Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България / снимки: БГНЕС
Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
31802
Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
Интервю на Татяна Димитрова с Йълдъз Ибрахимова
  • Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
  • Интервю на Татяна Димитрова с Йълдъз Ибрахимова

Снощи в Банско за 13-ти път започна международният джаз фестивал, на който феновете на този стил в музиката могат да чуят и тотално нови за тях изпълнители и такива, на които са заклети фенове. Две бяха звездите снощи на джаз сцената - Бианка Моралес, която идва от Финландия, но пее джаз, който обяснява африканските и кубинските нюанси в произхода, и Йълдъз Ибрахимова, която публиката дълго аплодираше на крака и която не толкова често вече можем да чуем на живо в България. Тя е тук освен за концерта и защото с български музиканти е записала част от новия си албум, а втората ще запише с турски джазмени в Анкара. Ето какво разказа Йълдъз Ибрахимова пред Татяна Димитрова:

Моето лично впечатление е, че не много често имаме възможността да Ви чуем в българска зала с Ваш концерт. На какво се дължи това?

Откровено казано, много не съм се замисляла. П

Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
netinfo
рез последните две години повече в чужбина имам концерти. Не съм имала и покани всъщност за България. Но ние като семейство преживяхме много тежки моменти със загубата на моя съпруг. И за мен от започването на болестта от края на 2002-ра до края на 2007-а аз съм имала концерти, но всичко беше сведено до възможен минимум, за да бъда близко до съпруга ми. През последните една-две години с издаването на последния ми албум, сега с нов проект. За „Балканатолия 2" си мисля с новия проект, който започнах да записвам. В България записах първия етап. Втория ще запиша след две седмици в Анкара. Пак български и турски музиканти, както беше в „Балакантолия" преди 12 години. Това са едни стари румелийски народни месни, турски песни, които знам от майка ми, баба ми и прабаба ми са ги пели. В този проект искам да включа като глас и майка ми, и дъщеря ми.

Имате ли място, държава, град, където се чувствате най-добре приета като джаз изпълнител?

Много съм пяла и пея. В Париж съм пяла, във Франция много съм пяла. Публиката, тази, с която съм се срещала, е много добра. Ако ме питате за България има ли разлика, има, защото тук съм родена, тук съм израснала, музикалното си обучение съм получила тук.

Пред Вас стои си изборът дали да се върнете да живеете в България?

Вече 17 години съм в Турция. За мен това, че живея в съседна на България страна, е голям плюс. Когато минавам границата - на много места не усещам граница, но, когато минавам тази между България и Турция, за мен откровено казано няма граница. Не я усещам. Защото разстоянието е толкова малко, че мога за няколко

Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
netinfo
часа да дойда тук. Разбира се, там съм установила вече един начин на живот, преподавам в два университета, имам прекрасни студенти. Дъщеря ми учи там в много престижно музикално училище. И тя избра пътя на музиката.

Тя към каква музика се ориентира?

Тя свири от пет години на пиано. Решихме и исках и още един инструмент да има. И избрахме контрабас, което за момиче е някак странно, но всички казват, че страшно й отива контрабасът. И тя виждам, че се запали по този инструмент, който всъщност дава възможности не само за класика. По-нататък има възможност да учи и джаз, просто диапазонът на възможности е голям.

Упътвате я към джаза?

Нека тя да вземе класиката, тази основа е много важна, както аз съм я взела.

Чух Ви и Ви видях за първи път, когато бях ученичка. Беше репетиция, вероятно някакво комсомолско мероприятие е било. Беше в зала 1 на НДК. Тогава бяхте наричана Сузана Ерова. С какви мисли се връщате към тези спомени и връщате ли се изобщо?

Откровено казано, не се връщам. Защото за мен вече това е една страница, която е минало. Сега, когато ме питат, разказвам случки, които са се случили с мен и с двете имена. Те са като вицове. Пет години бях с името Сузана Ерова, както му казвам - държавното име. След това, през 1990 година отново си върнах името. Много скоро след това имах три концерта в НДК.

Йълдъз Ибрахимова: Записах първата част от новия си проект в България
netinfo
Когато ми смениха името Сузана Ерова, аз бях с дълги коси и ги отрязах много късо. След това пак някаква промяна направих на косата. Защо го разказвам? Затова, че след концерта идва мой колега, музикант и се смее и казва „Ако знаеш, до мен бяха седнали двама души  - те на 14 години, седнали на последния ред и не ме виждат - и казали: Виж я тази, как може да имитира Сузана Ерова по този начин. Как такава буквална имитация? Няма ли свой стил?". При което аз започнах да се смея. Значи Йълдъз Ибрахимова имитира Сузана Ерова. На практика се получава така.

Цялото интервю с Йълдъз Ибрахимова можете да чуете в прикачения звуков файл

Джаз фестът в Банско продължава както винаги до 13-ти август. На сцената в центъра на града ще бъдат музиканти от Израел, Германия, Великобритания и от други дестинации, които не свързваме автоматично с джаз импровизациите. Милчо Левиев и Камелия Тодорова също ще зарадват ценителите на най-свободната музика.