Сезгин Мюмюн: Докладната е автентична
Сезгин Мюмюн: Докладната е автентична / netinfo

Сезгин Мюмюн, ръководител на национален защитен център "Справедливост" в предаването „Денят” на Дарик радио.

Една докладна, чиято истинност се проверява, че ДПС е дало на "Атака" 1 милион и 600 хиляди лева преди 2 години, повлече след себе си събития, които вече трети ден занимават обществото не за друго, а защото се случиха и други неща. Такова чудо като някой недоволен, особено пък политик, да тръгне да се разправя лично с пресата не се е случвало от началото на прехода. В петък Волен Сидеров, негови депутати и симпатизанти на "Атака" нахлуха във вестниците "168 часа" и "24 часа". Такава беше тяхната реакция, реакцията на "Атака" срещу публикуването в двете издания на информацията за размяна на пари между "Атака" и ДПС. Последва и декларацията на Съюза на издателите, в която печатните издания в България сравниха действията на "Атака" с тези на нацистите по Гьобелсово време. Покрай всичко това обаче въпросът за автентичността на т. нар. докладна, която стои в основата на всичко, което се случва, остана някак встрани. А тази докладна, както се цитира и в двата вестника, е предоставена на изданията от лидера на Националния защитен център "Справедливост" Сезгин Мюмюн. Това е една неправителствена организация, която от неотдавна е партньор и на ГЕРБ след подписаното миналата година споразумение между тях.

Г-н Сезгин Мюмюн е първият гост в "Денят" на "Дарик".

Преди месец сте получили тази докладна. Твърдите, че сте я намерили в пощата си. Кога обаче сезирахте прокуратурата и защо прокуратурата, какво искате тя да провери по този документ?

Първо, като национален защитен център "Справедливост". .. първо, да кажем няколко думи за нашата неправителствена организация, е гражданско сдружение. Съгласно устава си има заложени определени цели. Предаването на документа е в изпълнение на една гражданска позиция - да бъдат информирани хора за начина на действие на политическите партии. Тази неправителствена организация е създадена от политзатворници, които през 1985 г., 1984, 1985, 1989 г. бяха по затворите във връзка с възродителния процес. И относно организацията, както преди малко казахме, имаме заложени определени цели.

Една от целите е да следите какво правят партиите и да бъдете коректив.

Разбира се, това е за нас много важно и просто си направихме нашата, изразихме си нашата гражданска позиция.

Добре де, но какво очаквате от прокуратурата - да каже верен ли е този документ или има ли нарушение на Закона, примерно, за политическите партии, че една политическа сила е дала пари на друга политическа сила в нарушение на нормите за разрешени дарения например?

Все пак има нарушение. След като, с уважение към всички политически партии, не може да се злоупотребява в етносите, да има напрежение, или както "Атака" - "Вън турците", или нещо много по-лошо за циганите. И затова, ако бяха, евентуално ако бяха дадени тези пари за добри идеи, нямаше никакъв проблем. Но все пак тук се получава една злоупотреба и етническо напрежение.

Смятате, че едните са дали пари на другите, за да провокират такова напрежение взаимно в обществото. И да се получава едно гласуване и взаимно да си поддържат рейтинга.

Да, говорим за рейтинга най-вече, да.

Не се ли обаче усъмнихте в автентичността на този документ? Колеги твърдят, че за тази докладна записка се знае от месеци, но никой не е дал ухо на този документ. Дали наистина става дума за нещо достоверно и всъщност това ли питате вие прокуратурата?

Аз не искам повече до коментирам, защото ние сме длъжни да изчакаме все пак становището на Върховна касационна прокуратура.

Няма как да не ви попитам, понеже сте и партньор на ГЕРБ, съгласувахте ли с някого това ваше решение да дадете информация на пресата и да сезирате прокуратурата?

Не, не, защото ние като неправителствена организация, понеже проблемът касае нашия етнос, макар и ние да имаме споразумение с ГЕРБ за партниране, ние не сме уведомили и няма смисъл да уведомяваме, понеже касае нашия етнос. И тука ще ви помоля да не се злоупотребява с ГЕРБ, защото ГЕРБ не сме го уведомили, ние.

Ние сме длъжни да попитаме.

Разбира се. Ние събрахме управителния съвет на организацията и решихме, вече с наше решение тръгнахме прокуратура, медии, за да има повече гласност на събитието.

Във вас ли е този документ? Цитира се, че датата му е 27 април 2005 г. Наистина ли смятате, че ако ДПС е решило да дава пари на "Атака", би оставило доказателства, и то писмени, по този начин, примерно подпис на началника на кабинета на г-н Доган Ахмед Емин или някой друг, както вече се цитира в пресата?

Сумата е доста голяма. Може би са имали предвид да бъдат застраховани, да бъде застраховано лицето, което предава сумата, и затова е нормално просто. Аз не мога да правя коментар, но. .

Какъв процент са съмненията ви, че това може да се окаже кьорфишек и вие да се окажете човекът, който е използван по някакъв начин, макар и с честна гражданска позиция, да сезирате прокуратурата, но да се окажете името, което все пак официално е предало този документ?

Вижте, когато и министърът Румен Петков намери също писмо - Р.Овч., и предаде към Главна прокуратура. Мисля, че е нормално. И ние си изпълнихме нашите граждански позиции, изразихме нашите граждански позиции.

Но съмнения нямате относно автентичността?

Не, не, не, не. И затова ще изчакаме да получим решението на Върховна касационна прокуратура.

Питам ви за съмнения, защото вие сте бил член на ДПС. Може би имате някаква информация, която ви дава основание да смятате всичко това. Изобщо как ще отговорите на тези, които смятат, че атакувате ДПС по този начин.

Вижте, може би през 90-те години, когато бяхме много силни, ние като. .. тогава ДПС имаше едва ли не 20 депутати, а след като вече са на власт, управлението, много добре знаем, не беше много добре за. . .

Говорите за първия кабинет коалиционен, в който участва, това ли имате предвид?

Да, да, и да има 34, 30 депутати, това е нещо. .. и много лошо се използваше тогава и лозунгът "Вън турците", оставаше едно - да се обединят около ДПС.

Тоест "Атака" е подпомогнала. . .

Да.

Да де, но наистина мнозина са тези, които биха казали - той не е вече в ДПС, сега какво иска, алтернатива на ДПС ли да прави?

Вижте, аз. . . ние не бягаме за алтернатива и не искаме алтернатива. А политзатворниците решихме и учредихме тази организация. Ние искаме най-елементарни права. Първо, да се възобнови делото за възродителния процес.

То там има доста срокове, чиято давност вече е изтекла.

Просто трябва да се намери изход и да се разреши този проблем. Второ, да се оправят също. . . ръководството на ДПС не взе мерки относно, когато един български гражданин от турски произход отива да си извади някакъв документ, винаги питат кажи си и другото име.

Питат ли ви лично вас в разни институции?

Да, да.

Просто, ако отида да си извадя някакъв документ - съдимост или нещо друго. . .

За старото име, онова при преименуването.

Разбира се. Просто има много други неща, от 17 и 20 години ръководството на ДПС не обърна внимание точно на тези проблеми. И ние. .. не става въпрос да правим алтернатива. Ние до последно ще гоним нашите права.

И не допускате никакви съвместни действия все пак с Движението за права и свободи?

Това, което те не направиха в периода 15-20 години, ние сме тръгнали, бяхме в Страсбург, бяхме в Брюксел, работим с още една неправителствена организация и може би до 2-3 месеца, живот и здраве, този проблем да влезе в европарламента.

Като тема за обсъждане.

Да.

Правата на хората пострадали от възродителния процес.

Да. Защото ние тук не можахме да намерим почва. Българските политици се правеха, че не ни чуват. И затова решихме да поддържаме връзки със Страсбург, Брюксел, да търсим помощ от европарламента.

Не мога да не се върна обаче на конкретния повод за разговора с вас. Обади ли ви се някой - и от "Атака", и от ДПС, след публикацията, която излезе, първо при колегите. .

Няма за какво да ми се обаждат. Аз съм си изпълнил моите граждански права. Просто няма за какво да се обаждат. Аз съм си бил, аз съм заел ясна позиция. Мисля, че и няма за какво.

От прокуратурата търсиха ли ви допълнително за обяснения по случая?

Ако. .. никой не ме е потърсил, ако има, разбира се, интерес, аз ще бъда и ще си отида да дам обяснения с моя адвокат. Няма, няма никакъв проблем просто. . .

Не ви е страх от дела за клевета или обида.

Ние, просто не може да говорим за клевета.

Вие сте абсолютно сигурен в достоверността на. . .

Сега, аз изпълних моите граждански права. Повече няма какво да коментирам. Но сме длъжни да изчакаме Върховната касационна прокуратура.

Оттам ангажираха ли се с някакви срокове за тази проверка?

Ние сме подали документа в деловодството и повече вече ще чакаме да ни, да се обадят или да има някакви коментари относно документа.