Царят подкрепил работна група да провери конгреса на НДСВ
Царят подкрепил работна група да провери конгреса на НДСВ / netinfo

Интервю на Евгения Марчева с проф. Огнян Герджиков за случващото се в НДСВ

Кажете ще има ли утре за НДСВ, след всичките тези драматични събития, които се случиха от конгреса в неделя до днес, факт е, че голяма част. . .

Винаги има утре.

Винаги ще има утре.

Понеже винаги има утре, няма никаква причина да смятаме, че утре ще бъде без НДСВ.

Добре, винаги ще има утре и в това утре има място за НДСВ.

Точно така.

Да се опитаме сега да обясним случващото се в партията с думи прости. Непрекъснато ме питат мои близки и познати какво точно се случва в НДСВ. Прав ли е вашият колега Коста Цонев, който вчера в ефира на "Дарик" радио каза, че проблемите започнаха заради това, че хора от партията се борят със зъби и с нокти, за да възстановят това, което са загубили?

Струва ми се, че едно такова виждане е малко опростенческо и едва ли дава точен отговор на въпросите. Нормално е в една партия, както във всяка организация, да възникнат моменти на някакво напрежение, на някакво противопоставяне. Вярно е, че във всяка партия е нормално да има и борба за власт, нали, това са неща, които са известни във всички партии. Но така или иначе аз смятам, че този конфликт, който възникна, той има просто решение, има изход, още повече че вече се наблюдава и воля за това. И аз смятам, че първата по-сериозна стъпка в това отношение ще бъде направена утре в 10.30, когато има редовно заседание на парламентарната група на НДСВ, на което ще се потърси сближаване на позициите и най-точното решение, за да не пострада престижът на партия, да не пострада изобщо реномето на националното движение.

Сближаване на позициите, професоре, между кого и кого?

Ами сближаване на позициите между хората, които смятат, че конгресът е протекъл по най-добрия начин, без нарушения и затова няма на кого да се търси каквато и да била отговорност, и другата позиция, другата крайност, където се казва, че този конгрес е дълбоко опорочен и той не само, че не поражда никакви правни последици, но трябва да се искат тежки оставки, трябва някои хора да си отидат от НДСВ изобщо. Това са двете крайни позиции. При всички случаи, когато има такива крайни позиции, то истината очевидно не е нито на единия, нито на другия полюс.

Вие обаче сте от този полюс, който смята, че определено е имало нарушения и нелегитимни действия по време на вашия конгрес в неделя. Нали така?

Значи трябва да ви кажа, че аз като юрист имам. . . нормално е да имам някакви, така, професионални деформации. Аз даже често обичам да казвам, че аз съм, така, неизличимо болен от тази професионална болест - правото. И като такъв юрист аз наистина забелязах достатъчно данни за нарушения в провеждането на конгреса и тези нарушения, разбира се, крият опасност решенията на НДСВ да не могат да бъдат вписани в регистъра. И именно срещу тази опасност ние трябва да намерим едно точно решение, което да удовлетвори всички, и в тази насока са нашите усилия сега.

Кой обаче трябва да вземе това решение да не внася тези документи от конгреса в съда - лидерът или старият контролен съвет на вашата партия?

Значи нормално е, лидерът е този, който подава документите за регистрация, но той ще формира своето решение въз основа на решенията, които вземем всички ние, на основа на данните, с които разполагаме, които още се събират и анализират. Защото не можем да си позволим един удар във въздуха, да представим пред съда такава документация и съдът да откаже вписването на решенията. Това би било удар по престижа на НДСВ.

Кога ще се завърне вашият лидер от Германия?

Той няма навика да ми дава редовен отчет кога точно пътува и кога точно ще се връща. Просто не го е придобил и смятам, че няма и да го придобие.

Едва ли въпросът ми, както разбирате, е породен от човешко любопитство, нездраво, то е породено единствено от факта да разбера кога това решение може да бъде факт.

Значи не мога да кажа точно кога ще се върне, но съм убеден, че ще се върне.

Това е добър отговор. Убеден сте, че Сакскобургготски все пак ще се върне в България.

Да.

Добре, вие сте в работната група, чиято задача е в момента да събере, така, фактологията за случилото се по време на третия извънреден конгрес, за да могат да бъдат направени на базата на тази фактология някакви съвсем конкретни избори. Между другото обаче лидерът Симеон Сакскобургготски одобрява ли създаването на тази работна група? Питам ви, защото вчера вашият колега Владимир Каролев заяви, че царят нямал чувството, че този конгрес е манипулиран.

Значи по въпроса за това дали той одобрява, мога да ви кажа, че той, струва ми се, даже е инициатор на това нещо, защото аз имах и личен разговор с него, в който обсъдихме какво може да се направи, и той самият подхвърли идеята дали всъщност не би било добре да има една работна група. И аз лично казах, че тази идея ми се струва подходяща. И така всъщност тръгнаха нещата. Вероятно това го е споделил и с други мои колеги, но аз лично мога да кажа за разговора, който аз имах с него.

Тоест, лично вашият лидер Симеон Сакскобургготски е предложил в името на изясняването на ситуацията, създала се в НДСВ, да има такава работна група и вие да бъдете един от нейните членове?

Трябва да има една група, която да намери изход от положението, да се посочи кое би било доброто, да излезе от тази криза.

А защо са ви нужни за работа, доколкото разбирам, 10-15 дни, като вече вашите изводи като че ли са някак ясни. Казвате, че конгресът е нелегитимен. Обяснявате на юридически език защо. Защо трябва да чакаме толкова дълго?

Струва ми се, че това, което Станимир Илчев е казал, 10-15 дни, той просто е подценил работоспособността на хората в тази група. Ние, така, интензивно работим последните дни и смятам, че доста по-малко време ни е необходимо, след като вече голяма част от фактологията е събрана. Разбира се, все още има неща, които трябва да се уточняват. Тъй като аз много мразя прибързаните действия, защото в прибързаните действия винаги могат да се допускат грешки.

Но казвате, че тези 10-15 дни ще бъдат редуцирани?

Аз съм дълбоко убеден, че толкова дни не ни трябват.

Професоре, как си представяте утрешното помирение между двата лагера, тези, които смятат, че конгресът е бил легитимен, и тези, които смятат, че това не е така?

Просто в диалога се ражда истината. Когато се срещнат двете страни, ще си изясним позициите и ще стане ясно, че имаме допирни точки и ние трябва да разширим приложното поле, така, обхвата на тези допирни точки докато стигнем до съгласието. Това е единственият начин, за да се излезе от положението.

Кой трябва да поеме отговорност за опорочаването на форума на НДСВ? Питам ви, защото още тази сутрин чух как в Народното събрание призовахте за оставки?

Значи, трябва да се поема, разбира се, отговорност от тези, които са виновни. Но аз никак не се наемам да бъда съдник и да кажа кой е виновен и доколко е виновен. Поне на този етап е така.

Милен Велчев днес разбирам, че е останал сам, очаквайки събирането на парламентарната ви група. Да разбираме ли, че подобна самота в професионален план, разбира се, очаква г-н Велчев?

Не, не бива по този начин. Поради изключителната динамика на събитията, които следват, през половин час се променят събитията, нали, може да се получи подобна ситуация. Но така или иначе вече е насрочена една парламентарна група. Получихме всички съобщения за нея. Самият Милен Велчев също, разбира се.

Това е съвършено нормално. Така че утре в 10.30 ще бъдат предприети първите реални стъпки, още предварителни, едва ли утре всичко ще се реши. Не ми се вярва да сме чак толкова, така, конструктивни, че да може за едно виждане всичко да се изчисти, тъй като проблемите наистина се понатрупаха и, така, спокойно обсъждане.

Накрая искам да ви попитам един принципен въпрос. Ако в НДСВ някой има моралното право да поиска тази партия да напусне коалицията, аз смятам, че това сте вие. Смятате ли, че призивът на вашия колега Соломон Паси пред делегатите в неделя за напускане на коалицията беше грешка?

Значи в нашата партия, като демократична партия, е нормално всички хора да могат свободно да изразяват своите мнения, това е съвсем нормално в една демократична партия. Още по-нормално е това от един Соломон Паси, който никога не е криел, така, своите десни убеждения и той не е самотник в НДСВ. Но, така, струва ми се, че по-висши интереси от тяснопартийните налагат на този етап една стабилност за страната, твърде важна за първите месеци след влизането ни в ЕС.

Да разбираме, че това е вашата позиция, не му е времето сега НДСВ да напуска коалицията.

Вижте, значи, ако ме питате, така, от емоционална гледна точка, аз бих казал - да, искам да напусна тази коалиция, но това би било недостатъчно отговорно, като действие. А пък аз, струва ми се и не само аз, разбира се, съм отговорен, поне това е моето виждане.

Смятате ли, че бурните протести в НДСВ, които вие утре ще се опитате да укротите, могат по някакъв начин да дестабилизират кабинета като цяло?

Точно до това не трябва да се стига, защото загубата би била доста по-голяма, отколкото ако само НДСВ само пострада. Просто, ние сме в една управляваща коалиция, независимо дали и доколко тя се харесва или не се харесва, тя е важна за страната на този етап.

Тоест, в утрешната си среща вие ще бъдете ръководени от този принцип, че от втората по големина партия зависи и стабилността на кабинета?

Това е съвършено вярно, защото наистина ние сме, така, доста важен фактор в съвременната политика.