Бойко Борисов: Скандалите в държавата тлеят от години
Бойко Борисов: Скандалите в държавата тлеят от години / netinfo

Бойко Борисов, неформалният лидер на ГЕРБ, в "Седмицата" на "Дарик" радио.

Да започнем с въпроса, който зададохте на ЦИК тази седмица, кой е пръв, кой печели на връчването на сертификатите на избраните евродепутати. Само че хайде да започнем. . .

Ами, те вложиха, връчиха едни папки, те да прочетат какво пише в тях. Те можеше да ги. . . а се оправдаха, че в интернет имало резултатите и ние в интернет можем да прочетем и кои са евродепутатите. Но както и да е.

Добре обаче, хайде, г-н Борисов, да отговорите на неудобния въпрос, който се задава. Какво отговаряте на онези, които обръщат внимание, че 420 хиляди гласа не са достатъчно доверие да се управлява държавата?

Толкова е била избирателната активност и за всички други партии. Така че, ако се промени избирателният закон, да стане или задължително гласуването, или да има друга формула, то тогава ще бъде и друга избирателната активност.

А какъв анализ правите на това къде са отишли например половината от гласовете, дадени лично за вас в София? Вие взехте, ако не се лъжа, близо 140 хиляди гласа. Сега в София ГЕРБ получава 62 хиляди. Задавам ви най-добронамерено този въпрос.

Първо, в София аз не направих нито една среща с обществеността и в София нямахме и координатори дори. Освен това София винаги съм я разглеждал от страна, като кмет, а не като партиен лидер. И в случая изборът не е мажоритарен, а е партиен. Така че за мен това е обяснението за София. А усилията ги вложихме в страната, за да може, нали, ГЕРБ да придобие национален характер и да победи в национален мащаб.

Най-тежкият въпрос пред управлението в България е как да върне хората при урните, т. е. да ги върне при управлението. Какъв е планът на ГЕРБ?

Ами, даже и в момента разговарях с Душана Здравкова за задачите, които в европарламента ще изпълняват нашите евродепутати. И ние възнамеряваме ежедневна връзка на евродепутатите с избирателните райони, с хората в България, за да знаят какво всеки ден прави ЕП, понеже българинът обича да пипне, да усети, да му се обяснява всеки ден какво в дадения ден, в дадената седмица прави ЕП и, пречупено през интереса на България, какво би донесло то за всеки наш гражданин.

Тоест липсата на обяснение, на информация е това, което според вас отблъсква хората, така ли?

Разбира се. В много държави избирателната активност е точно толкова, колкото и в България. Бяха дадени такива примери. Ако щете, дори и в Германия европейските депутати са им толкова непопулярни, в сравнение с техните на. . . Така че това е и донякъде нормално. Именно затова, за да разберат хората колко е важен ЕП, ние ежедневно искаме да го обясняваме. И затова ще направим и офис на евродепутатите в София, където да може да тече това, тази кореспонденция ежедневно.

Кажете сега вашия план за България, каква е визията ви за следващите месеци и години?

За следващите месеци мога да ви кажа какъв е планът за София. Асфалтиране на над 20 булеварда. Виждате маркировката как я подменяме и градът как е маркиран. Подмяна на мантинелите. Подмяна на островите. Ремонт на училищата. За първи път 6 милиона имаме отделени. Нови спортни площадки. Нови тревни стадиони, които открихме в "Люлин". В края на юни с главния архитект ще предложим 4-годишен план за новия проблем, който се струпа на града поради липсата на закони или за софийско жителство, или за адресна регистрация. Виждате, че поради нямането на безработица в София градът набъбва просто с месеци, не и с години. Като отидете на КАТ. . .

Тоест предлагате връщане на софийското жителство в този план, така ли?

Не, просто навремето, по време на социализма, за да се спре приливът към София, е въведено софийското жителство. Сега няма такъв закон и всеки, който не може да намери работа в друг град в България, идва и търси в София. Не случайно ви давам пример. Ако отидете и днес на опашките в КАТ, на софийския КАТ, ще видите, че над 1 милион и 100 хиляди, 200 вече, автомобили нови са регистрирани в града.

Тоест вие как виждате с помощта на правителството и на законите да се реши това - отново със софийско жителство и рестрикция на идването на хора от други градове в София ли?

Искам донякъде да се ограничат инвестициите в София, а да се прехвърлят към другите градове в България, за да може хората да остават в своите родни места. В противен случай виждате огромния трафик, който приижда след празници към София. За тези всичките автомобили, милиони, трябва да направим нови улици. Колкото и да се правят, ние не сме Токио да направим на 3 или 4 нива магистрали, защото знаете, че парите се взимат от правителството.

Тоест вие сте готов София да получава по-малко пари, които да бъдат насочени от държавата към други региони, противно на неща, които говорим. . .

Да, разбира се.

Ама вие говорихте точно преди изборите, бяхте вбесен от това, че София не получава достатъчно пари.

Искам да чуете внимателно какво говоря, а да не обобщавате от мое име. Аз говоря, че от 680-те милиона, които софиянци дават на правителството, трябва да получим 50 процента, така както преди аз да стана кмет.

Така.

А това, което ви казах сега, е инвестициите в София, които са над 70 процента от инвестициите в цялата страна. Аз искам тези инвестиции да отиват и към други градове в България и тогава младите хора да не са принудени или да идват в София, или да отидат в чужбина. Това са две коренно различни неща. Защо?

Това е интересен план. Как ще стане това с инвестициите?

Да. Ами много лесно. Инвестициите от ЕС от комисията, която искаме да се вкарат в София, са най-вече в метрото, в разширяването на инфраструктурата, сиреч нови пътища, тунели, мостове, в завода за преработването на битовите отпадъци, в рекултивацията на почвата в целия Кремиковски регион. Това са инвестициите, които трябват на София. На София не ни трябват инвестиции за ново жилищно строителство, а ни трябват примерно инвестиции за рехабилитация на старите комплекси. Защото вижте какво се получава - огромни нови жилищни комплекси, без да се правят пътища към тях. Сиреч частни инвеститори вкарват стотици милиони евро в нови квартали, а в същото време правителството е отпуснало 4 милиона лева за капиталови ремонти на града. Този дисбаланс трябва да се седне и да се разберем с правителството как. . . като дългосрочна визия за града.

Тоест това ще бъде един от политическите планове на ГЕРБ, когато дойде на власт.

Разбира се.

Кога обаче ще дойде на власт? Виждате ли възможност за предсрочни парламентарни избори тази есен?

Ами, според мен това би било най-добре за всички политически партии и най-вече за държавата. За мое, то не е учудване, но поне, така, малко поне се надявах, че този път по тези корупционни скандали, които възникнаха, ще има някакво движение. За съжаление, ако щете дори и "Топлофикация" делото отиде в канала.Нямаме нито едно дело, нито едно завършено съдебно производство.

Как да се излезе от скандала Овчаров - Александров, като сам повдигате този въпрос?

Ами, аз на няколко пъти предлагам международен мониторинг на съдебната система, европейски мониторинг. Да се изпратят прокурори и съдии, които да наблюдават делата.

Ама европейците не щат. Тази ваша идея всъщност се опитаха да реализират правителството и главният прокурор.

Много зависи как ще се поискат тези, тези експерти. Защото в МВР ние ги поискахме така, както трябва, и всички европейски държави изпратиха по един или двама офицери за връзка, които са в Министерството на вътрешните работи, за радост и сегашното ръководство на МВР действа по същия начин, а пък съответно България. . . по мое време бяха в 26 държави, сега може да са станали и повече, пък техните вътрешни министерства приеха наши офицери за връзка. По този начин ние имаме ежеминутна възможност за кореспонденция и оперативно разменяне на информация с всички държави в Европейския съюз, Съединените щати и Русия.

Тоест според вас не Европейският съюз не иска да прати наблюдатели, а управляващите не ги искат, както трябва?

Разбира се. Аз на 6 юни сега имам среща нова с господин Фратини и ще му обясня как го виждам този процес, как може да стане, без да се нарушава законодателството.

Да предположим, че има предсрочни парламентарни избори, да предположим, че отново ГЕРБ спечели. Все пак твърде смели са очакванията да спечелите, така както се е случвало впрочем - с над 50 процента от гласовете на хората, и да може да управлявате самостоятелно. Деликатният въпрос - с кого ще управлява ГЕРБ?

Нека да минат изборите. Хората мисля, че в България и на тези избори разбраха, че ако не искат ДПС да управлява, ако не искат държавата да се тласне в една нестабилност, трябва много внимателно да помислят и всички да отидат да гласуват, съответно дори не ги агитирам и за коя партия. Резултатите от изборите ще покажат какво е настроението в държавата.

Обаче като отговаряте така, нали си давате сметка, че давате още хляб на подмятанията, че вие всъщност с БСП, нали, нещо така?

Кой подмята това, господине, и с кое аз съм дал основание това да се счита? С това, че правителството оряза всички пари за София, че най-яростната атака ежедневно от общинските съветници на БСП и ДСБ в София не е факт? С кое правителството или БСП подсказа, че би могло да работи с мен?

Тоест вие всъщност казвате - не с ДПС, не с БСП?

Разбира се.

Това, това е сигурно? НДСВ остава отворена врата за вас, така ли?

С НДСВ нямаме разговор, докато са в тройния съюз, тройната коалиция. Процесите, които текат там, ще бъдат достатъчно силни, за да. . . ако, разбира се, това е партията с новия морал, аз се надявам те да излязат от коалицията. Тогава вече ще се водят разговори с всички партии в центъра и вдясно.

А "Атака"? Четох, че сте си говорил на това представяне на евродепутати в ЦИК дълго време с Волен Сидеров приятелски, пишеше, къде четох, в "Новинар". "Атака". . .

Аз с Волен Сидеров се познавам от много години и считам, че няма нищо лошо да си говорим. Факт е, че "Атака", особено на местните избори, ще има много значимо влияние в местните парламенти.

Тоест "Атака" е отворена врата за съвместна работа с ГЕРБ за България?

Повтарям много ясно и точно - "Атака" в момента е даденост, а кой кой е се разбира след избори.

Стигаме до. . .

Тогава съответно ще се правят необходимите изводи и ще кажем с кого ще работим на места.

Стигаме до десните. Там какво виждате?

За съжаление това, което виждам там, е, че в нито един град или село те не са победили на тези избори. И с това коментарът ми приключва.

В СДС имало две тенденции - едната към вас, другата към Костов, превеждана даже като към Командира и Генерала в коментари.

Не, просто не бих. . . Аз с хората от СДС, които са в софийската община, работя добре - и с Владо Кисьов, и със Стефан, и с Бориславов, така че ние тук на място сме си изградили своите. . . своя начин на съвместна работа, подкрепа и мисля, че работим добре.

България очевидно има нужда от десница. На вас старата десница отказва да ви признае правото да се наричате десен, впрочем и президентът Желев през седмица беше казал нещо такова - че не ви вижда като десен. Вие каква визия за дясното имате?

Има два фактора, които ме интересуват. Първият е кого хората в България, най-важният, припознаха за противник на тройната коалиция. Мисля, че е еднозначен отговорът, това е ГЕРБ. Вторият фактор - кого европейските лидери на Народната партия, на ЕНП, на кого изпратиха най-мили писма с категоричното желание колкото може по-бързо ГЕРБ да се присъедини към тях. Съответно ние предоставихме своите пет депутати на Европейската народна партия. Това са факторите. А оттам нататък аз мисля, че всичко друго е. . . не се нуждае от коментар.

Кой. . .

Както аз не коментирам десните лидери вече и десните партии, и техния резултат, нека те да погледнат своята къщичка, стига се занимавали с мен.

Добро решение ли е от гледна точка на ГЕРБ като възможност за бъдещ партньор ССД, СДС, ДСБ да се обединят?

Аз не мога да кажа, че механичното събиране на лидери или управление на дадени партии ще донесат добър резултат. Хората не са отишли да гласуват на тези избори, на по-миналите, на по-миналите за тези хора, защото най-вероятно има неща, които ги смущават в тяхната политика, която са водили през годините. ГЕРБ е нов проект, среща за радост голямо одобрение поради това, че ние предлагаме нови лица, нова програма и категорично сме срещу тройната коалиция.

Отношението ви към президента Първанов?

Аз лично съм разочарован от това, че той дори не спомена думата и партията победител, или можеше поне да каже - поздравявам победителите на тези избори, а се опита да ги подцени, като каза, че тези избори са подценявани и ще бъдат подценявани. Съжалявам. Аз на негово място щях да поздравя победителите, които за няколко месеца успяха да опровергаят много твърдения - че нямат структури, че нямат програма, че не са се доказали на избори. Всъщност всичко това ние го опровергахме, и то по категоричен начин.

Добре, но вие многократно протягате ръка, хайде, така да кажем, към президента Първанов, редувано с критики, и то остри, като тази сега, която правите.

Аз не мога да подмина, че президентът Първанов направи всичко необходимо да ни приемат в НАТО, в което много хора се съмняваха, направи всичко възможно да подпишат заедно с бившия премиер присъединителния договор в Люксембург за приемането ни в Европейския съюз, че направи всичко възможно да дойдат двете американски бази в България, самия факт, че президентът Буш му идва на официално посещение. . . Той се държи в случая като един дясноцентристки президент и това заслужава моите адмирации. Това, когато. . . според мен, да кажеш обективното, това, което е видимо, е достойнство. Когато считам, че някъде греши, също съм му го казвал, включително и публично.

Добре, обаче достойнство ли е да те изберат с едни идеи и след това да защитаваш точно обратните?

Не мога да. . . както той самият каза - не ме е назначил за адвокат или говорител, за да говоря от негово име. Казвам за кои неща уважавам президента, казвам за какво считам, че е допуснал грешка. В същото време. . .

Въпросът ми не беше. . .

. . . той е държавен глава, според мен всеки, който си уважава държавата, трябва да бъде по-внимателен в изказа си за държавния глава.

Не, въпросът ми не беше толкова за президента, колкото принципен и преход към следващия въпрос за правителствените промени. Това, че НДСВ бяха избрани с основен мотив, че ще бъдат алтернативата на БСП, БСП бяха избрани с леви идеи, трябва ли да бъдат приветствани за това, че сега са се събрали?

Не и именно затова е най-острата ни критика към тях, но всъщност нашата критика в случая е без значение. Избирателите им дадоха оценка дали са прави в своята политика. Фактът, че БСП се срина до четвърто място в маса от населените места в България, не че не са първи, там са първи или ДПС, или ГЕРБ, а в региони като смесените те са на четвърта позиция. Защо? Ами, защото вземете едно Кърджали, Стефан Данаилов излъга избирателите там, БСП ги излъга. И ето следващия въпрос: в Кърджали трябва ли да се работи с "Атака" или с БСП? Те поставиха със своите лъжи и неизпълнени обещания в залог следващата политика на България.

Правителствените промени?

Според мен те са вече безкрайно закъснели. Ние вече един месец чакаме да разберем за кое президентът каза на Станишев, че е закъснял, а той му каза, че не е закъснял. А самият факт, че прокуратурата каза, че няма никакви нарушения, при положение че ние с ушите и очите си гледахме Румен Овчаров по телевизията, който говореше, че кръгове от БСП източват държавата, че Ангел Александров публично заяви в национален ефир, че е заплашван, сега се оказа, че нито е заплашван, нито има кръгове, нито. . . няма нищо. От това, че бяха буквално купени изборите в смесените райони и за радост националните телевизии със скрити камери го доказаха това нещо. Ако вземете протоколите от изборите, ще видите, че как така в циганските гета БСП, НДСВ и ДПС с. . . пъти имат повече гласове от ГЕРБ, а ГЕРБ ги бие навсякъде на друго място. Корупцията е показана, видна, обръчите и кръгове от фирми са дали пари за тези гласове. Дали може да се докаже или не няма значение, резултатите го показват и всеки нормално мислещ човек разбира как са спечелени изборите там. . .

И вие какво решение. . .

. . . и че това не трябва да се случва повече. Именно тук е мястото пак на прокуратурата.

Вие вярвате ли на прокуратурата?

Аз лично вярвам на главния прокурор и се надявам много, много, много му пожелавам късмет и че просто ако не почне да реже из основи, и кредитът на доверие към него ще премине.

Как да се реши проблемът с непрекъснатите скандали, които свързват политиците с корупция?

Ами, това са скандали, които от години тлеят. За Държавния резерв още Йовчев, когато го арестувахме, колко години са минали оттогава, делата са на какви фази, не ги знам, надявам се да са на привършване.

Добре де, но какъв е коментарът ви. . .

Същото беше за. . .

. . . за репликите, които сега се размениха, тази седмица? Прокуратурата всъщност нищо окончателно не каза по поредния скандал?

Затова просто много стискам палци на главния прокурор. Много искам да успее, защото не знам дали той съзнава, че всъщност неговата мисия в момента е дали България да има предпазни клаузи, дали България да не стане просто един в ъгъла на Европейския съюз. И това не зависи нито от президента, нито от премиера, ако щете, или от опозицията. Просто всичко е в ръцете на главния прокурор и аз много искам да успее.

Обаче вие бяхте топ полицай на България. Проблемът с доказателствата продължава да стои пред България. Защо не успяват да бъдат събрани надеждни доказателства, както във всяка нормална демократична европейска и не само европейска държава, за да бъдат вкарани министри в затвора например?

Няколко са причините според мен, няколко са причините. Първо, лошите закони и даването възможност на досъдебното производство всъщност да се протака с години, а практиката показва, че колкото времето отдалечава присъдата от едно престъпление, тя толкова повече и става дори невъзможна или неизбежна. Ето, вземете делото по Валтер Папазки, ето сега нов адвокат, който го отделя за септември. Г-н Иван Григоров много точно формулира още по мое време в МВР проблема. Ако един клиент, в кавички, на прокуратурата е достатъчно богат да си наеме трима адвокати или три адвокатски кантори, или 15 адвокати, после те всеки един да почне да се неявява, разболява, отлага, съответно всеки един от свидетелите. . . виждате, че там, където имаше по-сериозни доказателства, веднага застреляха свидетеля. И с това се приключва съдебният процес. Сиреч, ако държавата иска, има воля, трябва веднага да подпомогне със специализирани закони за организираната престъпност прокуратурата. Кратък срок, ако трябва, анонимни прокурори, анонимни съдии. Има в много държави, където са искали и са полагали воля политическите партии да се справят, са се справили. И в Съединените щати може да се вземе, и в Италия като пример, и в Испания, ако щете, законът за организираната престъпност в Германия, който обобщава около 20 други закона и повдига по-тежки наказания, когато едно престъпление е извършено от група от хора. Всичко това трябва да се направи в парламента и да се подпомогнат полицаите и прокурорите, защото не може при всички правителства полицаите да не събират добре доказателства, нали, и прокурорите да не успяват да повдигнат обвиненията така, както трябва. Не може да е истина.

Е, може би, г-н Борисов, проблемът е. . . преди седмици тук ми гостува шефът на отдела в София, който се занимава с тежките убийства, и той, като разказа с какви куфарчета ходят, за да взимат отпечатъци, като стане тежко убийство, може би проблемът пък е, както каза, Георги Петканов тази седмица, подавайки си оставка, в парите.

Ами, ако щете, това е подобно, това е същото, което казвам - волята на държавата. Стотици милиони се харчат, стотици милиони и какво пречи, колко струват тези куфарчета, какво пречи на държавата. . . Именно затова казах, ако корупцията и престъпността са най-важното за държавата, правят се специализирани закони, отделно финансиране на всички дейности, свързани с досъдебното производство, отделят се 20, 30, 50, 100 милиона. Ето, тук при мен е и Владо Кисьов, председател на общинския съвет, дето се вика, ние ще ги заделим от София, ако знаем, че това ще помогне много на държавата.

В рамките на шегата, вие в това интервю раздадохте много софийски пари. И за регионите от инвестициите в София. . .

Защото София е най-богатият град. Така или иначе даваме над 350-400 милиона за всички останали градове, нищо не пречи да дадем и още, ако трябва, но държавата да започне да работи по-добре.

Добре. Следващото политическо действие на ГЕРБ и с това да завършим този разговор.

Следващото политическо действие - продължават да укрепват структурите, а пък аз спирам да говоря за евроизбори от днес нататък и с председателя Кисьов показваме как ГЕРБ и СДС ще действат следващите 3 месеца да си подобрим условията на работа в града.