Шест години затвор грозят Вальо Топлото по последното обвинение
Шест години затвор грозят Вальо Топлото по последното обвинение / netinfo
Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Колко години затвор за Валентин Димитров иска прокуратурата?

Все още прокуратурата не е пледирала. Това, което се случи вчера – беше внесен един от обвинителните актове срещу Валентин Димитров за валутно престъпление. Това, което мога да ви кажа е какво предвижда законът за това престъпление.

Какво?

А това е лишаване от свобода за срок до 6 години и отнемане в полза на държавата предмета на престъплението.

До шест години. Предвид...

До 6 години е. В този смисъл говорим за тежко умишлено престъпление така, както го дефинира Наказателният кодекс.

А вие дефинирате ли престъплението на Валентин Димитров като предполагащо максималния размер на наказание?

Значи вижте, това е въпрос, който ще бъде решен от съда. Не бих искал да избързвам така, процедурно. В крайна сметка има момент и място, когато аз ще предложа на съда да наложи определено наказание. Съответно съдът е този, който трябва да прецени извършено ли е това престъпление и какво наказание съответно трябва да бъде наложено.

Сега, да обясним обаче веднага на тия слушатели, които казват - леле, за такива пари и толкова малко наказание?! Всъщност вие го обвинявате в момента само заради недекларираните валутни сметки и преводи.

Да, може би трябва да поясним това, че става въпрос за едно от всички обвинения, които към момента се повдигнати на господин Димитров. Става въпрос за валутно престъпление, което, така, обяснено на по-достъпен език за хората, означава нарушаване на задълженията на българските граждани за деклариране на средства в чужбина и съответно боравене с такива средства в чужди банки. Става въпрос... нещо, което също е много важно, че не всяко недеклариране е престъпление. Престъпление е само тогава, когато размерът на недекларираното е особено голям, което по българските стандарти и по българския закон означава над 140 хиляди лева.

Добре, а защо решихте да започнете с недекларираните сметки, а не например с прането на пари?

Въпросът не е на решение. Въпросът е на приключване на разследване по част от престъпленията, които считаме, че господин Димитров е извършил. Мисля, че е целесъобразно и разумно това, което ние сме приключили като разследване, да бъде отделено и вкарано в съда, тъй като не мисля, че е разумно да изчакваме приключването на абсолютно всички разследвания и всички дела и престъпления да бъдат гледани на куп. Такава възможност има и според Наказателно-процесуалния кодекс и ние сме се възползвали от нея.

А как ще изглежда съчетаването между отделните обвинения и кумулирането, т.е. събирането на всички наказания, които би следвало да излежи?

Значи това е нещо, което ще бъде решено на един по-късен етап в случай, че има постановени различни присъди. Принципът, който излага Наказателно-процесуалният кодекс, Наказателният кодекс е, че последният съд кумулира предходните присъди. Говоря принципно. А в случай, че това не се направи, може да се направи отделно да се поиска от всяко едно лице, което е осъдено, да се кумулират присъдите. Но пак ви казвам, това е на един доста по-късен етап нещо, което ще бъде актуално и което следва да се коментира.

Медии предполагат, че следващото обвинение ще е за неплатени данъци. Можете ли да го потвърдите или отречете?

Това, което... просто не мога да ви кажа. Нашият принцип, моят принцип на работа е това, което е доказано и приключено като разследване, да отива там, където му е мястото, а именно в съда, тъй като в крайна сметка съдът е арбитърът, независимият арбитър, който трябва да се произнесе по обвиненията, които прокуратурата е повдигнала. Обвиненията, които в момента стоят освен това, което вече сме внесли в съда, мисля, че са известни на всички. Това са за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

Длъжностното присвояване било най-трудно за доказване. Смятате ли, че е така?

Трудни са... всички тези престъпления, за които говорим, са трудни. Най-малкото от гледна точка на обема на анализираните документи. Защото в крайна сметка, след като се съберат всички доказателства и се анализират, трябва да се формулира едно много ясно и точно обвинение. Казвал съм неколкократно ,че става въпрос за доста дълъг период от време. Факт е примерно, че дори за едно престъпление като недекларирането самото обвинение, така, изложено на повече от 60 страници, мисля, че е достатъчно ясно за каква фактология говорим през този дълъг период от време Е анализ трябва да се направи.

Дългото разследване не даде ли възможност на обвиняемия да организира защитни версии?

Извинете, не чух въпроса.

Казвам дългото разследване не даде ли възможност на обвиняемия да организира защитни версии?

Значи обвиняемият винаги може да организира своите защитни версии. Важно е какво говорят фактите и доказателствата по делото. Всяка една версия, независимо дали е защитна или обвинителна, би могла да се оборва и в крайна сметка аз очаквам, че в съда ще се случи точно това. Съвсем естествено е защитата да се опита да обори версията на прокуратурата, прокуратурата да се опита да обори версията на защитата. В крайна сметка това е смисълът на състезателния процес, който ще се развие пред съда. В това няма нищо страшно за мен.

Кога ще влязат в съда обвиненията и срещу собственика на "Фронтиер" Красимир Георгиев?

Значи тук не става въпрос за изолирано обвинение. Знаете, че е повдигнато обвинение в рамките на делото за пране на пари, което се води срещу Валентин Димитров.

Тоест заедно с Валентин Димитров ще стане това.

Така че приключването на това разследване ще бъде общо.

Известно ли ви е какво става с разследванията по скандала "Овчаров – Александров", които бяха отделени от делото за "Топлофикация"?

Не, не, с това разследване се занимава друг колега и мисля, че не е редно аз да взема отношение по това разследване.

Ще ви цитирам доклада на Европейската комисия - скорошните скандали, в които са замесени високопоставени длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт в България, ще бъдат ключова проверка за ефективността на механизмите, създадени за разследване и ефективно наказание при престъпления, свързани с организираната престъпност и корупцията от големи мащаби. Смятате ли, че ще има до следващия доклад на Европейската комисия, пролетта на следващата година, вече ефективно решение по внесеното от вас обвинение срещу Валентин Димитров като част от тази ключова проверка?

За съжаление, не мога да кажа нищо. Естествено моето голямо желание е всички тези обвинения да приключат максимално бързо в съда. Но, знаете, че в България... и във всички страни съществуват процедури, които следва да се спазват, и неспазването на тези процедури би опорочило всяко едно съдебно решение. Така че не е в интерес нито на прокуратурата, нито на обществото да бъдат взимани прибързани решения в нарушение на процедурите. Такъв ни е законът и ние следва да го спазваме, независимо от времето, което отнемат тези процедури.

Вие ръководите прокурорското спецзвено към Софийската градска прокуратура, което беше съставено преди десет месеца по инициатива на главния прокурор Борис Велчев. Обявихте, че сте приключили 10 от възложените ви 25 дела от значим обществен интерес. Да кажете кои са десетте, кои остават и по 25-те очертава ли се някои, които да приключат без обвинителни заключения.

Значи, вчера имахме един анализ на дейността на градската прокуратура. Аз взех отношение по работата на спецзвеното. Действително имаме 10 приключени дела. В момента ми е трудно точно да ги изброя всички, тъй като не разполагам с цялата информация, но това са общо взето делата срещу магистрати - няколко дела имаше срещу прокурори, това е един от прокурорите в районна прокуратура, прокурор от районна прокуратура Лом, окръжна прокуратура Силистра. Част от разследванията, които се водят срещу лицето с така наречения... така нареченото Пиле. Друга част от това дело в момента върви към приключване, така че по отношение на това разследване се надявам в най-скоро време да приключим изцяло. Имаме няколко дела за митническа контрабанда, които са в съда, срещу бившия председател на Държавния резерв Димитър Димитров. В тази връзка предстои приключване и на делото срещу Мирчо Спасов и Станислав Копъров. Така че очаквам един много малък брой от делата, които сме взели, да продължат да се разследват и след началото на съдебната ваканция. В крайна сметка мисля, че колегите съвсем добросъвестно, професионално си свършиха работата и успяха в рамките на, така, близо осем месеца да приключат това, което им беше възложено като разследване. Това, което не е приключено, просто става въпрос за сложни дела и оттам произлиза и проблемът с приключването на тези дела.

Всъщност има…

Аз съм доволен от работата. Идеята е работата на спецзвеното да продължи и след септември. Вероятно ще се мисли за обновяване на хората, които ще работят вътре, тъй като идеята е да се даде възможност на хора, които работят тежки дела, да ги приключат максимално бързо при максимално добри условия.

Всъщност има един проблем - от една страна, ЕС настоява за резултатна работа по ключовите проверки, както ги наричат, от друга страна, обаче европейско изискване е случайното разпределение на делата. Когато има спецзвено, то очевидно в него не се разпределят случайно определени дела. Как ще реши това...

Мисля, че... Не, не е точно така, защото подборът в спецзвеното става по принципа на делата, т.е. когато един колега е акумулирал, знаете, че в градската прокуратура има разделение на отдели - хора, които се занимават с икономическа престъпност, общоопасни престъпления, криминални, чисто криминални случаи. Става въпрос за това хора, които имат голям брой дела със значим обществен интерес, с тежка фактическа обстановка, с големи финансови интереси, точно изхождайки от това, че те имат примерно пет или шест дела, да им се даде възможност тези дела да ги решат при едни максимално благоприятни условия и в максимално, така, за максимално бързо време. В никакъв случай тук не става дума за изолиране на конкретни лица, на които прокуратурата дава приоритет, става въпрос за прокурори. Всички ние сме прокурори в Градската прокуратура, просто делата са тези, които определят на кои лица следва и може да се даде възможност да работят в условията на така нареченото спецзвено.

На финала една съвършено друга гледна точка към работата ви. Чета във вестник "Политика", че прокурорите работите сред ужасна жега, защото нямате климатици. Как изглеждат условията, в които трябва да разнищвате тези дела за милиони?

Ами това е една болна тема не само за прокуратурата, въобще за... не само за градската, за софийските прокуратури. Мисля, че и за съдилищата положението е същото. Не е зле, просто ви предлагам и на вас, да отидете и да видите в какви условия работят колегите, защото аз също считам, че не е нормално прокурори и съдии да работят по трима-четирима човека в стая и да решават едни толкова тежки дела.