Жителите на най-голямото село в България излязоха на протест
Жителите на най-голямото село в България излязоха на протест / Sofia Photo Agency, архив

Жителите на най-голямото село в България, софийското Лозен, излязоха на протест.

Причината е издаденото разрешение за проучване и възможен добив на строителни материали в местност, която се намира над жилищната част от селото.

Представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен" са внесли две жалби срещу това и подготвят писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще настояват за преразглеждане на правителственото решение за даване на разрешението.

Едва след излизането на решението в Държавен вестник, жителите на село Лозен разбират за даденото разрешение за проучване и добив на строителни материали в местността "Гората". Тя се намира близо до къщите на поне 100 семейства, а в съседство е разположена друга местност - "Дола" - за която също е отправено запитване относно възможността за проучване.

Самите жители на селото вече имат опит с разработването на строителни кариери и последиците от тях, разказа пред Дарик Костадин Соколов, един от инициаторите на протеста:

"Разрушаване на инфраструктурата, взривове, обезлесяване на големи терени от гората, обезводняване на водни източници, които се използват от местното население за напояване".

От гражданската инициатива са внесли жалба до Върховния административен съд - от собственици на земи върху терена, влизащ в площта, дадена за проучване. Отделно жалби са пуснали от Столичната община, ловното дружество в селото и от БЧК, които имат учебна база в близост до местността.

С техните подписи е внесена една от жалбите до съда, но събирането на подписи продължава и в момента те надхвърлят 1600.