Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти
Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти / Sofia Photo Agency, архив
Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти
84061
Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти
Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти
  • Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти
  • Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти

Национална здравна карта, която да определя необходимостта от болници по райони в страната, има още от 1999 г. Разликата при тазгодишната карта, изготвена по идея на здравния министър Петър Москов, е, че за първи път този статистически документ ще се използва за закриване на болници.

Мнението изрази пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Болници в София, Пловдив и Пазарджик може да бъдат закрити

В допълнение от Сдружението на общинските болници изразиха опасения, че здравната карта ще застраши всички общински болници, те ще дестабилизират дейността си и накрая ще изпаднат в несъстоятелност. От Здравното министерство обаче определиха тези твърдения като неверни и всяващи напрежение.

И преди 1999 г., когато е създадена първата здравна карта, държавата винаги е имала информация за броя на лекарите и броя на болниците у нас, информира д-р Стойчо Кацаров.

Новата здравна карта на София: По-малко лекари специалисти и наполовина легла

„Новото през тази година е, че за първи път този статистически документ ще се използва за закриване на болници. Това е новото през 2016-а година. Това е целта на здравната карта - да се определи от администрацията кои болници ще участват в задължителното здравно осигуряване и кои - не. Тези, които ще бъдат извадени от задължителното здравно осигуряване и няма да им се позволи да сключат договори със Здравната каса, почти във всички случаи ще прекратят дейността си. Тук въпросът не е дали правителството желае да закрива болници или не. То го е записало в закон, тоест то го е заявило в закон, че желае част от болниците да бъдат закрити и да прекратят дейността си. Впрочем тя така беше и рекламирана здравната карта", допълни д-р Кацаров.

С тезата се съгласи и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев:

„Биха били застрашени всички общински болници. Дейността в тях е сведена до такава степен, че ако една дейност се намали, то това ще разбута изцяло стабилитета на лечебното заведение. Всички общински болници, едни в по-близък, други - в по-далечен план, са застрашени да дестабилизират дейността си и в крайна сметка да изпаднат в несъстоятелност".

Заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков обаче определи тези твърдения като неверни:

„Не става дума за закриване на никой. Става дума за създаване на по-ефективна структура. Примерно, ще ви кажа, че има една малка болница в Пловдив. Там се оказа, че използваемостта е 20%. Значи необходимостта от кревати там не е толкова голяма, колкото болницата. И ние това правим - казваме на болничните директори, че са излишни част от леглата. Аз, ако съм мениджър и видя, че каквото и да правя, леглата ми стоят празни през годината, ще ги преструктурирам".

Според д-р Кацаров обаче излишните легла не черпят финансов ресурс.

„Кому пречи легло, на което не лежи болен? С какво едно легло - пружина с две табли и дюшек - на което не лежи болен, пречи на здравния министър или на който и да е било в нашата страна?", попита д-р Кацаров.