/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването отлага решението си дали да предложи за одобрение от правителството на проекта на "Търговска лига" за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София. 

Решението трябваше да бъде внесено до края на октомври, но заради пропуски в подадените от инвеститора документи те са върнати за актуализиране, съобщава БНР.

Очаква се до края на тази седмицата здравният министър д-р Асен Меджидиев да обяви къде ще бъде построена националната детска болница.

Той потвърди, че въпросът за избора на терен за изграждането на лечебното заведение може да бъде разгледан още на утрешното заседание на Министерския съвет. Меджидиев посочи, че възможните места са общо пет, без да разкрива повече подробности за тях. 

Всяко едно от тях има предимства и недостатъци, отбеляза здравният министър.

В края на август собственикът на верига от болници у нас "Търговска лига" внесе за разглеждане в министерството проект за частна детска болница "Мама и аз". Според документите тя ще се намира в столичния район "Изгрев", ще има над 400 легла, ще предлага спешна и интензивна грижа. Заради критики от страна на водещи педиатри и неправителствени организации инвеститорът обяви, че болницата няма да е национална и не застрашава проекта на държавата.

В началото на октомври от здравното министерство обясниха, че процедурата по проверка на документите за нова болница е в ход и до края на месеца трябва да бъде внесено предложение в Министерския съвет, който да одобри или откаже създаването на такова лечебно заведение. Заради пропуски в документите, още в края на септември за тях е уведомен инвеститорът, съобщиха от министерството.

Не става ясно в какъв срок трябва да бъдат изчистени те и за кога се отлага решението на министерството да внесе или не проекта в Министерския съвет. 
БНР