Искра от неизправна инсталация може да е причинила пожара в столицата
Искра от неизправна инсталация може да е причинила пожара в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency

В мрачен неписан закон се превърна почернянето на празниците ни. И великденското щастие се пропука – дали заради катастрофи, дали заради други смъртоносни инциденти, или от много лоши мисли…

На 2-ри май спокойствието на едно семейство беше разрушено – вероятно завинаги. Избухналият пожар на улиците „Цар Самуил” и „Пиротска” в София отне живота на жена, майка на две деца. Причините за пожара все още не са ясни. Вероятно истината, както често се случва у нас, няма да бъде и открита. Каквато и да е тя обаче, инцидентът остави две момиченца без дом и семейство.

Доктор Деница Денчева, близка на пострадалото семейство, разказа пред Дарик версията на децата за пожара.

Разговаряхте ли вече с децата, в какво състояние са те?

Да, допреди малко бях при тях. Децата са в добро състояние, на едното е счупена петичката, на другото детенце е ударено коляното. На по-голямата дъщеря са правили пункция на коляното, тя това каза, обездвижили са го в шина. Ударена й е малко главата отстрани и едното око е с малък кръвоизлив, кръвонасядане. Добре са децата. Децата са си съвсем в час и добре, питат за родителите си. Казахме, че са добре, още е рано да им се каже (майка им почина малко след приемането й във ВМА от травмите, получени при падането). Как ще им се каже – не ми се мисли.

Какво казаха децата за пожара, защо не са излезли през вратата? И изобщо имало ли е някаква възможност за спасяване?

Аз ги попитах, защото никой не казва до момента нищо категорично. Като гледах снощи или днес телевизия, казаха, че пожарникари правят втори оглед, води се следствие, но нищо не могат да кажат. Заради това аз ги подпитах. Ивчето, голямата дъщеря, каза, че първо е влязъл дим откъм външната врата, след това и огън, при което те са се качили нагоре към терасата, за да са на чист, въздух, и оттам са започнали да викат за помощ. И оттам вече всичките са скачали. Това казаха децата днес, имат абсолютен спомен за всичко, което се е случило. Само не знаят какво се е случило те като са скочили. Помогнали са им комшии, има отдолу фризьорски салон, пицария. Млади момчета са им помогнали и оттам вече са ги закарали в „Пирогов” и те не знаят оттам нататък какво се е случвало. Слава Богу в стаята им няма телевизор да разберат какво става с майка им.

Според това, което разказват, версията, че пожарът е причинен от барбекю отпада.

Не, категорично не е от барбекю. Ники е бил горе, на тази тераса, на която е барбекюто и е правил нещо, действително, но като е замирисало отдолу на пушек той е слязъл, за да им помага и да види какво става. Не е от барбекюто, категорично, те нямат и газов бойлер. Имат газова печка, но не е и оттам. Те не са били включени. Но до тях има тавански помещения, които са необитаеми и пълни с боклуци. Дали случайно запалване или нарочно, или искра от неизправна инсталация, защото там инсталацията не е сменяна. Те смениха когато правиха в това жилище един огромен ремонт всичко, но там където са тези тавански помещения – там не е правен ремонт на електрическата инсталация.

Допускате ли, че може да става въпрос за умишлен палеж? Какви са били отношенията на семейството със съседите?

Аз не познавам нито един от съседите, но винаги са казвали и двамата, че имат големи проблеми с тях. Защо – не знам. Когато го купиха това то беше едно таванско помещение, което на нищо не приличаше – те го направиха един хубав дом за живеене. И продължават да имат проблеми с комшиите. Не искам да си помислям да е нарочно направено. Мисля, че не е, чак до такава степен да се изкривим в тоя свят – не допускам. Допускам все пак, че нещо случайно е станало.

Повиха се твърдения, че Николай Колев, бащата на двете момичета, не е имал право да строи и преустройва апартамента си и че въобще жилището е незаконно.

Това не знам. Мисля, че имах някакви подобни проблеми, но мисля, че всичко узакониха. Толкова големи подробности не мога да ви кажа.

Полицията потърси ли децата да ги разпита, близките?

Казаха днес, че вчера следовател е разпитал децата. Но какво е питал …

Къде ще живее сега семейството, дано състоянието на бащата се подобри бързо? Имат ли роднини в София?

Не знам, Ники и Жени не бяха женени. Ники не е баща на двете момичета, но те си го наричаха татко и много го обичаха. Те бяха едно много хубаво семейство, всички им се радвахме. Просто се намериха преди няколко години и бяха много щастливи. И децата бяха щастливи. И първото нещо, което попитаха беше как са мама и татко, когато отидохме при тях. Тя има брат, майка и баща. Вероятно те ще ги гледат, не знам. И ние сме още много объркани, то беше такъв шок. За хора, които сме ги видели половин час преди това и чуваме какво се е случило. Не знам, не знам какво, ще се молим, разбира се.