Г. Паси: България контрастира на тенденцията в Европа, по-малко антиевропейци сме
Г. Паси: България контрастира на тенденцията в Европа, по-малко антиевропейци сме / снимка: БГНЕС
Г. Паси: България контрастира на тенденцията в Европа, по-малко антиевропейци сме
72745
Г. Паси: България контрастира на тенденцията в Европа, по-малко антиевропейци сме
  • Г. Паси: България контрастира на тенденцията в Европа, по-малко антиевропейци сме

Европа в голяма степен предвиждаше нарастване на броя на евроскептиците - причините са много, но икономическата криза е мощна инжекция в създаването на тази вълна. Коментарът е на бившият български министър по европейските въпроси Гергана Паси. В интервю за Дарик тя посочи, че крайнодесните и евроскептиците в ЕП най-вероятно ще останат разпокъсани и трудно ще могат да влияят решаващо на важните решения в Брюксел. ЕНП има правото да предложи председателят на ЕК, но ще е нужно мнозинство за избора му, напомни Гергана Паси.

Относителният дял на всички политически семейства спада на фона на увеличения дял на евроскептиците. Това прави и теоретично възможно много повече хвърляне на мостове между основните политически семейства вътре в Европарламента, включително евентуално формиране на широка коалиция в него, допусна Гергана Паси. Според нея това прави много интересна дискусията по това кой ще бъде следващият председател на Еврокомисията.

"Всички очакваха увеличаване на представителството на скептиците вътре в Европа, те са най-различни от крайно десни до крайно леви. Лично за мен е особено радостен фактът, че след тези избори България не изпраща ксенофоби, не изпраща антиевропейци, не изплаща фашизоиди, дори не изплаща и русофили. Това е хубаво и в някаква степен контрастира на тенденцията в Европа. Със сигурност сме по-малко антиевропейци и слава богу, въпреки опитите на определени политически субекти и псевдолидери да изкарат България губеща от членството в ЕС", коментира Гиергана Паси.

Тя отдава увеличаването на евроскептиците на комбинация от причини, сред които мощна инжекция за увеличаване на вълната е икономическата криза, тъй като хората са почувствали по-висока степен на несигурност в собствения си живот.

След този вот шансът за предсрочни избори става по-голям, но ние очаквахме предсрочни избори и преди година, така че е много трудно за прогнозиране, каза бившият българския министър по европейските въпроси. Нейното усещане е, че простото проектиране на резултатите от евровота върху предсрочни избори е грешка.