Зинаида Златанова: Не съм убедена, че ГПК е поискан от Брюксел
Зинаида Златанова: Не съм убедена, че ГПК е поискан от Брюксел / netinfo

Правосъдие и вътрешни работи е сфера, в която няма ясно предписано законодателство, което да казва ясно и да предписва описателно какво следва да се прави. Това каза в предаването “Седмицата” на Дарик радио Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Докладът обсъжда ситуацията в България, а видовете дела не са предмет на това, което пише в него, каза Златанова. Отбелязва се, че успех и напредък е влизането на ГПК, както и резултатите от борбата с корупцията по границите. Препоръките са за засилване на борбата с корупцията на местно ниво.

Не съм убедена, че ГПК е поискан от Брюксел. Това беше ангажимент, който правителството пое, за който бяха вложени средства от програма ФАР и беше поискана помощ от експерти, а ангажиментите в ЕС се приемат насериозно, каза още Златанова.

ЕС е готов да продължи да инвестира в дейности, в които е точно определено, че има нужда, коментира ръководителят на представителството на ЕК в България. Златанова отказа да коментира дали ще има наложена предпазна клауза, като се аргументира с това, че докладът е междинен. Всеки сектор, всяка директива и регламент могат да бъдат рискови за налагане на глоби поради неизпълнение ангажименти, допълни Златанова.

Тя посочи като труден сектор “Околна среда”, като каза, че не й е известно да има процедура за “Кремиковци”. Глобите не идват “от днес за утре”, на страната в която е проблемът се дава достатъчно време, за да се защити и да се поправи, посочи още тя.