Енчо Керязов между Икар и Рекордите на Гинес
Енчо Керязов между Икар и Рекордите на Гинес / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Енчо Керязов: между „Икар" и „Рекордите на Гинес"
38150
Енчо Керязов: между „Икар" и „Рекордите на Гинес"
  • Енчо Керязов: между „Икар" и „Рекордите на Гинес"

Световноизвестният цирков артист Енчо Керязов ще поличи наградата на Съюза на артистите в България "Икар" тази година, похвали се самият той в следобедния блок на Дарик. С голяма радост допълни, че ще дойде лично да я вземе и изрази съжаление, че няма да може да изпълни своя номер тогава, както е планирал, но той ще бъде показан във видео материал. Артистът разкри и че е категоричен в намерението си да счупи световния рекорд по стойка на ръце на голяма височина, а парите, които ще спечели от това, да дари на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Ето какво още сподели Енчо Керязов:

Само за три дни си в България, радвам се, че успя да намериш време, за да дойдеш. От къде идваш? Къде беше последно?

Последно бях в Линц на галаспектакъл "Спортист на годината". Това ми беше последното участие. Преди това бях в Монте Карло като гост на фестивала. Бях поканен лично от кмета на Монте Карло. Също така да посетя и неговият личен, частен музей.

Това ти е за първи път в Монте Карло като зрител, а не като участник? Какво беше усещането да гледаш колегите от дистанция?

Усещането е страхотно. Трябва да кажа, че е съвсем различно. Когато си участник е огромно напрежението, не можеш да гледаш отпред като публика, съвсем различно е. Много съм щастлив, че имах възможността да го наблюдавам и разбрах колко е важно в действителност това да се види на живо, защото аз следя фестивала Монте Карло, гледам го всяка година по телевизията, но на живо усещането е съвсем друго. Самата атмосфера, манежът, живата музика, хората, всичко е съвсем различно. Усещането е друго.

Продължаваш ли твоите участия? Правите ли турнета? Какво правите в момента? Последният път, като се говорихме, имаше още няколко представления до края на годината с твоя цирк?

Точно така. Отново съм в същия цирк. Подписал съм за още две години договор. Последният път като се чухме, беше през декември и игралният сезон приключи. Продължих работа в световния коледен цирк в Щутгард, който беше до 9 януари, имам няколко частни участия, като едното беше в Линц и сега започва новият игрален сезон.

От кога започва?

Новият сезон започва от 1 март. В средата на февруари започват репетиции, нова програма на цирка.

Тоест януари и февруари дори и в Германия и изобщо в Западна Европа също са за цирка време за подготовка на новата програма?

Точно така. За Февруари специално е така.

Какво подготвяш? Ще има ли нови неща в твоята програма, нови номера? Нещо ново?

Нещо ново - не. Няма да има нищо ново. Номерът ще си остане същият. Трябва да кажа, че програмата е изцяло нова. Единственият номер, който остава от старата програма, която беше под мотото All You Need Is Laugh (Всичко, от което се нуждаеш, е смях). Новата програма е юбилейна програма, 35 години цирк "Ронкали", моят номер си остава същият.

Твоят номер е за баланс - феноменален контрол на тялото. Всеки, който иска, може да види в интернет, има достатъчно клипове за това, което правиш. Като се говорихме през декември, ти анонсира твоя много хубава идея да счупиш световния рекорд по стойка на ръце на голяма височина и беше избрал тогава най-високия хотел в света, най-високата сграда в Дубай. Какво се случва?

Засега изчакваме, водят се преговори между немската телевизия RTL, която има изключителните права за излъчване на "Рекордите на Гинес" за Германия. Оказа се малко по-сложно, отколкото самите те предполагаха, техните намерения бяха собственикът на сградата, на хотела да финансира тази инициатива като вид реклама за него. Срещата, която направиха през януари продуцентите на самото шоу и хора от RTL, се оказа, че самият собственик е искал доста сериозна сума от тях. В момента се водят сериозни преговори и евентуално, ако не се достигне до някакво споразумение, мястото ще бъде сменено. Има възможност и за други места. Една от тези възможности е телевизионната кула в Берлин, така че рано или късно, надявам се това все пак да се случи и както казват "Всяко зло за добро". Имам колега, който ми каза, че е по-добре да не е в Дубай, защото това е най-високото място и няма да имам възможност да подобря този рекорд. Той ми даде един пример със Сергей Бубка, каза ми: "Защо се качваш толкова нависоко, направи го на друго място, за да имаш възможност да си го подобряваш няколко пъти". Така че и това е вариант. Аз малко останах разочарован, защото бях сигурен, че това ще стане в Дубай и останах малко разочарован.

Енчо Керязов между "Икар" и "Рекордите на Гинес"
netinfo

Аз разбирам откъде идва разочарованието ти. Когато си говорихме през декември, ти ми каза, че не те води някакво желание да поставиш рекорда и да си видиш името написано, а парите, тъй като счупването на всеки рекорд и поставянето на нов световен рекорд на Гинес има и парична сума. Ти искаш да дариш за „Българската Коледа", т.е. това е за едно добро дело, да знаеш, че тия пари ще отидат на някого, който има нужда от тях. Така че оттам идва разочарованието?

Точно така

Каква беше все пак височината от земята, за да счупиш рекорда?

81 метра

Тоест трябва да е над 81 метра?

Да, трябва да е над 81 метра, трябва да бъде на ръба на сградата, да задържиш десет секунди без предпазни колани и въжета и т.н.

А телевизионната кула в Берлин колко метра е?

Не знам точно, мисля, че не е по-висока от 120-130 метра.

Надявам се да се оправят нещата. Кажи ми, тези три дни как ги прекарваш в България, успяваш ли да си починеш? Имаш ли покани? Искат ли да те видят хората? Аз се опасявам, че не те познават достатъчно, а трябва да те познават и да ти се радват, и да се гордеят с тебе. Какво правиш тия три дни?

Видях се с много мои приятели, които не съм ги виждал много дълго време. Имам много добър приятел, който е в Англия и не съм го виждал повече от 15 години. Приятно ми е, че се виждам с тези хора и една от причините, за да си дойда в България, е срещата ми с Христо Мутафчиев. Точно от там идваме в момента, от Съюза на българските артисти. Ицо е добре. Искам да кажа за първи път, че ще бъда и носител на наградата "Икар", което много ме радва и това е на 27 март. И да благодаря на Христо Мутафчиев, че положи огромни усилия това все пак да се случи, за да дойда да си взема наградата. Защото вече сме в игрален сезон и трябва да отсъствам три дни от спектаклите. Той направи официално писмо до Бернард Пол, който, като го получи, ме извика в офиса и ми каза как е поставен в затруднени положение, но ми каза: "Няма как да не те пусна, когато взимаш толкова престижна награда и то в твоята родина".

Много е важна тази награда и аз много се радвам, че я получаваш, защото тя слага знак на равенство между театралното и цирковото изкуство, което е важно, защото и ти си човек на изкуството.

Разбира се, но тя е издигната от цирковата гилдия, но радостното тук и това, което ме впечатлява, е, че тази награда се присъжда на мен като действащ артист, а не, както сме свикнали, за цялостно творчество.

Енчо Керязов между "Икар" и "Рекордите на Гинес"
netinfo

Как говориш - "действащ". Ти си на върха на кариерата си.

Много се радвам. Все пак това е едно много голямо признание в България, като се има предвид, че не съм работил в България, този номер не е представен. Имахме огромното желание това да се случи на 27 март и това го пазехме в пълна тайна, но в момента разбрахме, че това няма как да се случи, понеже реквизитът, с който работя, е доста голям, тежък и трябва да лети карго, а това няма как да стане, защото съм освободен само за два дни и няма да се случи, но ще се излъчи видео материал, който ще бъде подготвен от режисьорите и се надявам да бъде добре.

Твоят реквизит е специален. Той не може тук просто да бъде напаснато нещо, а номерът също е подготвен и не е сериозно да се изпълни в различен вариант.

Точно така, реквизитът е доста специален, това е определена височина, има движещ се момент, въртящ се момент, после се вдига с хидравличен цилиндър, затова няма как да се замести, няма как да стане, доста е трудно и за съжаление няма как да се случи на 27 март, друг път ще бъде.

Спомена, че се дават награди на циркови артисти, които са приключили, а ти си още действащ в най-високата точка на кариерата си, дай Боже, още по-висока. До колко години може да е активен един изпълнител в сферата, в която ти се занимаваш? Хората не искат да се отказваш.

Ти ми задаваш най-често задавания ми въпрос. На хората им е изключително интересно. Това е изключително силов номер и това не може да продължава дълго време. Не мога да кажа колко точно, надявам се колкото се може по-дълго. Лично аз ще усетя момента кога да спра и винаги съм казвал, че ако един от елементите ми трябва да се махне от номера, за да продължа, в този момент ще приключа веднага. Никога не бих си позволил в това да отстъпвам назад в качество и не бих го направил, няма смисъл да се правят такива неща. Все пак човек трябва да свърши с достойнство, а тук идва и друг фактор - контузия или по-тежка травма може да те изкара извън всичко.

Имаш ли наследник в това отношение? Има ли някой, който да иска да бъде като Енчо?

С интернет сега става всичко много лесно, получавам понякога огромен брой писма и просто оставам изумен, че действително има толкова много хора, които да правят точно това, много ме радва, че успявам да мотивирам млади хора, защото аз съм се мотивирал точно от такъв тип номер преди години, когато гледах. Имам двама сина: единият е на 10 години, другият - на 7 години, занимават се с акробатика. Моята съпруга им е треньор, аз се занимавам по-рядко, защото нямам много време, занимавам се с моите си неща, но помагам. Ще се радвам един ден да продължат. Те обаче не са ми най-големите фенове, може би те са израстнали с нас, даже на големия ми син тръгвам да му обяснявам и той започва да ми казва как се прави. Мисля, че това е нормално. Радвам се, че се занимават с акробатика, гордея се с тях.

Аз много се радвам на тези срещи, като идваш за 2-3 дни в България, винаги си добре дошъл. Да повторим кога е раздаването на "Икар"-ите?

На 27 март.

Енчо Керязов между "Икар" и "Рекордите на Гинес"
netinfo

Ако ти остане малко време, ела да си поговорим. Тогава ще е започнал сезонът в Германия, нали?

Да, ще се намираме в град Аахен.

Пълни ли се циркът в Германия?

О, да, пълни се. На мястото, на което работя, този цирк се пълни и това е радостно, което говори, че циркът е жив и трябва да се предлага качаство - това е. Защото циркът е живо изкуство, това ми направи впечатление и в Монте Карло, и в Световния коледен цирк в Щутгард е уникално. Просто съм възхитен. В Щутгард имахме по 3 представления на ден, от 9 часа се чака да се влезе в цирка, абсолютно продадено представление. 5000 места в цирка, всичко продадено, което означава, че публиката е зажадняла за нещо истинско, но много е скъпо правенето на една такава програма, това е доста сериозна инвестиция. Както ти казах, бях поканен от кмета на Монте Карло да гледам фестивала и отидох в музея и ми показа, понеже той е един от организаторите заедно с принц Рение, от 1974-а се организира фестивалът в Монте Карло и ми показа някои от договорите, за да видя колко сериозна е тази инвестиция.