Смяната на голям брой членове на секционни комисии - слабост в работата на ЦИК
Смяната на голям брой членове на секционни комисии - слабост в работата на ЦИК / снимка: DarikNews.bg, архив
Смяната на голям брой членове на секционни комисии - слабост в работата на ЦИК
72444
Смяната на голям брой членове на секционни комисии - слабост в работата на ЦИК
  • Смяната на голям брой членове на секционни комисии - слабост в работата на ЦИК

Неглижиране на преференциалното гласуване и замяна на голям брой членове на секционни комисии в някои райони са основните слабости в работата на Централната избирателна комисия в предизборната информационна кампания.

Това мнение изразиха членове на Обществения съвет към комисията.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда ЦИК не е обяснила добре начина на гласуване с новата бюлетина, поради което се разпространява слух, че номерата от долния десен ъгъл могат да се използват за проследяване на вота.
От Обществения съвет излязоха с послание за толерантност и се обявиха против езика на омразата в предизборната кампания.

Опасенията, че вотът на избирателите може да се проследи по номера на бюлетината в долния десен ъгъл, са напълно неоснователни, обясни Антоанета Цонева.

„Една от най-разпространените в момента манипулативни стратегии, която купувачите на гласове и контролиращите вота използват, е следната. Карат избират да преписват този 8-цифрен номер и да им го показват след гласуването. Така им внушават, че номерът е проследим. Т.е., че тайната на гласуването им не е гарантирана. Това е манипулативна стратегия - номерът се отделя, слага се в тъмна кутия и е недостъпен за проследяване", добави тя.

Галина Асенова от Института за социална интеграция изрази притеснение от факта, че в секционни комисии в Перник са заменени голям брой членове, седмица преди изборите.

„Това не е дефинирано само от нашата организация, от нашите наблюдатели. Абсолютно всички колеги, които наблюдават изборния процес, са споделили своите наблюдения, че има недостатъчно добре подготвени секционни избирателни комисии. А това е първа предпоставка за произвеждане на изборни нарушения", добави Асенова.

От Обществения съвет призоваха за конструктивна политическа кампания в дните, оставащи до изборите.