Законът не позволява разблокирането на сметка на болно дете в КТБ
Законът не позволява разблокирането на сметка на болно дете в КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Законът не позволява разблокирането на сметка на болно дете в КТБ
74243
Законът не позволява разблокирането на сметка на болно дете в КТБ
  • Законът не позволява разблокирането на сметка на болно дете в КТБ

Сметка на болно дете е блокирана в Корпоративна търговска банка. За това съобщи сайтът Offnews, като публикува писмо, в което се описва казуса. Писмото, изпратено до „българската общественост чрез медиите” е подписано от „Майки от КТБ АД” и в него се разказва как родителите на болно дете с 89 % увреждания не могат да имат достъп до дарителската сметка, а в края на месеца предстоят важни изследвания на детето им в Германия.

От БНБ обясниха за Дарик, че правна възможност за разблокиране на сметката няма към този момент, след като банката е под специален надзор. Заради банковата тайна от Централната банка не могат да оповестят колко дарителски сметки има в поставената под специален надзор банка, а и от БНБ обясниха, че подобни сметки в регистрите се виждат като „набирателни” и не може да се заключи дали са дарителски или не.

В писмото, подписано от „Майки от КТБ АД”, се разказва, че месечните разходи за отглеждането на детето, страдащо от церебрална парализа, са между 156 и 527 лева, но те са непосилни за набавяне на семейството, тъй като само единият от съпрузите работи.

Ето защо майката на момиченцето, чието име не се споменава, нито това на детето й, апелира за отблокиране на средствата, за да може с парите от тях да се финансират както ежедневните нужди за отглеждането на детето, така и изследването в Германия, което е в края на този месец. Авторите на писмото се възмущават от прецедент, който е имало според тях за изтегляне на пари от КТБ.

„Циничното в случая е, че БНБ е давала разрешение за изключение по въведени от нея забрани даже за по-крайни случаи - за повод от сметки на самата КТБ АД. Не считаме, че банковите чиновници са с толкова къса памет, че да не помнят, че на 25 юни 2014 г. БНБ с решение на Управителния съвет разрешава на квесторите на КТБ АД да преведат по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете сума от 30 109 201,10 лева”, пишат авторите на писмото.

От БНБ са изпратили отговор, в който изразяват съпричастност към проблема на родителите и предлагат следното решение: „да се потърси решение от друга търговска банка за финанасиране, срещу обезпечение на евентуален кредит с вземането по набирателната сметка в КТБ АД.

Налице е възможност да бъде договорен няколкомесечен гратисен период по евентуален бъдещ кредит, което да улесни месечните плащания чрез отлагане на плащанията по главницата до възобновяване на възможността да ползвате средствата по набирателната сметка. Органите на Министерството на здравеопазването също могат да бъдат ангажирани с проблема, с оглед предоставяне на временно финансиране от съответните фондове”.

От Централната банка специално уточниха за Дарик, че няма правна възможност да освободят предсрочно средствата именно по тази сметка, въпреки че разбират сериозния проблем, пред който са изправени родителите и са съпричастни към него. Оттам също така обясниха, че въпросните 30 млн. лева, за които се говори в сигнала, не са изключение, а са били под формата на регистри на ценни книжа на Фонда, които имат съответното парично измерение.

Фондът има право да ги премести в която пожелае банка, което не нарушава правилата и процедурите, разписани в законодателството в случай на специален надзор. От БНБ са категорични, че правят всичко възможно, за да се стигне до най-скорошно разрешаване на казуса с Корпоративна търговска банка.