„Безспорно идва нова икономическа криза. Тя винаги идва и то в период обикновено от около 10 години. Ние трябва ясно да осъзнаваме, че живеем във време, в което в икономическия живот винаги има върхове и спадове”, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред NOVA.

Може ли „мързелът” да бъде инвестиция в България?

„Спадовете не винаги са криза, но ние ги превръщаме в такава, тъй като такава ни е финансовата политика. Имаме толкова много инструменти, че винаги напомпваме растежа, предимно през централни банки, но и не само през тях. Ако някой закъса - ние ще му помогнем, ще напомпаме още пари. Докато покриваме тези малки недъзи на икономиката, се надуват балони, които през някакви периоди изгърмяват. Т.е. сами провокираме през някакъв период да ни удря по-тежка криза”, каза още той.

Според него действително вече има много показатели, които сочат, че започва да настъпва нова икономическа криза.

Карта на тялото разкрива до какво води мързелуването

„Икономическият цикъл редува периоди на бум и на спад. Това е нещо нормално. Не трябва да се плашим, но не трябва и само да гледаме отстрани”, смята Атанас Пеканов от Австрийския институт за икономически изследвания.

По думите му трябва да се мисли за мерките и поуките, които сме си извадили от последната икономическа криза. „В момента сме на един кръстопът. Световната икономика е малко като в книгата на Чарлз Дикенс „Повест за два града” – не знаем накъде ще тръгне. Пазарните участници са несигурни”, каза още Пеканов.

„Именно затова е важнo какво научихме от последната криза. Научихме, че фискалните рестрикции не бяха особено продуктивни. Много страни задълбочиха рецесията. Другата поука е, че не трябва да позволяваме в периоди на бум, загубите да се споделят от цялото общество, докато в същото време печелят най-горните доходни групи”, смята Атанас Пеканов.
nova.bg