Шефът на Пирогов: Вменяват ни да се самоубием
Шефът на Пирогов: Вменяват ни да се самоубием / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на Пирогов: Вменяват ни да се самоубием
61813
Шефът на Пирогов: Вменяват ни да се самоубием
  • Шефът на Пирогов: Вменяват ни да се самоубием

След протестните действия, които изпълниха българските градове и доведоха до оставката на правителството, е въпрос на дни да избухне непредвидима реакция и в медицинските среди. Това е становището на болници, общопрактикуващи лекари и специалисти. От Българския лекарски съюз съобщиха, че в края на месеца лекарите излизат на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса. Причината това да се случи е залегнала в политиката на институцията, с която се ограничава лечебният процес в страната, твърдят работещите в сектора.

В писмо на здравния министър в оставка Десислава Атанасова до касата, се споменават тревожни прогнози за лечебни заведения като „Пирогов”, „Света Екатерина” и Кардиологичната болница. Министърът препоръчва спешно да бъдат предприети мерки за безпрепятственото функциониране на болниците. Дали обаче една оставка на директора на институцията д-р Пламен Цеков, би могла да спаси лечебните заведения от стачни действия или пък от предполагаем фалит, е въпросът, по който лекари и пациентски организации не успяха да постигнат консенсус.

Опасността болници като „Пирогов” да изчезнат от Националната здравна карта и вероятността от 15 март семейните лекари да закачат на вратите на кабинетите си бележки с текст - „Направления няма,” са теми, които сякаш в последната седмица потънаха дълбоко в морето от протестни действия, което заля българското правителство. Защо обаче сред тези, които се явиха в негова подкрепа, липсваха тежко болни пациенти и лекари, е въпросът, който днес си задават в сектора.

Как започна войната между лекари и каса припомня Диана Чинарска от Управителния съвет на Българския лекарски съюз:

„Договорите, които подписахме по време на преговорите, бяха подменени с други договори - с други цени и други обеми. Това доведе до неподписването на Националния рамков договор. Това пък от своя страна донесе известно количество некомпетентност както от страна на Надзорния съвет на касата, така и от самият управител на институцията д-р Пламен Цеков. По тази причина лекарите не са доволни. и поради методиката, която излезе по отношение на министерско постановление, в което толкова драстично орязани лимити никога не е имало. Над 20% ние сме лимитирани в нашата медицинска дейност - това са талоните, това са изследванията. Отделно - болниците също имат намалени прогнозни бюджети. По тази причина те трябва да спрат да приемат пациенти по клинични пътеки”.

В резултат на това от съсловната организация внасят в Парламента искане за оставката на директора на касата Пламен Цеков. Искането е подкрепено и от екипите на не една или две родни лечебни заведения. Поискаха я и от „Пирогов”, но с ясната преценка, че тя сама по себе си няма да реши проблема, разбираме от директора на болницата доц. Стоян Миланов:

„Сега, на нас ни беше обяснено, че ограниченията във финансирането са продиктувани от появата на нови субекти на територията на София - нови частни болници. Това обаче не е наш проблем. Лимитирането на броя на пациентите, приети и лекувани, води до незапълване на легловия фонд и до неизпълнение на някои от критериите за добра практика. Тоест, това лимитиране може да доведе и до сваляне на нивата на компетентност, съответно до допълнително финансово ограничаване, и накрая - до един фалит на болница. Това е пропуснато от тези, които са правили правилата. Те не са разбрали какво ни вменяват. Те ни вменяват да се самоубием”.

Тези, които вменяват правилата обаче, били притиснати от други, обяснява Пенка Георгиева, която до края на миналата година представлява пациентите в Надзорния съвет на касата: „Тези рестриктивни мерки, които се опита да наложи управителя, всъщност идваха от Симеон Дянков. Милиони, милиони, които прибираше от здравните вноски на хората, за да поддържа държавния резерв. Но, късно е вече”.

Вече е късно, но в „Пирогов” лимитът на някои от клиничните пътеки към момента е изчерпан почти за деветмесечието.

„Никой оттук нататък не казва какво ще правим. Ще можем ли да отчетем пациентите, които ние продължаваме и ще продължаваме да приемаме. Разбира се „Пирогов” няма да спре работа, това е абсурдно, нито ще излезе на улицата. Бяха обаче поети известни ангажименти от страна на МЗ и НЗОК, че тези дейности ще бъдат заплатени, но за съжаление в тази си част това не ни удовлетворява. Ежедневно се хоспитализират над 120 пациента в болницата, а пък нашите очаквания след два или три месеца ние да получим финансиране за тях, разбирате каква дупка в бюджета се образува за този период. При тежко болните положението е същото. Около 700 000 лева струва лечението им, което от 1 януари е прехвърлено към Здравната каса. Т.е. вече месец и половина „Пирогов” кредитира банката. За мен лимит на болницата не може да бъде поставян, що се касае до обслужването на спешно болните, тъй като ние все още сме система за търсене. Тези пациенти идват при нас и знаят, че могат да намерят помощ по всяко време на денонощието. Просто искаме ясни гаранции, че тази медицинска дейност ще бъде подплатена минимум запазвайки параметрите от 2012 година”, уточнява доц. Миланов.

Така, освен загрижени за собственото си съществуване, специалистите в болницата вече мислят и за това как биха отговорили на потребностите на пациента, който чука на вратите на „Пирогов”, допълва доц. Миланов. Съвсем друг е въпросът, че Здравноосигурителната каса все още може да не прилага тези ограничения, пояснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Факт е обаче, че го прави:

„Според закона тези лимити могат да бъдат зададени след утвърждаването им от Надзорния съвет на касата. Той обаче досега няма такова решение. Следователно, нито болниците са длъжни да ги спазват, нито касата има основание да изисква спазване. Така, че най-доброто, което институцията може да направи в момента, е изобщо да не се съобразява с тези лимити и да се върне на принципа, за който беше създадена - парите вървят след болния. Така, че доктор Цеков може да го направи и няма резон да се оправдава. Освен това този текст влиза в колизия и с редица текстове от Закона за здравното осигуряване. В чл.4, мисля, беше записано, че се забранява на касата да разпределя дейността по квоти между изпълнителите на медицинска помощ. Ами това, което Цеков в момента прави с тия лимити на операциите, е точно разпределяне по квоти - на вас давам толкова операции, а на вас толкова”.

Това накланя везните на колебаещите се пациентски организации, че не Пламен Цеков е факторът, който трябва да се смени.

„Ние като пациентски организации сме против схемата, по която работи до момента Надзорния съвет и самата каса. Трябва да се промени методиката. Ако касата обаче остане обезглавена и неработеща, нито болниците ще работят като хората, нито наредби, които са отворени и в тях има заложени скъпоструващи лекарства за много заболявания, ще бъдат затворени. Представете си тогава какво ще се случи с пациентите с тежки заболявания. Кой ще подписва тогава? Ние през времето сме видяли, че когато има Надзорен съвет и няма управител, или пък, когато има управител, но няма съвет, никой не иска да поеме отговорност и никой не иска да разписва. Така ще настъпи едно безвремие до юли месец, че и по-късно”, коментира Иван Димитров от Федерация български пациентски форум.

Така до края на деня пациентските организации се обединиха около една идея и нейното реализиране, допълва Пенка Георгиева, която към момента представлява пациентски организации „Заедно с теб”.

„Ние считаме, че управителят на НЗОК трябва да остане и да работи. Разговарях с д-р Цеков и се разбрахме той да свика експертни групи, които да разгледат различните проблеми и да бъде взето най-доброто решение, в полза на пациентите. Пациентските организации считаме, че не е нужно едно искане на оставка в момента на единствената работеща институция, тъй като нямаме правителство, нямаме министър, а по всяка вероятност от понеделник няма да имаме и Парламент. Управителят на НЗОК трябва да остане и да работи с експерти”, обяснява Георгиева.

От тук нататък нищо не ни остава освен да разчитаме, че хората, които всеки ден се борят за живота и здравето на пациента, наистина знаят точно кое и как да бъде направено, за да го сторят максимално бързо. А през това време нищо не ни пречи да го прочетем отново, пък било то и късно: „Виновникът за всичко е Симеон Дянков. Но на Симеон Дянков, когато през декември организациите му искахме оставката, той се смееше”.