Заседанието на парламента започна с декларации за случая МВР
Заседанието на парламента започна с декларации за случая МВР / снимка: Sofia Photo Agency

С декларации по повод скандала в МВР започна заседанието на парламента.

Забавянето на премиера в търсенето на политическа отговорност от вътрешния министър показва, че Сергей Станишев няма контрол над правителството, обявиха от БНД. Николай Свинаров предложи три варианта за изход от ситуацията: заставяне на вътрешния министър Румен Петков да подаде оставка, а ако това не стане да го отстрани; предприемане на частичен ремонт на кабинета – знакова смяна на по един министър на всяка от силите в коалицията; оставка на кабинета чрез вот на недоверие.

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов зададе въпрос към президента Георги Първанов за ролята му като върховен главнокомандващ за случващото се в МВР. По думите му Първанов е длъжен да свика консултативния съвет по национална сигурност по въпроса.

Веселин Методиев от ДСБ припомни позицията на тъмносините, че с бездействието си до момента, премиерът е застанал на страната на Галевите.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че у нас, за да разпространяваш наркотици, трябва да имаш карта за някоя спецслужба, защото ГДБОП ръководела наркобизнеса в страната. По думите му начинът за излизане от кризата е курс към предсрочни избори.

Като не щете избори, сменете половината министри от кабинета, призова Стефан Софиянски от БНС.

От мнозинството единствено Ангел Найденов от левицата взе думата. Той беше категоричен, че социалистите са готови да потърсят политическа отговорност от министъра, когато са налице ясни факти като основа за това. Готови сме на структурни, функционални и кадрови промени в системата на МВР, но след края на проверките по случая, допълни Найденов.