Евгени Узунов: Промените няма да се правят набързо
Евгени Узунов: Промените няма да се правят набързо / снимка: dnevnik.bg
Евгени Узунов, член на ИБ на БСП и член на преговорния екип на левицата за консултациите за ремонта на кабинета в интервю за предаването "Денят" по Дарик.

Изясни ли се на заседанието на БСП днес колко и кои министерски глави ще паднат – пет, осем или друга бройка както се дочува?

Не сме водили такъв разговор на заседанието на Изпълнителното бюро. Разговорът вървеше в по-друга тема. Необходими са структурни промени, които да бъдат адекватни на актуализираната програма на правителството, която беше обсъждана в Хисар преди известно време. В този смисъл не ставаше дума и не се водиха никакви разговори по кадровите и персонални промени, а по-скоро структурни решения, които да отговорят на съдържателния аспект на работата. Разбирате, че в динамиката на времето новите задачи изискват актуализация и промяна на някои от структурите в изпълнителната власт.

Като казвате структурни промени …

Става дума за агенции, за всички структури на изпълнителната власт.

Като казвате структурни промени ще има ли сливане на правосъдие и МВР в едно мега-министерство. Това обсъдихте ли?

По това не мога да ви кажа нищо, защото не сме стигнали до такава конкретика в разговорите. Ще бъдат привлечени достатъчно много експерти. Пак казвам – важно е да се намери адекватна промяна и усъвършенстване на структурите, които имаме в момента, да могат да се приведат те в съответствие така, че да могат да обслужват новите политически задачи и приоритети, които правителството и управляващата коалиция уточни в Хисар.

Казвате приоритети. Премиерът обяви, че промените в правителството ще са дълбоки и радикални. Каквито и да са те ремонтираният кабинет ще има ясно изразена социална насоченост. Какво означава това, какви са практическите измерения?

Това е нашата амбиция. Не само заради очакванията на хората, но и заради обективната потребност в живота на обществото у нас. Очевидно нуждаем се е от по-смели, по-конкретни и по-бързи социални решения. Динамиката в икономическия растеж не може да не се съчетае с една по-ясно изразена социална политика. Т.е. ние бихме желали, това ще бъде предмет на разговори, както и досега, с коалиционните партньори. Едно извеждане надалеч на преден план в социалния вектор в правителството и социалната ангажираност на институциите, за да могат гражданите на България и българското общество да получат онова, което вече очакват. След като имаме няколко години на относително добър икономически растеж, на една относително добра финансова стабилност, но както обикновения човек казва – „Докато аз не го усетя, всичко са много големи приказки.”

Пада ли формулата три-пет-осем на коалиционно управление. Как ще изглежда ново правителство? С каква позиция тръгвате вие - преговорния екип, утре на консултациите с НДСВ и ДПС?

Това ще покажат самите разговори, но доколкото аз успях да схвана идеята на министър-председателя е … Политическият баланс в една коалиция е неизбежен, така е по света и в стара Европа. Тук целта, желанието, задачата е сляпо да не се слугува на политически баланси, а коалицията като цяло да може да отговори на едни нови потребности. И в този смисъл квотния принцип, или съотношенията осем-пет-три не бива да бъдат най-важните. По-важно е да се намерят чисто управленски решения, добри, които да бъдат подплатени с достатъчно способни хора, които могат да проведат съответните решения и съответната политика.

Президентът Първанов посочи, че управляващите имат четири-пет дни за да изяснят всички тези въпроси, иначе ги чакат тежки дни. Поне на мен така ми изглежда, се съдържа предупреждението, че все още не е преминала опасността тази криза, започнала от МВР, да повлече и цялото правителство. Как гледате на това?

Разбирам това усещане. Но трябва да сме реалисти. Желанието и на ръководството на БСП и на министър-председателя, но все пак това е въпрос на разумни преговори, не бива да става на коляно и за един ден. Така че аз не бих могъл да се ангажирам, нямам и такива компетенции колко са дните – три, четири или пет. Но очевидно премиерът казва, че има амбицията в дните до Великден, или непосредствено след това, това ще покажат самите разговори, това да стане бързо. Това не е нестандартна ситуация, смяна на кабинета, т.е. смяна на министри. Обикновено вакуума не е полезен за никой, по-добре е по-бързо да се извършат тези неща, но не бива за сметка на бързането да бъдат лоши решения.

На самото заседание на Изпълнителното бюро кои бяха най-спорните въпроси? Имаше ли конфликтни моменти?

Може би главният въпрос беше, че е време БСП много по-отчетливо, много по-ясно и много по-смело да заяви своето категорично желание, за една много по-ясна, и по-активна, и по-резултатна социална политика на правителството. Без това да означава популизъм, в никакъв случай. С всичкия разум и съобразявайки се с реалните възможности на българската икономика, на потенциала който имаме, но главния въпрос беше този.

По кои въпроси преговорния екип отива утре с твърди позиции на първите консултации и по кои сте склонни да направите отстъпки и компромиси? Как изглежда, днес – ден преди консултациите, позицията на БСП?

Не мога да дам категорична прогноза. Но по моите представи главното трябва да бъде разговорът за политиката на базата на дискусията, която беше много подробна и много продължителна в Хисар преди време. И от там да се търси конкретизация на тази политика, с ясен социален акцент. Второто, което следва логически, и то от чисто управленски аспект е неизбежно, е да се намерят чисто управленските решения, структурните решения, които могат да осигурят реализацията на една такава политика.

Избягването на плащането на здравни и социални осигуровки, плащането на мизерни заплати – на това трябва да се обяви война. Това каза премиера Станишев. В същото време той отрече предстояща смяна на социалния министър Емилия Масларова. Не се ли бият тези две неща?

Аз мисля, че … не съм слушал пресконференцията, не съм чул как точно е говорил. Тук става дума за някакви конкретни неща, свързани с повишаване на доходите, свързани с подобряване на условията, дори ако формално кажем от гл. т. закона на труд на българските граждани, и какво ново да направи българското правителство. И наистина има някои действия, които са леко позакъснели.

Кои действия са позакъснели?

Така е и с реформата на здравеопазване, и на образование, и изобщо всички аспекти на социалната политика.

Казвате ляв завой, социален. Защо БСП чак сега се ориентира към тази социална лява политика?

Това е много дълбок, и много сложен и спорен въпрос. Ние от собствения си електорат сме критикувани от дълго време, може би от самото начало на мандата, че не водим достатъчно ясна социална лява политика, но има много аргументи. Явно не успяваме добре да обясним. Въвеждането на новата данъчна политика, на плоския данък, намаляването на корпоративния данък – това са все стъпки към повишаване на доходите на хората. Естествено трябваше някаква последователност в чисто икономическа логика да се следва, да мине този етап, и след това да се търсят по-конкретни решения. Изпълнението на бюджета, доколкото всички знаем, дава такива възможности вече, защото очевидно е нужно някакво натрупване, за да можеш да направиш една или друга стъпка в социалната област. Но това да бъде реално, да не бъде популистки и не е подчинено на подготовка за следващи избори, а е една реална отговорност да се довърши онова, което правителството е имало предвид още от началото. Така че в чисто икономическа логика, нещата вървят в своята логична последователност по моето разбиране.

ДСБ обявиха курс към предсрочни избори, СДС започна да събира подписи за сваляне от власт – импийчмънт на президента Първанов, заради несвикване на Консултативния съвет за национална сигурност вече повече от година, но особено в настоящия кризисен момент. Приемате ли за реална опасност техните действия?

В света отдавна политическия свят живее в такива условия. Това е нормално. Всяка опозиция би постъпила по същия начин. Тук въпросът е ако наистина сме хора загрижени за своята държава, своето общество, своите деца да виждаме възможното и желаното и всеки, и управляващи, и опозиция, разбира се, опозицията критикувайки, да бъдат загрижени за решаването проблемите на хората. струва ми се, че в етапа на целия мандат идва време когато след стъпките, направени досега, правителството би било в състояние да решава повече социални въпроси, които могат да убедят хората, че правеното в името на по-добър живот на хората.