Промяната в МВР започна, за да продължи реформата в системата, заяви М. Миков
Промяната в МВР започна, за да продължи реформата в системата, заяви М. Миков / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с вътрешния министър Михаил Миков в „Седмицата” по Дарик

Какво предприехте като министър на вътрешните работи във връзка със стълпотворенията по пътищата за празниците? Да ви кажа, че колегите ни казват, че по магистралата не могат да видят полицаи, които регулират движението.

По магистралата трудно се регулира. Знам за проблема и сутринта дадох разпореждания при завръщането от празничните дни да се потърси вариант за резервно, за осигуряване на резервно трасе през прохода "Витиня". Само че проблемът е друг. Позволявам си да ползвам вашия ефир да се обърна към всички, които пътуват по празниците, да се съобразяват с трудната обстановка, включително МВР чрез медиите ще информира къде са опасностите и кои са часовете на задръстванията. Така че тези пътища могат да бъдат регулирани не само с усилията на органите на МВР, но и с усилията и разбирането най-вече на гражданите, които са в тези натоварени участъци.

Сега, неминуемо е, че тия граждани шофьори, които някои от тях ще си пийнат, други ще карат бързо, ще стигнат до разговорите с полицаи, които се водят в такива моменти. Как гледате на идеите полицаите да не могат да носят пари по време на работа, както и личните си мобилни телефони?

Мисля, че са малко прекалени тези идеи. Проблемите, които трябва да решаваме, ще се решат не само с такива атрактивни ограничения, но и с редица други мерки, които ще предложим за прилагане.

Ама честно да ви кажа, те може да са атрактивни, ама излиза наредба, че полицаят трябва да е бръснат и да не е с боядисани коси, и да не носи бижута. Та, честно казано, в тази посока може да се развият всякакви атрактивни идеи.

Могат всякакви атрактивни, но в крайна сметка полицаят е длъжен да има вид, който да внушава уважение и респект у гражданите.

Впрочем да започнем с най-сериозния въпрос, който стои пред вас. Как смятате да решите проблема с подслушването, за кой от обсъжданите варианти се обявявате вие? Какво да стане с дирекциите "Оперативно-техническа информация" и "Оперативно издирване", дали да се обособят в отделна агенция или, напротив, както предлага директорът на следствието Бойко Найденов, подслушващите звена да бъдат към всеки разследващ орган и вместо централизация да има децентрализация?

Г-н Вълчев, не искам да навлизаме предварително в тази дискусия, която все още не е приключила и в МВР, и в управляващото мнозинство. Може би в рамките на къс срок, петнадесетина дни, ще излезем с конкретни виждания по всеки от поставените от вас въпроси. Но едно е ясно, проблемът със специалните разузнавателни средства трябва да намери ново решение - решение, което да предотвратява злоупотребите с тях. Но тук отговорността освен на МВР, доколкото и вчера и онзи ден се занимавах с този въпрос, обръщам се пак от вашия ефир и към председателите на окръжни съдилища. Защото по закон те са хората, които дават разрешението и в крайна сметка трябва по-внимателно да четем исканията за разрешаване на използване на СРС,и мотивите, заради които те се правят. Мотивите могат да бъдат свързани с разкриване и доказване на престъпления, и то затова трябва да има сериозни основания. А иначе. . .

Т.е. според вас трябва да се засили съдебният контрол дори в чисто практическия смисъл - съдиите да не разписват ей така разрешения?

Да, точно това имам предвид. Точно това имам предвид, защото проблемът СРС като че ли се коментира като основен проблем на МВР. Той е проблем на цялото общество. Той във висока степен е проблем на всички органи, които ползват резултати от СРС и трябва да гарантират абсолютната дискретност на използването на тези средства, а не те периодически да бъдат използвани извън нуждите, които е предвидил законът - разкриване, наказване на престъпления, и опазване на националната сигурност, разбира се.

Добре, няма да настоявам повече тогава да кажете ще правите ли агенция за подслушванията или не.

Най-общо ви казвам, че не бива потребителите, общото политическо виждане, не бива потребителите, с малки изключения, да създават собствен капацитет. Сливането на потребител на информация на СРС и прилагането на СРС не е добро. Ползването на. . .

Т.е. и сегашният вариант с дирекцията е добър.

Прилагането трябва да е отдалечено от тези, които заявяват, пак казвам, с малки изключения, защото материята е твърде деликатна.

Т.е. това означава отделен орган за подслушване.

Това означава структурни промени, които да доведат до една относителна самостоятелност на това звено, което прилага СРС, и то относителна самостоятелност от потребителите.

Сигурно сте прочел репортажа в германското списание "Шпигел", озаглавен "В прегръдките на мафията". Само няколко изречения от него за слушателите ни. Репортажът започва като сценарий за мафиотски филм, описана е сцена с мерцедес, който спира пред кметството в Дупница. От колата с тъмни стъкла слизат двама мъже около 40 години, единият с вид на брутален портиер, а другият прототип на изтънчен италиански мафиот, двамата с пистолети на кръста, това се казва в статията. Десетимата им бодигардове разпръскват грубо любопитните минувачи и в такъв момент дори и служителите в модерната постройка на кметството са длъжни да се приберат по стаите си, поне дотогава, докато Ангел Галев и Пламен Христов изчезнат в техните офиси на втория етаж, се казва в този репортаж. Впрочем двамата управляват точно оттук, пише "Шпигел", срещу кабинета на дупнишкия кмет. Всъщност цялата тази промяна, заради която и вие станахте министър, започна заради Дупница. Конкретно там нещо смятате ли да направите?

Не, не е заради Дупница, г-н Вълчев. Цялата тази промяна започна, за да продължи реформата на МВР, ние да имаме една структура, която отговаря на европейските и световни стандарти. Защото не е тайна, че десетки години в това ведомство много неща някак си, може би обгърнати от тайната, стояха непокътнати.

Нещо в Дупница конкретно ще направите ли? Какъв ще бъде отговорът ви на "Шпигел". Това е едно от най-уважаваните европейски и световни списания.

На "Шпигел" няма да отговарям. Отговор за битката конкретно няма да давам, но определено смятам, че МВР, прокуратурата, органите на съдебната власт са длъжни да респектират и да наказват всеки, извършил престъпление, тогава, когато има достатъчно доказателства за това.

Добре, как си представяте респектирането на Галеви в Дупница?

В такъв детайл няма да влизам.

Какво ще промените в Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), на която американският посланик казва, че не вярва?

Г-н Вълчев, нека да изчакаме тази дискусия и това обсъждане, което е необходимо, за да се вземат добрите и разумните, огледани отвсякъде решения. Не искам да избързвам с окончателни решения, които несъмнено винаги стават въпрос на подранила дискусия, даже понякога и на спекулации.

Добре, тогава да ви задам един общ, принципен въпрос, от който трябва да се тръгне, когато се търсят отговори. Какво мисли министърът на вътрешните работи, има ли мафия в България?

Категорично няма мафия. В това понятие, което се разбира, категорично е твърде пресилен този етикет, че в България има мафия. Разбира се, има и много сериозни проблеми с организираната престъпност - проблеми, които са не само наши, които са и на целия ЕС, доколкото България е пълноправен член. И в тази посока ще има съответните ясно огласени мерки за действие срещу представителите на организираната престъпност.

Ще огласите. . . То може би по-хубаво да не ги огласявате, а направо да ги вземете, за да не се подготвят.

Не, ще вървят и двете неща, защото ние искаме обществото за съюзник. Мерките срещу престъпността винаги довеждат и до някакво ограничение на права и там обществото, гражданите, политическите партии, парламентът, съдебната система трябва да са съюзници.

В каква посока ограничения на права?

Трябва да сме ясни в посланията и обединени в решенията.

В каква посока ограничение на права имате предвид?

Нека да не бързаме да коментираме.

Кого смятате да предложите за главен секретар на министерството си?

Няма да коментирам този въпрос, но министерството също се нуждае и от кадрово усилване.

Споделяте ли впрочем казаното от предшественика ви за кадровата грешка с Илиев и Танов? Най-голямата грешка в живота му.

Не искам да коментирам изказвания, които са направени, предполагам, на базата на много сериозни аргументи.

Вярно ли е, че Татяна Дончева ще ви става заместник?

Г-н Вълчев, не бива да изкоментираме всичко, което е казано в политическото пространство в последната седмица, или подсказано, или подхвърлено. Все пак вашето предаване е достатъчно сериозно, за да се занимаваме със сериозните теми.

Според "Труд" родителите ви плачели, че ставате министър. Отивате сред вълци, пише вестникът.

Е, всеки има своето мнение. Моите родители са достатъчно силни хора, за да ме подкрепят и те в тази работа. То, ако моите родители не ме подкрепят, как ще очаквам такава подкрепа от цялото общество.

Вашето послание на Велика събота? Може, ако искате, да се обърнете и към тези по магистралите и пътищата, които сега ни слушат.

Обръщам се към всички служители на МВР да им благодаря, че когато другите празнуват, те изпълняват дълга си. Нека го изпълняват с вярата, че техният труд ще бъде справедливо оценен. Тяхното поведение също ще бъде справедливо оценявано и няма да има никакъв компромис по отношение на тези, които забравят от коя страна на закона са, които прекрачат границата, която трябва да отдели престъпността от държавата.

Това какво значи, с колко ще им вдигнете заплатите на полицаите?

Това е въпрос, който не може да се коментира. Сега въпрос е на анализ, въпрос е на преструктурирания, на оптимизация. Въпрос е на система, ефективна система за оценка на положения труд и резултатите от него. Въпросът за заплатите не е сам по себе си, а е въпрос на резултат от труда.

Колко време ви трябва, за да направим един вече разговор с конкретни въпроси какво променяте в министерството, какво правите по конкретни казуси? Включително тази седмица Весела Лечева задава въпроса какво става с разследването на поръчковия атентат срещу нейния съпруг.

Аз конкретни казуси в публичното пространство няма да коментирам. Имахме разговори с г-жа Лечева по този случай. Но във времето аз виждам един такъв сериозен разговор и отворена дискусия около средата на месец май, тогава ще има готовност, и мисля, че срокът е достатъчно къс. Напрежението е достатъчно голямо, за да срещаме разбиране и в медиите, и в обществото. И сега накрая ми позволете пак да се обърна към служителите, които работят, към тези, които почиват, да им пожелая едни хубави великденски празници. Да им пожелая вяра, че това, което се служителите на системата, за да бъдем наистина европейска, обърната към хората, към нуждите на хората система.