ЛИДЕР: Не робуваме на идеологеми, отворени сме и за други хора от бизнеса
ЛИДЕР: Не робуваме на идеологеми, отворени сме и за други хора от бизнеса / netinfo

До 20 дни ще бъде ясно в кои населени места и по какъв начин новата партия ЛИДЕР ще участва в местните избори. Засега амбицията на формацията е местният вот – едва след като видят своето представяне на изборите през октомври, в ЛИДЕР ще решават дали партията да се цели в политиката на национално ниво. Това обясни в интервю пред Йовка Йовчева председателят на новата партия Кънчо Филипов, който е и изпълнителен директор на „Брикел”.

Създаването на партията „Либерална инициатива за демократично европейско развитие" (ЛИДЕР) беше огласено преди дни. ЛИДЕР е учредена от над 20 собственици и мениджъри на компании от сферите на енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и строителството.

Какво кара собствениците и мениджърите на над 20 компании у нас да се обединят зад идеята ЛИДЕР? Дали фактът, че бизнесът не е особено доволен от онова, което вършат политиците, или бизнесът има нужда от директно участие във властта на местно ниво?

Това, което ни накара като работодатели да предприемем инициативата да създадем такава партия, е наистина необходимостта и може би донякъде нашата неудовлетвореност от това, че досега всички партии, особено на местно ниво, не работиха достатъчно за създаването на нормални условия за работа както на ръководителите на предприятията, така и на робатещите в тези предприятия. Така че ние разглеждаме ЛИДЕР като партия на работодатели и на работещи в техните предприятия, не толкова като партия на бизнеса в България.

Смятате ли, че една от причините бизнесът да се обърне към политиката и да се намеси в политиката, е липсата на ясен регламент, на ясни правила за лобизма в България?

Разглеждаме създаването на нашата партия като възможност за изява на отделния лидер, на отделния ръководител – не толкова като партия, която ще постига своите цели чрез лобизъм.

Да разбирам, че целта ви е не да правите политика на национално ниво, да сте представени в парламента, а по-скоро да работите на местно ниво?

Голямата ни идея е да създадем условия в отделните региони, в отделните общини, защото мислим че за развитието на икономическите и бизнес условията в България е особено важна местната политика, а не толкова политиката на национално ниво.

Заговори се, че походът ви ще тръгва от морето – от Бургас, след това последователно ще бъдат създадени структури в Перник, Враца, Велико Търново и Стара Загора - това ли са основните градове, в които ще бъдат представени структурите на ЛИДЕР?

В момента правим анализ на условията за участие в местните избори в почти всички общини на България и се надявам, че в рамките на две седмици – до 20 дни ще имаме ясна представа къде и по какъв начин ще участваме. Ние самоцели не си поставяме – бихме желали и ще участваме само там, където ще имаме реална възможност да подкрепим хора или да издигнем свои собствени кандидати, за да имаме реален принос в управлението на общините.

По-скоро кметските постове или местата в общинските съвети са по-ценни за вас като партия?

И кметът, и Общинският съвет са съвсем реални фактори в определяне на реалната политика. Така че в зависимост от този анализ, който ние правим, на места ще издигнем самостоятелни кметове, на места ще подкрепим независими кандидати, на места ще предложим на други партии да направим сдружения или коалиции, за да подкрепим подходящи личности. Още е рано, за съжаление, да кажем къде как ще участваме.

В регион като Стара Загора енергийният бизнес има сериозно присъствие – там например е любопитно формация като ЛИДЕР кого ще подкрепи за кмет на града?

До края на следващата седмица мога да ви дам точен и конкретен отговор на този въпрос. След завършването на анализа и на разговорите, които водим в момента, мога да ви кажа кого ще подкрепим в Стара Загора.

Предвиждате ли партньорство с някои от т.нар. „стари партии”, с традиционните политически формации?

Ние не робуваме на идеологеми. От нашия речник се стремим да извадим думичката „анти”, така че ако трябва и ако преценим, можем да предложим сътрудничество с всяка от т.нар. традиционни партии, но ако съвпаднат целите на тази партия в дадена община с нашите цели. Неслучайно сме включили двете думички „либерална инициатива” в името на партия ЛИДЕР, защото разчитаме изключително на индивидуалната инициатива на всеки от нашите членове.

Г-н Ковачки не участва в новата партия, но всички наричан ЛИДЕР „партията на Ковачки”?

Не е тайна, че част от икономическите субекти, които станаха инициатори за формирането на партия ЛИДЕР, принадлежат на г-н Ковачки. Той изрази готовност да помага на партията, да сътрудничи, но ние не го считаме нито за основоположник на партията, нито за идеен ръководител. Обърнали сме се и към други хора от реалния бизнес да подкрепят нашето формирование. Надяваме се, че и други големи бизнесмени, освен г-н Ковачки, ще намерят в ЛИДЕР близост до своите идеи.

Означава ли това, че ЛИДЕР наистина има амбицията да стане една национална, сериозна партия, която защитава бизнес-интересите и интересите на хората, които създават работни места?

Засега най-голямото ни изпитание е местната власт. Нека да видим резултатите от нашите амбиции, от работата, която ще свършим и след анализ на резултатите ни ще вземем решение за по-нататък.

Къде, в кои региони са най-сериозните ви амбиции?

Очакваме най-добри резултати там, където ние – работодателите, създателите на ЛИДЕР, имаме реални структури. Очакваме хората, които работят в тези структури, да ни подкрепят чрез изразяване на доверие в нашите кандидати.

Сериозен брой хора са заети във вашите компании и тези сектори – що за потенциал е това като подкрепа и като гласове?

Най-добрият критерий, който ще ни покаже доколко нашите замисли са реални, са изборите. Те ще покажат. Разчитаме на доста добър потенциал в тези избори.