/ пресцентър, МВнР
В България борбата с антисемитизма излиза отвъд думите и декларациите. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред гостите на церемония в памет на жертвите на Холокоста и в почит към спасителите на повече от 48 000 български евреи, която се проведе в Централната софийска синагога, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да бъде помнен, преповтарян, разказван и никога да не бъде забравян. Урок, който възпитава способността ни да поемаме отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас“, отбеляза Захариева.

Министър Захариева: България и българският народ се опълчиха на омразата, расизма и ксенофобията

Екатерина Захариева подчерта, че през последните години България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите, речите и декларациите. „Предприели сме редица законодателни инициативи, които да позволят ефективното преследване на извършителите и подбудителите на антисемитски и други ксенофобски прояви“, каза тя.
 

Екатерина Захариева антисемитизъм
пресцентър, МВнР


Страната ни е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) от 2018 г., а само преди няколко седмици Екатерина Захариева води българската делегация в първата министерска среща на МАВХ в Брюксел. Там министри от 35 страни изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация.
 

Екатерина Захариева антисемитизъм
пресцентър, МВнР


„Поехме ангажимент да гарантираме младото поколение да бъде научено да знае и да помни Холокоста, да е чувствително и нетолерантно към всички форми на национализъм и към изкривяване на историята“, заяви Захариева.
 

Екатерина Захариева антисемитизъм
пресцентър, МВнР


По време на церемонията бяха запалени свещи в памет на всеки един от 20-те българи, определени от  Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, Израел, като Праведници сред народите за ролята им в спасяването на българските евреи. Свещи бяха запалени и в чест на четирима дипломати, които нямат това звание, но са помогнали на евреите по време на Втората световна война. Свещ беше запалена и в памет на 11 343 евреи, депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция и Вардарска Македония.
 

Екатерина Захариева антисемитизъм
пресцентър, МВнР


Церемонията бе организирана по повод Международния ден за възпоменания на жертвите на Холокоста и 75-ата годишнина от освобождаването на най-големия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ от Организацията на евреите в България "Шалом", Централният израилтянски духовен съвет и Държавният културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

Екатерина Захариева: Работим активно срещу антисемитизма

На церемонията присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, политици и общественици.
пресцентър, МВнР