/ МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе телефонен разговор със словенския министър на външните работи Анже Логар, съобщиха от външно министерство.

Двамата обсъдиха развитието на пандемията от COVID-19 и действията за по-ефективно справяне с нея, включително в контекста на дискусиите от последните срещи на лидерите и външните министри от ЕС.

Захариева за шпионския скандал: Възмутена съм от българите, предавали страната си (ВИДЕО)

Двамата обсъдиха и поредицата от „анализи“, публикувани от словенската неправителствена организация „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, имащи за цел да злепоставят България чрез невярна и манипулативно представена информация.

Логар увери Захариева, че словенското правителство не ползва анализите на този институт. Българският първи дипломат подчерта, че солидарността е най-доброто оръжие срещу публичните кампании на дезинформация и език на омразата, които обслужват интересите на страни извън ЕС и имат за цел да уязвят Съюза.

Захариева заяви, че очаква София и Любляна да работят заедно за европейската интеграция на региона по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС.