нзок
нзок / БТА
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене подуправителят на НЗОК да изпълнява длъжността управител докато Народното събрание избере нов.

В предложените промени в Закона за здравното осигуряване се предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК подуправителят да изпълнява функциите на управител докато Народното събрание избере нов управител. Сега законовите текстове указваха, че подуправителят може да изпълнява длъжността управител за шестмесечен срок.

От ПП-ДБ обмислят да издигнат свой кандидат за управител на Здравната каса

Министерството на здравеопазването подкрепя предложената промяна, каза заместник-министър доц. Михаил Околийски. По този начин ще се гарантира сигурността и устойчивостта на здравната система, каза още той.

И.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова посочи, че НЗОК подкрепя предложението, тъй като трябва да се осигури непрекъсваемост на процесите.

Д-р Валентин Пеев, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС), също изрази подкрепата на организацията за предложената промяна.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС се отказа от надпреварата за шеф на НЗОК

Андрей Чорбанов от ПГ на ИТН посочи, че липсата на указани срокове в голяма степен предполага, че може да не се избере управител на НЗОК в продължение на години, ако не е фиксиран срок. По думите му, ако няма посочен разумен срок, може „да се циментира това статукво“, заради което от ИТН ще предложат промяна между първо и второ четене на законопроекта.   

Според Васил Пандов от ПГ на ПП-ДБ внесеният законопроект, в създалата се ситуация, следва да бъде подкрепен доколкото има за цел да се гарантират актовете на НЗОК.
Министърът на здравеопазванетов Христо Хинков не участва в заседанието на комисията заради заседанието на Министерския съвет.