Изходът от кризата в горския сектор - въпрос на политическа воля
Изходът от кризата в горския сектор - въпрос на политическа воля / снимка: Sofia Photo Agency
Около 60% от работещите в горския сектор са в готовност за включване в ефективна стачка. Това каза в предаването „Дарик кафе” председателят на федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа” Анелия Начева. Ето какво още обясни тя пред Михаил Дюзев.

От 4 октомври започна ефективната стачка на служителите в сектор „Горско стопанство”. До стачката се стигна, защото не бяха постигнати споразумения между Държавната агенция по горите и синдикатите. Исканията са както следва: за поетапно повишаване на работната заплата от 1 юни с 25 %, от 1 юли с 10 % и от 1 септември увеличение на работната заплата до 100 %, в сравнение с 1 януари 2007 година. Подчертавам дебело, че третата точка е до 100 % - нашето искане не е както твърдят някои управляващи, че искането ни е за 100% сега и веднага. Всичко е въпрос на преговори.

Т.е. има място за преговори.

Настояваме също така в разходната част на бюджета на Държавната агенция по горите за 2007 година да се подсигурят средства за заплащане на положения извънреден и нощен труд, за осигуряване на средства за униформено и работно облекло на работещите в системата на агенцията по горите. Да се подсигури необходимата държавна субсидия за издръжка на горската стража, да се подсигурят средства за ваучери за храна. Настояваме и да бъдем включени в подготовката на нов закон за горите, в който да се намери начин да се извършва стопанска дейност в сектора, което ще бъде най-бързият начин за удовлетворяване на нашите искания.

Колко членове на синдикатите и горски служители са се включили в ефективния протест?

По информация от края на вчерашния ден, 60 % от работещите в системата на горите са с приключена процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Това е процентът, който можем да подадем като данни, като днес събираме информация за реално ефективно стачкуващите. Към момента можем да подадем информация за готовността, която е около 60 %.

Какво предвиждат стачните действия?

Съгласно Закона за уреждане на колективни трудови спорове, нашите работници и служители остават на работното място, като не работят. Това е свързано с издаването на всички видове документи, позволителни, транспортни за експедиция на дървесина от гората. Т.е. ние няма да експедираме дървесина, било то за строителство, дърва за горене и т.н. Най-общо спиране обслужването на всички клиенти на държавните лесничейства и регионалните управления на горите, както и спиране на обслужване на собственици на частни и общински гори.

Това със сигурност ще засегне доста фирми?

Да, така е.

Имате ли вече насрочени дата и час за преговори.

До момента не. Вчера имаше среща между ръководството на държавната агенция и представители на синдикатите. Тайно се надявахме да стигнем до подписване на някакво споразумение. За съжаление обаче, от тяхна страна не беше предложено нищо конкретно като числа по поставените искания, така че до споразумение не се стигна. В крайна сметка ръководството на държавната агенция е отворено за диалог. Разбрахме се, че ще се опитваме и ще продължаваме да правим всичко възможно да преговаряме и да стигнем, дай Боже, до позитивни решения и споразумения.

Ако забуксуват преговорите, както с преподавателите, предвиждате ли по-радикални действия?

Да, мислим по този въпрос, защото и от изказването в сряда на министър-председателя Станишев, който продължава да твърди, че щом едни сектори искат 100 %, идва следващият и т.н. Това не е вярно – нашите искания, както и на учителите, са поставени много отдавна. Тези искания са поставени през март като начало, повторени през май, юни митинг-шествие в София. Така че не сме съгласни и няма да се поддадем на тези внушения, че предизвикваме инфлация и т.н.

Още повече, че парите в сектора са изработени, това са нашите пари. Към септември сме си изпълнили разчета за приходите, което означава, че от днес нататък всичко, което се формира като приход в бюджета на Държавната агенция по горите, отива в републиканския бюджет като излишък. Ние не сме съгласни с това. Този бюджетен излишък потъва някъде и ние не знаем къде отива. Тези пари са необходими за българската гора, при което не става дума само за заплати, въпреки че не са маловажни заплатите, които получават хората, които се грижат за контрола и охраната на националното богатство. Те основно са натоварени да опазват българската гора.

Тези пари са необходими за инвестиции в сектора, от години насам бюджетът на Националното управление по горите, сега вече държавна агенция, се орязва. Три години поред предвиденият бюджет е около 90 милиона, при положение че е ясно, че са необходими много повече, но бюджетната рамка не позволява, а секторът заработва тези пари. Този излишък трябва да се върне в горския сектор за лесокултурни мероприятия, за залесявания. Лесовъдите много добре знаят колко назад са със залесяването по лесоутройствени проекти, както и противопожарните мероприятия, които не се извършват от години поради липса на средства.

Проблемът е много тежък, много сериозен, всички го знаят. За нас има решение – промяна на закон, спешно; има готов проектозакон, много бързо може да бъде приет, това е въпрос на политическа воля. В тройната коалиция има достатъчно мнозинство, така че за нас към този момент пречка няма да се разрешат нашите проблеми и искания.