумпирано да го наречем, като индекс, докато "Трансперънси" е точно това усещането за. . .

За индекса им, сигурно е верен, защото като на първо място по некорумпираност е Дания, на 180-то - Сомалия, честно казано, изглежда, че сигурно е верен.

Така е.

Ако беше на първо Сомалия по некорумпираност, а Дания - най-корумпирана. ..

Значи, не трябва да има хора, които да оспорват този индекс, и така е. В никакъв случай не твърдя, че в България няма корупция.

Знаехте ли вие в комисията по корупцията на правителството за Иван Леков, зам.-шефът на Държавната агенция за младежта и спорта?

Не, не сме се занимавали с. . . и моята дирекция.. . . .

А за Мариус Цаков, заместник-областният управител на София?

Не сме се занимавали и с двете неща. Просто това е. . .

Добре де, ама всъщност. . .

. . . разработка на ДАНС.

. . . тази комисия какво точно правите, че не знаете. . .

Комисията. . .

В страната ни са двама корумпирани и вие разбирате от медиите, че са корумпирани. . .

Комисията не е мястото, където се ловят корумпираните. Комисията прави политиката по отношение на антикорупцията. Тя е към правителството и изпълнява стратегията. Тя създава условията, които са свързани със законодателство и разпоредби, вътрешни за съответните ведомства, така щото да не се случва това, или колкото е възможно да се смачка корупционната проява. Не е работа на комисията, тя не е разследващ орган, да се занимава с това кой е взимал пари и кой не е взимал.

Ами, добре, явно в областните управи тогава излиза, че има проблем. Този Цаков след като шест пъти е сменял. . .

Чакайте сега, защо в областните управи.

Примерно.

Случило се е в област София да. . .

Шест пъти сменил явката. Значи, честно казано, ако си се научил, че трябва да сменяш явките, това вече е някакъв сигнал, че може би не за пръв път го правиш, както твърдят други.

Как беше? Ние в това студио сме си говорили. Много американски филми е гледал. Явно, че така стават нещата, нали, сменяме явката, за да не ни хванат.

Той не ги е гледал като хората, щото накрая го хванаха.

Това не е единствен случай. Аз мисля, че и друг път сме говорили. Имахме данъчен служител, навремето съм ви казвал, който по същия начин смени няколко пъти и накрая вкъщи прокурорът и следователите го закопчаха с белязаните пари, така че това не е ново, смяната на местата, където да се получи подкупът. Страшното е, че някой е дал и че този човек е искал. Това, ако се опитаме да се попреборим с него, да спрем да даваме и да предлагаме, за да получим нещо, което не ни полага, да предредим някого, може би ще е по-добре.

Част от решението за успешна борба е в присъди за тия, които взимат, за да има превенция наказанието, само че тук се удря на друг камък. Ето сега и Леков казва - ами, той ми връщаше заем. Никаква търговия с влияние и се почва проблемът с доказването.

На първо място е решението обществото да реши да не дава. Хората да ударят по масата, казват това ми се полага, тази администрация, която сме й дали власт и ресурс да ни помага, за да живеем по-добре, ние няма да й даваме пари или каквото и да било друго, за да постигнем нещо, което не ни се полага по ред в случая. Елементарни примери има - от типа искам да прередя някого, защото на мен ми е по-спешно, примерно, до получа еди какъв си документ, затова ще дам на някой дребничко. Съдът е съд. Там не мога да оспорвам решенията и процедурите, по които се изяснява дали е взет или не е взет подкупът, дали има деяние.

Дали има и подкуп. Ето, за варненската съдийка. . .

Дали има подкуп.

. . . пак тази седмица има публикации, че всъщност, председателката на Административния съд, че всъщност там били лични отношения, скарани...

Вижте, хубавото е, че вече е хвърлено, казано е. Сега, съдът с какво решение и какви доказателства ще признае и какви ще открие, и каква присъда ще сложи, това е работа на съда, но това, че е показан някой, който е взел пари, е добре.

Да, обаче проблемът е ето, със съдията Христо Ристосков, който извади случая с Леков, ако не е случай назаем, както твърди Леков, че в края на краищата този Ристосков май няма да свири вече международни мачове. Вие понеже си имате общо с футбола покрай апелативната комисия по лицензирането за УЕФА, сигурно имате коментар за това.

Чух. . .

Значи, вие сега викате на хората - предавайте корумпираните.

Да.

Е, този Ристосков като предаде сега ще свири ли мачове? Ако си беше дал 2000 лв., сега. . .

Ами, твърдя, че ще свири.

. . . щеше да свири.

Значи, възстановиха му правата, доколкото знам онзи ден. . .

И колко ще свири и на кои мачове.

Ама, хайде да не мислим така колко и на кои. Значи. . .

Ама, сега ще видим. Е, това ще е пример. Ако му дадат да свири. . .

. . . той направи нещо, което. . .

. . . важни мачове, да получава добри доходи.

. . . трябва да отдадем честта си към това му деяние, да свалим шапка, защото е имал смелостта да го направи. Това. . . Оттук нататък какви ще са последствията, зависи от всички останали хора, които са в този бизнес, да го наречем, в кавички, да видим те какво ще свършат в крайна сметка.

Той е извършил пък от друга страна нещо, което граничи... или може да се каже, че е... може да се квалифицира и като престъпление, снимал това дето... Ами, тук почва другият проблем. Ти, за да докажеш, че някой ти иска подкуп, трябва да го снимаш, да го запишеш. Тогава си пък по. . .

Вижте, ние сме правили. . .

. . . нарушение на Конституцията.

. . . говорили сме тук, че когато има такова намерение, ако се случи това някой да каже, че му искат подкуп, разигравали сме тази схема и винаги се е получавало. Като се намесят компетентните органи и после няма къде да мърдаш в съда. Това е, хванали са те на място.

Добре де, а още ли продължава този доста първобитен начин на подкупване. Като си има толкова по-добри варианти - услуга извършва фирма на. . .

Хайде да не учим. . .

. . . роднина, примерно.

Да не учим хората на други варианти, защото обучението в посока на това да бъдат корумпирани хората не е най-правилното. По-добре да правим превенция още в училище. . .

Да, ама става дума, че. . .

. . . да не се случва това.

Не намалява ли този начин на корумпиране и вече да действат други схеми?

Сега. . . Ами, в теорията да го наречем, в кавички, съществува дребна и висока корупция. Значи, във високите етажи корупцията, която е, тя е политическа и става въпрос за големи пари. За такива чейнчаджийски, пак в кавички казано, пари, които се раздават тук и там, за да се свърши нещо или да не се свърши, това е дребна корупция, която е ужасяващата и размерите са й големи, и така, доколкото разбирам, и индексът идва оттам, защото това, което се изнася в обществото, за заловени хора, които са корумпирани, за действия от страна на различните органи в държавата, които са си свършили работата, която. . . ама, така, подчертавам дебело, са си свършили работата, после се. . . така стават нещата, защото виждате ли, ние сме най-корумпирани. Значи, когато работиш срещу едни гниди, казано, така, просташки, и ги покажеш на светло тези хора, които пипат в меда и вършат неща, които са просто не само противозаконни, те са ужасяващи, изведнъж обществото се настройва и казва, ама ние сме много корумпирани. Някъде ми се губи нишката. Таке е. В цял свят има хора, които взимат и които предлагат. И там има корупция, и политическа, и малка, и голяма, и каквато се каже,но когато хванат някого и го покажат, че е хванат, ето този е лошият, този е, хората казват - да, органите, които работят и са призвани, и им се плаща за това, са си свършили работата, докато у нас е точно обратното.

И после, като го пуснат, защото се окаже заем...

Абе, навсякъде ги пускат. Аз и преди съм ви казвал, имаше един период от време, когато пазарджишкият регион беше най-големият, хората от там бяха най-големите, как да го кажем, даваха най-много пари назаем, се оказваше. Имаше документи в държавата, в данъчната администрация специално, от където всички...

Като провери някой данъците...

Да, назаем взето от пазарджишко село.

Добре, смятате ли, ето това е една противокорупционна мярка, доколкото знам, в западни държави...

Да запалим пазарджишко...

Не, в други западни държави даването на заем се регистрира.

Така е.

Точно, за да не минава този номер.

Така е. Ето и още една посока, в която трябва да работи законодателят. И ние сме си говорили тук...

Иначе то всеки българин играе банка.

Ние тук сме си говорили за конфликта на интереси. И аз силно, много, много искам, и се надявам този закон да излезе и да е хубав закон. Защото в него са включени всички, и народните представители, и цялата администрация, включая вътре и министри, и заместник-министри, каквито длъжности се сетите, плюс съдебната система.

Съвпадение ли е, че тази седмица тия, дето ги хващат, все са от НДСВ?

О, хайде да не обръщаме нещата. Значи вие знаете, че съм държавен служител, дали са от НДСВ, БСП или от еди къде си, това няма никакво значение. Това просто са корумпирани хора. Дайте да ги гледаме като хора, които са корумпирани. Възгледите на един човек едва ли биха го накарали да бъде корумпиран. Напротив, идеологията е нещо, което е хубаво, все едно да кажем, ето го и попа, който беше горе в този прекрасен манастир, какви глупости върши. Нима той, като е божи служител, като има такава вяра, ще го съдим заради вярата му или заради това, че еизвършил закононарушение.

Кога ще има министър, закопчан за корупция, ето, като в Румъния? Паул Пакурару не уволнил шеф на инспектората по труда в един окръг срещу обществена поръчка за сина му. То даже това не е и в... така, това е доста сложна корупционна схема...

Ами, когато у нас министър уволни сина на някой... Вижте, доказването...

Занимавате ли се в инспектората с такива нива?

Да, да. Да, и знаете...

И всичко е...

И знаете, че има и министър, и зам.-министри, които, така, имаха прояви, не смея да твърдя, че са корупционни, но имаха прояви, които са на ръба на закона, и бяха освободени.

За кой министър говорите?

Нека не говорим сега с имена.

Не, защото те бяха освободени, Румен Петков, Румен Овчаров...

Не.

... и други бяха, Гайдарски... Да не гадаем, кой според вас...

Хайде ще дадем най-простичкия.

Е бил най-близо, така...

Пример, ще дадем с заместник-министъра на външните работи. Нещата тръгнаха по разследването върху имената...

За Чаушев говорите?

Да... и се оказа на практика, че той наистина е имал участие, което той самият си беше декларирал, в "Дюни". Не говорим за корупция, говорим за конфликт на интереси. Но конфликтът на интереси, подчертавам, конфликтът на интереси не е корупция, но е на ръба.

Ама като идете в Брюксел и сега румънците ще кажат: Вижте го Пакурару, ние се борим с корупцията. А ние какво казваме?

Румънците са.

Ние сме на ръба.

По корупционни министри са след нас. Те са по-корумпирани от нас, поне за миналата...

По-ли са, според вас те...

За миналата беше така. За тази не зная.

За миналата, а тази сме ние най-зле, според "Трансперънси".

Това, че се въртим с румънците на опашката.

Не е голяма?

Е, не е похвала, да.

Малко футбол? Каква част от мачовете в първенството са уредени според вас? Вие си играете на лицензиране, то си се оказа, че то мачове няма. Кой с кого се уговаря.

Пак ли трябва да обяснявам, че нямам нищо общо с мачовете в "А"-група и "Б"група. И въобще...

Нямате идея?

Нямам представа какво се случва там, защото това не е и моя работа. Комисията, която ръководя, и другата, която съществува, по лицензирането на отборите за "А" и "Б" група по правилата на УЕФА и за играта в УЕФА въобще, те нямат допирни точки със самото първенство. Там се отговаря на съвсем различни критерии, дали въобще могат да играят става въпрос. А не как играят.

В нашия случай дали въобще могат да участват?

В играта.

В играта по корумпиране, да си разменят едни пари там преди мачове.

Не знам дали го правят, но ето, ако се е случило, съдията направи това, което трябваше. Показа, че…

Цитирам Александър Томов, президентът на ЦСКА: Пред цялата българска общественост искам да кажа, това е тази седмица, че специално обвинявам г-н Николай Георгиев, отговорник на апелативната група за лицензирането, в морална и юридическа непрецизност. Никой освен него не държеше съдбата на решението за отнемането на лиценза в ръцете си. Според Томов това решение е било взето на 2 юни, вероятно от хора, които стоят зад Георгиев. Тоест, сега демек той казва, този, дето се бори с корупцията, има нещо край него неясно.

Вижте сега, г-н Томов е изключително емоционален човек и вероятно емоцията му е попречила да види или да осъзнае във времето допуснатата грешка, като ръководител на ЦСКА която е направил. Смешното е в ситуацията, че... когато се спазват правилата и, най-после, и законите, става скандал, който е безсмислен. Значи, добре е да викаме и да крещим, и да говорим по подобен начин, когато нещо не е направено, когато не се спазват правилата. Това, че той ме обвинява в решение и, че някой седи...

А той твърди…

Това са някакви...

Твърди, че срокът е бил…

Емоционални.

2 юни, за да бъдат представени нужните документи от данъчните, а вие сте ги искал на 30-и, защото този срок бил изтичал в неделя...

Хайде, пак да повторим, тук, в студиото имаше такъв разговор.

То много ЦСКА-ри слушат, това е важно. То излиза... дали ще е на 30-и или 2-ри, ЦСКА изгоря...

Аз пак започвам с това, жалко е за момчетата, които биха с 16 точки, и жалко е за привържениците на ЦСКА това, че някой в ръководството на клуба не си свърши работата навреме. На всички им е ясно, че сроковете са 31 май. Това, че 31 май беше събота, комисията заседава до 31 май. Тя не може да взима решения и документи след тази дата. Това, че е било в събота и 2 юни, понеделник, работният ден е трябвало да бъде изпратена справката за всички отбори, български говоря, не за ЦСКА, за всички български отбори в УЕФА, това става въпрос за почивен ден, не става въпрос за заседание на комисия, не става въпрос за взимане на документи и на ново решение.

Тоест, не е като в съда, като един срок изтича в почивен ден, се счита, че изтича в работния.

Комисията последно е заседавала в работен ден.

При вас в УЕФА не е така.

В работен ден, последният работен ден от месец май, 30 май е взето решението. Тогава е заседавала комисията. Аз не мога да взема еднолично решение на 2 юни и това е недопустимо въобще някой да си го мисли, че някой някъде може да вземе самостоятелно решение и да чака някой да донесе документ на 2-ри.

... той намеква, че всъщност цялата работа е за пари. Че с участието в шампионската… Той не намеква, той си го... участието в Шампионската лига, не съм си записал, за 8 милиона мисля, че говори.

Това са предположения, сега кой колко милиона ще вземе?

То и "Левски" като игра, зер ги зема де. Но това е друг въпрос.

Сега, обвиненията могат да се сипят на ляво и на дясно. Аз виждам тук развития за две седмици, които се получиха, тази и миналата. Как се обвиняваше, първо ръководството, президента на републиката, мен ме включиха вътре в обвиненията. После някакви хора седели зад мен, били взели решението преди мен. За мен най-важното е, че съвестта ми е абсолютно чиста, че решението е правилно и законно, и имам абсолютната подкрепа на всички, които идваха да проверяват. А и в момента чакаме пак поредната проверка...

Кога е това?

Включително и по ИСО ни проверяваха.

От УЕФА?

От УЕФА, че решението е правилно и законно. Това е. Всички останали приказки са чисто емоционални.

Кой ще е следващият корумпиран другата седмица?

Кого ще хванем ли?

Да, когото ще хванете?

Нека ви го покажем първо, пък тогава.

Този с качулката. В един вестник, май в "Телеграф" бяха...

Кой с качулка?

Хванали, че така изглежда човекът с качулката, който прибира първо Леков, а после Цаков, като един и същ. Тоест, имаме и такъв Батман борец.

Образ на борец. Вижте, дали му е скрито лицето или не, първо, много труд стои зад това да уличиш някого, много документи, много ресурс. Трябва да почнеш да разсъждаваш като, почти като престъпниците, за да можеш да ги хванеш. А кой ще е следващият, ще видим. Ще има и следващ. Няма начин да няма следващ.

Нямате не, предния път, като участвахте, за "Марица-Изток" говорихте факти.

Сега сме в "Марица" в мините на проверка. Ще видим оттам какво ще излезе?

Там какво чакате? Какво проверявате?

Проверяваме дейността за 3 години на държавното предприятие. Както проверявахме ТЕЦ-а, по същия начин. Имаме заповед от министъра на икономиката, работната група пак аз я водих.

Този с качулката пътува ли натам, според данните, които имате досега?

Към ТЕЦ-а не видях да пътува качулка, но се свършиха много хубави работи. ТЕЦ-ът работи много добри и в момента се очаква откриване на трети и четвърти блок, сероочистка откриване, неща, които щяха да се случат много, много по-късно във времето, ако не беше тази проверка.