/ Правителствена информационна служба
"Света София" има наистина историческа символика и универсална стойност. Тя трябва да продължи да представлява плурализма и многообразието на религиозното, културното и историческото наследство, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос от Павел Шопов за позицията на България, свързана с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

Достъпът до „Света София“ е ограничен, струпало се е множество

Захариева напомни и изразеното вече от Светия синод на Българската православна църква становище по темата.

По думите й МВнР следи от началото казуса със "Света София", излязло е и с официална публична позиция по него, в която се казва, че изразяваме голямо съжаление за промяната на статута на храма и се присъединяваме към призивите на международната общност, ЕС и на ЮНЕСКО за запазване на досегашния му статут. В становището се посочва и очакването да бъде съхранена универсалната стойност на паметника като част от световното наследство на ЮНЕСКО.

ЕС е срещу превръщането на „Света София” в джамия

Подкрепяме подхода на ЮНЕСКО, който залага на избягване на политизирането на въпросите, свързани с управление на обектите на световното наследство, отбеляза Захариева. За съжаление решението е взето, ще правим всичко възможно, включително и в комитета на ЮНЕСКО, да се съхранят християнските символи в храма и превръщането в джамия да не доведе до заличаването им, посочи министърът на външните работи.

„Света София“ в Истанбул от днес отново става джамия

През вековете редица народи са издигали паметници на своите религии, голяма част от които днес са достояние на цялото човечество и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Безспорно е един от най-емблематичните от тях е именно "Света София", посочи Екатерина Захариева, която припомни историята на храма, който, по времето на модернизацията на държавата, извършена от Ататюрк, се превръща в религиозно културно наследство на цялото човечество. Захариева отбеляза, че по повод на решението за промяна на статута на храма от музей в джамия, собствеността на базиликата е прехвърлена от министерството на културата и туризма на Турция към дирекцията по религиозни въпроси - Дианет.

Ердоган: Уважавайте решението за статута на „Св. София”

Според Павел Шопов е необходима по-категорична позиция на България по казуса. Той акцентира върху вековната християнска принадлежност на България и призова Захариева темата да бъде следена.
БТА