Николай Цонев: Не е законно изваждането на пустинни котки за честванията на Левски
Николай Цонев: Не е законно изваждането на пустинни котки за честванията на Левски / Sofia Photo Agency, архив
Николай Цонев: Не е законно изваждането на пустинни котки за честванията на Левски
61660
Николай Цонев: Не е законно изваждането на пустинни котки за честванията на Левски
  • Николай Цонев: Не е законно изваждането на пустинни котки за честванията на Левски

Преди началото на протеста в София специални машини, тип пустинна котка, на Военна полиция, разположени около паметника на Васил Левски, предизвикаха интерес и въпроси. От Министерството на отбраната обясниха, че по Закона за военната полиция Службата отговаря за сигурността и охрана на мероприятия, в които участват формирования на Въоръжените сили и Българската армия.

Вече година и половина бронирана техника се използва при честванията за Националния празник - 3 март, Парада по случая Гергьовден - 6 май, Водосвета за Богоявление и други.

Пред Дарик обаче бившият министър на отбраната и лидер на "Нова алтернатива" Николай Цонев застъпи противоположното мнение, според него не е законно изваждането на бойните машини, тип пустинна котка, те се ползват само за военни мисии и не трябва да се появяват на публични места.

Може ли да обясните какви са тези бронирани машини и за какво се използват?

Това са специално оборудвани машини с висока проходимост, които вътре са с доста сериозна техника и са предназначени за специални операции извън границите на нашата страна.

Тогава има ли някаква логика те да бъдат на паметника на „Васил Левски", тъй като Министерството на отбраната след много въпроси излезе със специално становище, че тези машини са заради честванията, посветени на паметта на Апосотла?

Няма никаква логика тези машини да бъдат на площада. Първо, защото се нарушава закона за отбраната и въоръжените сили, тъй като Министерството на отбраната няма за вътрешна задача да осигурява обществения ред. А и според мен тези машини се използват не по предназначение, за което някой ще понесе наказателна отговорност за това. Тези машини никога не са излизали извън района на „Военна полиция", тъй като са предназначени за участие в мисии. И смятам, че основната цел на тези, които са измислили тази дейност, е да сплаши протестиращите.

През други години използвали ли сте ги за чествания?

Те никога не са напускали поделението, освен за мисии.

Доколкото разбирам те тази вечер са използвани от страх от протестиращите?

Да, затова се използват. За първи път се изкарват машини за публично мероприятие. Даже бих казал, че те имат известна доза секретност.

В смисъл, може ли да обясните....

Не трябва да се появяват на публични места. Това е в нарушение на закона.

Цялото интервю с Никола Цонев чуйте в прикачения звуков файл.