Проф. Валерианова: В Онкологията няма политика - атаката срещу мен е лична
Проф. Валерианова: В Онкологията няма политика - атаката срещу мен е лична / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Листата на чакащите за лъчетерапия в Специализираната болница по онкология продължава да бъде факт. „Сега записваме пациенти за края на годината", съобщи в интервю за Дарик досегашният директор на болницата проф. Здравка Валерианова. Около 13 000 болни преминават през стационара на болницата годишно, а през химиотерапията - около 6000 пациенти.

Проф. Валерианова определи конкурса за нов директор на болницата като необективен. „За мен този конкурс е опорочен още от самото начало. Ще използвам всички позволени от закона методи, за да мога да реагирам в съответните срокове", допълни тя. Миналата седмица приключи надпреварата за шеф на болницата. Кандидатите бяха общо четирима. На първо място беше класиран д-р Валентин Ангелов, а на последното четвърто място - проф.Валерианова.

Атаката според д-р Валерианова била по-скоро лично срещу нея на принципа „има го човека - има проблем, няма го човека - няма го проблема". „В нашата болница политика няма. Не съм привърженик на нито една партия, аз съм привърженик на своята професия и искам да я изпълнявам както трябва", заяви тя. По думите й липсвал диалог със здравното министерство, а напрежението непрекъснато се подклаждало с изявления и обвинения по медиите за нарушения в болницата, но без конкретни данни.

Имахте възможност в първите си блиц коментри, след като излезе новината за резултатите от този конкурс, да кажете, че сте изненадана от това класиране. Как тълкувате резултатите от тази надпревара?

И изненадана и не толкова. Ще кажа защо. Защото още със встъпването на правителството в изпълнение на неговите функции едни от първите реформи в областта на здравеопазването бяха в нашата болница. Мисля, че първата болница, в която бяха кадровите промени, беше хасковската болница и ние бяхме втората болница още в самото начало. Това беше в края на юни. От тогава до сега съществува напрежение, определено, което непрекъснато се подклажда с изказвания по медиите. Това, което липсва и което е важното, е диалог. А когато има един проблем, един от основните начини и методи за неговото разрешаване е именно чрез диалог. Другият начин е проверка на обективното състояние и изнасяне на фактология, ако наистина има толкова тежки нарушения и престъпления, както се каза и както се обяви в пространството.

Да, имаше една проверка там. Какво е с днешна дата състоянието на онкологичната болница? Здравният министър каза, в действителност без детайли, че са открити редица нарушения, позовавайки се на трудовото законодателство, на закона за обществените поръчки. Нямаше изнесени конкретни факти.

Това, което мога да кажа, е, че такива неща, за много тежки нарушения, големи нарушения, повече от очакваното дори, имаше още от самото начало. Още когато се смени ръководството на болницата, двама от съвета на директорите. Още тогава, според мен, с изказванията, които се направиха, беше предрешен и въпросът за изпълнителния директор, тоест за мен. Доста разговори знам, че са провеждани - кой да бъде, как да бъде. Въпросът е: да не съм аз, да бъде някой друг само и само да не съм аз, защото сигурно много преча с нещо, не знам. По въпроса за нарушенията. Първото нещо, което излезе като данни в публичното пространство и което беше представено от принципала на лечебното заведение, в лицето на министъра на здравеопазването, беше за 29 милиона, които се търсеха в нашата болница.

По европроект.

Точно така. Това е по ОП "Регионално развитие" и действително тези 29 милиона бяха отпуснати, но искам да кажа, че те никога не са били в лечебното заведение. А точно това беше изнесено като факт, че те са дадени на лечебното заведение и за тези пари може да се построи цяла болница. И след като министерството е инвестирало толкова много пари в тази болница, тя изглеждала толкова зле. Нито тези 29 милиона са в болницата, нито пък болницата изглежда толкова зле.

Тях ги отпуска здравното министерство.

Тези пари се отпускат по оперативна програма, това са европари и се отпускат на Министерство на здравеопазването. Така че тези пари са единствено и само в Министерството на здравеопазването. Те никога не са идвали и няма как да дойдат в нашата болница. И тъй като бенефициентът е Министерство на здравеопазването, то има всичките законови права да се разпорежда с тези пари. Министерството на здравеопазването провежда обществените поръчки, то назначава изпълнители и така нататък. Така че ние не сме влизали в никакви преки, договорни отношения с който и да е изпълнител по тази оперативна програма, тоест по изграждане на комплекса по лъчетерапия, който сега в момента се строи в двора на нашата болница.

Всичко това как си го обяснявате? По-скоро лични, политически или други мотиви стоят зад това отношение?

Смесени мотиви. Ще ви кажа, че пак по сигнал на принципала при нас дойде Агенцията за държавна и финансова инспекция, както беше казано и в протокола заключението е, че няма нарушения, защото няма сключени такива договори между нас и "Главболгарстрой", който е изпълнител по строително-монтажните дейности.

Не Вие оперирате с тези пари?

Не ние оперираме с тези пари. Откакто аз съм станала изпълнителен директор в болницата и знаете, това стана няколко месеца след като по скандален начин беше отстранен предишният изпълнителен директор. Аз това не желая да го коментирам, но откакто съм станала директор, досега имаме над 430 сигнала за нарушения в нашата болница. Разбира се, проверки се правят във всички болници, не само при нас, и това е съвсем нормална практика. И това е начин наистина да се установи как се работи. Установени са, имаме забележки, отстранявали сме и винаги сме се съобразявали с компетентните органи. Но това, което мога да кажа, че последната, от януари месец, имахме една много тежка проверка, която беше по заповед на предишния министър на здравеопазването. И тя не беше само за нашата болница, тя беше за редица лечебни заведения. Тогава имаше доклад, в който имахме препоръки- какво и как да съобразим, което не отговаря на изискванията или там, където имаме известни пропуски. В резултат на това ние предприехме доста действия - Съвета на директорите. И в резултат на тези действия, точка по точка ние описахме, че по тази административна проверка, която беше от инспекцията, от инспектората на Министерството на здравеопазването, ние сме изпълнили абсолютно всички техни препоръки или сме в процес на изпълнение. И сега изведнъж, през юли месец, те дойдоха отново, този път със заповед на новия министър, да видят докъде са стигнали нещата от първата проверка, имали нарушения по първата проверка и докъде сме стигнали и какво сме изпълнили. И пак казвам-тази проверка беше административна. Въпреки това сега последните изказвания на д-р Андреева бяха, че има много смущаващи нарушения по Закона за обществените поръчки. Първо, ние такива забележки по Закона за обществените поръчки нямахме в първата проверка. Откъде сега изведнъж изникнаха нарушения, без да се визира какво, че имало разделяне на по-малки, с оглед на това да бъдат заобиколени процедурите. Това не е вярно. И трябва да ви кажа,че тези проверки се отразяват негативно не само върху имиджа на лечебното заведение, а и тези изказвания, но и върху хората, които работят там. Защото има специалисти, които се занимават само, имаме си отдел "Обществени поръчки" и специалисти, които се занимават единствено и само с това. Имаме си разписани правила, одобрени от Съвета на директорите- по какъв начин работи този отдел, как се провеждат обществените поръчки. Така че изведнъж хвърлено просто така изказването, и за мен, и за колегите, беше изненада.

Казахте, че са смесени мотивите, но провиждате атака срещу болницата като цяло или по-скоро срещу вас?

По-скоро лично срещу мен, а не срещу самата болница. И на принципа - има го човека - има го проблема, няма го човека - няма го проблема.

Да очакваме ли, в началото на юли, ако не греша, бяха протестите в болницата.

Точно така. В началото на юли бяха протестите, никой не ни обърна внимание, никой не дойде и не се срещна, хайде оставете с мен, дори със стария Съвет на директорите, никой не се срещна с колегите. Имаше други срещи, включително Лекарския съюз и други инстанции, имаше в медиите отразено становище на редица колеги, но това остана като глас в пустиня. Никой не обърна внимание на това, включително и до момента. Правеше ми впечатление, че когато има проблеми в другите лечебни заведения, се викаше ръководството или директорите, провеждаше се диалог с тях от страна на министерството. При нас такова нещо няма. Напротив ние искахме многократно среща, включително и за лъчетерапевтичния комплекс искаха нашите специалисти, но до този момент такава среща не е проведена и не е осъществена.

Здравната комисия, доколкото стана ясно, ще се занимае също с проблема, макар и вчера председателя и Нигяр Джафер да подчерта, че все пак решението на подобни кадрови въпроси не е в ръцете на Народното събрание, на депутатите. Вие лично, ще обжалвате ли резултатите от този конкурс? Разбрах, че някои от другите участници в конкурса вече са предприели подобна стъпка.

Аз не мога да кажа за другите участници в конкурса и въобще нямам коментар, защото в един такъв конкурс може да участва всеки, който отговаря на условията и съответно е допуснат. Но това, което мога да кажа за себе си е, че за мен този конкурс е опорочен още от самото начало,този конкурс не е обективен и ще използвам всички позволени от закона методи, за да мога да реагирам в съответните срокове, които не са изтекли още. Така че за назначение не мога да говоря още. Но беше много интересно, защото вчера в един вестник срещнах едно изказване, че аз съм уволнена. Аз не съм уволнена, защото няма как по кодекса на труда да бъда уволнена. Аз съм назначена с договор за управление. Когато този договор изтича, се провежда нов конкурс и съответно след необходимите срокове и тогава, когато законът позволява, се сключва договор с този, който е спечелил конкурса. Така че за уволнение не може да се каже.

Няма как да не ви попитам , защото първо, онова за което винаги сте ни гостувала да говорим, е твърде важният въпрос за онкозаболяванията, за лечението на болните. Защо и какво е вашето обяснение, тези дни отново се говори за недостиг, винаги към края на годината, когато парите свършат, някак първи страдат онкоболните. Винаги няма средства за тях.

Онкологичните заболявания са социално значими заболявания. Те са заболявания , които обхващат голям брой хора и са заболявания до края на живота. През целия свой живот, от момента на възникването на заболяването човекът, който има това заболяване трябва да бъде проследяван и трябва през определени периоди от време да се извършват изследвания, за да може да се проверява неговото състояние след проведено радикално лечение. Много често се случва така, че медицината понякога е безсилна да помогне, особено в случаите, в които заболяването е открито твърде късно. И затова много съм радостна и щастлива, че един хубав проект, пак с европейски пари, проектът "Спри и се прегледай" стартира, макар и трудно, макар и с голям зор и с голямо закъснение, да. Стартира и е вече факт, което е нещо хубаво и искам да изкажа благодарност на всички медии за това, че подкрепят този проект и непрекъснато има анонси по радио, по телевизия, навсякъде по всички канали за това как активно хората трябва да се включват и да да участват в този проект. И не само този проект. Имаме проблеми с онколекарствата. Вие знаете, че откакто онколекарствата си прехвърлиха търговете в лечебните заведения, ние станахме обект на на много нападки,  -защо и как закъсняват поръчките или защо няма едно или друго лекарство, което не зависи от нас. Слагат се един изкуствени лимити от НЗОК.

По ваше наблюдение облекчи ли тази промяна, отпускането, начина, пътя на лекарствата до пациента?

И да и не. От една страна, ние знаем какви са нашите нужди и какви са нуждите на нашето лечебно заведение, на нашите пациенти. От тази гледан точка-да. Но от друга гледна точка лимитите, които се поставят по отношение на цените, изключително много ни затрудниха. И не само нас, а затрудниха абсолютно всички. Защото онколекарствата са много скъпи, особено новите таргетни лекарства - прицелните молекули, които се използват и са с изключително голяма ефективност, и с много малки старанични действия. Именно тези лекарства са и най-голямото перо. И не случайно в момента се дискутира, че парите няма да стигнат, къде са парите. Аз не мога да отговоря къде са парите, във всеки случай да не ги търсят в онкологията.

Увеличили се разходът за лекарства в болницата, освен на база цена, откакто те се пускат не през здравното министерство? Тоест ако това е отпуснало примката, образно казано, и има по-нормален достъп на пациента да лекарства по този начин, дали има ръст на разходите?

Определено има. Първо, вие виждате, че има инфлация, има повишение на цените. Освен това ви казах, че новите лекарства, които се вкарват и се въвеждат, особено таргетните, са на много висока цена. Разбира се си има строги критерии, строги индикации при които те се прилагат. Не може просто ей така. Има си комисии от специалисти, които определят кои лекарства да се прилагат и кои да не се прилагат. Така че от тази гледна точка доброто е, че може самите специалисти да кажат от какво има нужда. От друга страна - бюджетът, който ни се отпуска и се лимитира, и цените, на които също се поставя някакъв праг. В действителност се оказва, че не е така, защото фирмите, които участват в конкурсите, дават съвсем други цени. Тоест има разминаване между цените, които се договарят от Здравната каса и тези, които впоследствие се представят и се оферират по време на обществените поръчки. И по този начин се стига дотам, че за някои от позициите може да няма явил се кандидат. Просто фирмите не желаят да се явяват, което принуждава здравните заведения по някакъв начин да се снабдяват с лекарства. По рано това минаваше през Здравното министерство, ние давахме своите заявки, казвахме какво и как, и макар и с малко закъснение, все пак получавахме тези медикаменти. Сега обаче трябва винаги, вие виждате, че не само нашата болница, всички онкологични заведния или такива лечебни заведения, които провеждат обществени поръчки за лекарствата, са много атакувани. Затова и пациентите се оплакват. Вие виждате какво стана и по други болници, те даже бяха изнесени, че не се закупуват лекарствата, че парите не стигат. Да, не стигат, не се закупуват, защото трябва наново да се преразгледат начините и механизмите за отпускане на средства, начините и механизмите за контрол, по обективното остойностяване, както на клинични пътеки, така и на самите лекарства. И много строги индикации за това кой и как, и по какъв начин може да предписва дадено лекарство, за даден пациент. Искам да кажа,че въпреки трудностите и въпреки лимитите ,които се поставят до този момент, ние не сме имали някакви сериозни стресове и сътресения по отношение снабдяването с лекарства на нашите пациенти. Но и преди и сега го казвам, и аз, и нашите специалисти, ние няма как да обслужим цялото население на България. Искаме да помогнем на всички, но няма как да го направим, защото и средствата, не само финансовите, а и тези, с които разполагаме, и кадрите, не ни позволяват. Затова целта е не само в нашата болница, целта е във всички лечебни заведения, където това се прави, независимо дали са държавни или частни, първо, да има еднакви критерии, еднакъв контрол, еднакъв подход.

Засега е само пожелание.

Засега е само пожелание, точно така.

Колко дълъг е списъкът на чакащите за лъчетерапия в края на година?

Много. Записваме за края на годината.

Сега?

Сега.

Тези, които сега се записват, са за декември?

За края на годината.

Надхвърлят сигурно 500 души?

Не само че надхвърлят. Трябва да ви кажа и искам да благодаря на всички колеги, които цяло лято, въпреки трудностите, въпреки негативните изказвания по отношение на нашата болница, болницата работи много добре. И смея да твърдя и мога да го докажа и с фактология, защото по договор за управление си има критерии, по които се определя дали един мениджър е добър или лош, дали добре или зле ръководи дадената болница. Спрямо тези критерии ние сме едно от най-добрите лечебни заведения в страната. А всичко останало затова какви нарушения, как има нарушения, има си компетентни органи, които могат да дойдат, да проверят. Имаме даже вече заключение от такива компетентни органи-има ли или няма нарушение

Ако погледнем към системата, към онколечението като цяло, проблемите са много сериозни изобщо в здравеопазването в този сектор и заради самия характер на заболяването са още по-тежки.

Точно така.

Колко средства, има ли подобна статистика, се влагат в това лечение годишно, от страна на държавата?

От страна на държавата статистиката е тази, която чета по вестниците. Преди години беше около 60-70 милиона, които се даваха за лекарства. Сега се говори 90-120 милиона, които се дават, но и те не достигат.

Само за лекарства?

Това е само аз онколекарства. За това ви казвам, че онкологичните заболявания затова са обект, може би, на такъв прицел и на такъв контрол, защото това е скъпо лечение. Скъпо е лечението и в лъчетерапията, скъпо е лечението и в химиотерапията, скъпо е лечението в последствие в диагностиката, в новата и модерна апаратура. Именно затова трябва да говорим. Не изкуствено да създаваме напрежение дали този или онзи ще бъде директор- това не е толкова важно. Важното е да се определят приоритетите на това лечебно заведение, важното е да има програма за тези приоритети. Те да са ясно съобразени с това какво се случва в здравеопазването. Най накрая трябва да обърнем поглед и да видим, че от години, който и да дойде за министър, първото нещо, което се захваща е-дайте да направим програма за предотвратяване на онкологичните заболявания, както и за другите социално значими заболявания, и дотук. Създаване на комисии, на работни групи, но досега нямаме такава програма. Нямаме изработена такава програма. Нещо хубаво, което се случи, но не знам пак докъде е стигнало-има програма за превенция и контрол на неинфекциозните заболявания. Една голяма група от специалисти от различни области вътре се занимаваше с тях, обърна се внимание на факторите на околната среда, обърна се внимание на факторите на вторичната профилактика. И част от тази програма са онкологичните заболявания и тяхната превенция, сърдечносъдовите заболявания, хроничните белодробни болести и диабетът като социално значими.

Ако ви върна към вашата болница, факт е това, че от цялата страна пристигат хора, които търсят помощ. Колко над капацитета си годишно приемате пациенти да се лекуват?

При нас, през стационара на лечебното заведение, преминават около 13-14 000 болни годишно. И независимо от това, че има конкурентни лечебни заведения, които са в близост до територията на нашата болница, независимо от това, пациентопотокът не намалява. Например ще ви кажа, че през химиотерапията минават около 6000 души на година. Това не е никак малко. На ден през нашите кабинети по химиотерапия минават около 60 пациента. Представяте ли си-60 пациента да бъдат обслужени. Не ни достигат места. Неколкократно място за работа имаме предвид и за болнични стаи, неколкократно сме подавали до принципала молба да ни се отпуснат едни помещения, които стоят празни, заедно с проф. Тошков от другата болница по онкохематологични заболявания. Имахме обещания, идваха различни министри на проверка, но и до този момент помещенията стоят затворени, неизползвани, а ние буквално нямаме пространство. Пространство, за да провеждаме и клинични изпитвания, за да настаним и нашите болни, не достига място. Освен това имаме заложени доста проекти в нашата инвестиционна програма, които трябва да се случат. Търсим начини и възможности да намираме средства за реализирането им. Вие виждате как изглежда вече нашата болница, не само отвън. Ако влезете по коридорите ще видите новия комплекс по нуклеарна медицина с новата апаратура. Опитваме се това да направим.

Най-важното е да се работи, да се търсят допирни точки и диалог между специалисти и власти.

Със специалистите, които работят, защото те изкарват парите, те са двигателя на тази болница.

А в центъра на всички трябва да бъде пациентът.

Пациентът. И затова при нас и в нашата болница, последното нещо, което искам да кажа-политика няма. В нашата болница, много често са ми задавали въпроса: вие на коя политическа партия сте привърженик? Аз не съм привърженик на нито една политическа партия, не принадлежа на нито една от тях. Аз съм привърженик на своята професия. Искам да я изпълнявам както трябва и искам да служа на пациентите и да защитавам интересите на своите колеги.