ОЛАФ си иска парите, ако до месеци няма присъди в България
ОЛАФ си иска парите, ако до месеци няма присъди в България / cнимкa: Sofia Photo Agency

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ вижда положителни знаци от България в борбата с измамите с европари след доклада на службата отпреди няколко месеца. Това е специалното звено от осем прокурори, които ще разследват само измами с евросредства, сигналите на земеделското министерство до ДАН, и др. Ако до няколко месеца обаче няма конкретни резултати и осъдителни присъди и парите не се възстановят от виновните, тогава българската държава ще трябва да ги върне и ОЛАФ има механизъм да ги изиска обратно. Това заяви говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче, който от вчера е на посещение в България по покана на Клуб „Журналисти срещу корупцията”, в който участва журналистът Богдана Лазарова от Дарик радио.

Ето какво още каза говорителят на ОЛАФ в интервюто за Дарик.

Г-н Бутиче, от Брюксел към разследващите в България се отправят призиви да бъдат посочени имена на хора – министри, политици, и конкретни резултати за извършени престъпления с европари. Колко време имат нашите органи за това?

Както знаете, българската система все още не е перфектна. Има дела, които завършват без присъда и без основателна причина за това. Имаме интерес как делото "САПАРД" ще завърши. Съдът е част от българската суверенна държава, но ако ЕК установи и реши, че има измама и парите не се възстановят от виновните, тогава ще трябва държавата да ги върне. Трябва да се внимава, когато се посочват имена, особено ние в ОЛАФ не можем да посочим, без да сме сигурни. ОЛАФ очаква края на разследванията и конкретни резултати. Когато имаме доказателства за измами, ги даваме на властите, но националната съдебна власт е тази, която да разкрие виновника. Ако тази съдебна власт не го осъди, а ние имаме данни, че е виновен, имаме механизъм, по който да си търсим парите. Има и решение на Европейския съд в тази насока.

В доклада на ОЛАФ преди няколко месеца беше посочена групата "Марио Николов – Людмил Стойков", но по делото "САПАРД" подсъдим Стойков няма. Как гледа ОЛАФ на това?

В ОЛАФ се фокусираме върху измами, които нарушават финансовия интерес. И прането на пари, и корупцията са свързани с измамата. Що се отнася до конкретни случаи – не можем да коментираме имена – отговорността за наказателния процес е върху държавата. Но това не означава, че ние не може да проверяваме дали е имало злоупотреби с пари и ако установим това, независимо от решението на съда, ще изискаме средствата да бъдат върнати.

Понякога и след журналистически разследвания, и дори да е разобличена престъпна схема, не се предприемат мерки. Как ще коментирате това?

За разлика от журналистическите разследвания, които дават бързи резултати, тези на специалистите в областта се нуждаят от повече време, за да се съберат годни и изчерпателни доказателства. Разбира се, това време не може да бъде неограничено. Ние изчакваме установените срокове по делата в България. Ще очакваме действия по всички дела. Ако това не стане, ще трябва да разберем къде са проблемите – в събирането на доказателства или в анализирането им от съда.

След доклада на ОЛАФ преди няколко месеца видяхте ли действия, които искахте да видите?

Има знаци – осемте прокурори, които ще се занимават само с това, е добър знак. Министерството на земеделието е подало информация към следствените органи за няколко съмнителни случаи и по тях действително е установено, че или фирмата, изпълняваща проекта, не съществува, или не извършва никаква дейност по проекта, за който са получили пари. Доброто взаимодействие със следствените органи и Министерството на земеделието смятаме за положителен знак, но все пак очакваме решенията на съда. Определено намираме положителна промяна от лятото досега.

Колко дълго можете да чакате?

Ако до няколко месеца не видим съдебния отговор, който очакваме, ще изискаме парите обратно.

По какъв начин ОЛАФ ще накара българското правителство да върне парите?

Ако установим, че парите са дадени незаконно, има механизми, чрез които ЕК ще поиска парите обратно. Като пример ще посоча едно решение на Комисията по случай с царевица от Гърция за Белгия. Комисията имаше данни, че царевицата е от бивша югославска република. Гърция настояваше, дори на високо политическо ниво, че царевицата е гръцка, но случаят отиде в съда и той даде основание на ЕК да си поиска парите обратно. За това всяка държава членка, в т.ч. България, трябва да е внимателна, защото ЕК може да изиска да й се върнат парите и за грешки на администрацията и за съдебната система.

Колко дълго е търпението на ОЛАФ, в България делата продължават с години?

Това не е проблем само на България, в цяла Европа правните системи работят доста бавно. Ние искаме да видим тенденциите в процеса, с какви доказателства ще завърши разследването, защото това ще определи как ще тръгне процесът. Очакваме да видим вложени усилия както по разследвания за злоупотреби с пари по САПАРД, така и по ИСПА и ФАР.