/ БТА
За първи път у нас "Интернешънъл арморд груп" (International Armored Group - IAG) показва бойната машина на пехотата РИЛА 8х8. Компанията ще произвежда поне две модификации на най-новия си брониран автомобил в бъдещия си завод в Бургас. Това съобщиха от фирмата, която има щанд на Международната специализирана изложба "Хемус 2022" в Пловдив и където е изложен бронираният автомобил.

Автомобилът се предлагат в няколко конфигурации, като първите две са А и Б. Машините са от ново поколение, с изключителни технически и тактически характеристики, които могат да се надграждат. Посетителите на "Хемус 2022" ще видят РИЛА 8х8 в конфигурация Б. Силно защитеният модулен корпус на автомобила представлява многофункционална платформа, в която могат да се интегрират различни видове оборудване за нуждите на армията. РИЛА 8x8 разполага с отлични балистични защити по стандартите на НАТО - STANAG 4569 ниво 4 на бронята.
 

БТА


По данни на фирмата производител, всички конфигурации на РИЛА 8x8 са с независимо окачване, което им дава възможност за бързо и плавно придвижване по неравни терени. Задвижват се от турбо дизелов двигател, с нисък разход на гориво, като достигат максимална скорост от 100 км/ч и имат запас от ход не по малко от 700 км. Брутното тегло на РИЛА 8x8 Б, демонстрирана на изложението, е 26 тона, а на РИЛА 8x8 А е 27 тона. Машините преодоляват наклон при изкачване 60 процента и страничен наклон 30 на сто. Конструирани са с автоматична трансмисия и двустепенна раздатъчна кутия. В тях има вграден интегриран дисплей за управление на електрониката, а в случай на пожар са подсигурени с автоматично гасене. РИЛА 8x8 побира до единадесет души екипаж, като машините са проектирани така, че да осигурят удобно и безопасно пътуване. Преносими са с железопътен, морски и въздушен транспорт.

Освен РИЛА 8х8 Б, на изложението "Хемус 2022" International Armored Group представя и тактическото превозно средство РИЛА 4x4 MRAP и бронетранспортьора Jaws. Тя е сред първите бронирани автомобили, тествани в България по стандартите на НАТО, съвместно с нидерландската сертифицираща лаборатория TNO. Проведените изпитания на превозното средство на полигона до с. Змейово са по стандарт NATO STANAG 4569 – ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг тротил и страничен взрив 50 кг тротил. РИЛА 4х4 MRAP отговаря на всички изисквания на НАТО.

Бронираният автомобил може да бъде надграден с полицейско или военно оборудване на купола, включително с въртящ се на 360° модул с оръжие, автоматична оръжейна станция с дистанционно управление, системи за термовизионни камери за наблюдение, гранатомети, затъмняващи светлини и много други. РИЛА 4х4 MRAP работи с 24V електрическа система и има възможност за независимо окачване. Побира екипаж от 10 души.
 

БТА



Различните конфигурации на РИЛА 8x8, както и други модели бронирани автомобили на IAG, ще се произвеждат и в България. В края на април компанията обяви, че ще инвестира най-малко 20 милиона лева в завод в Индустриална зона - Бургас, на площ от 150 000 кв. м, с над 300 служители, като се очаква основното производствено хале да е завършено през 2024 г. Преди това IAG ще стартира програми за практическо обучение на специалисти.

IAG е сред световните лидери в отбранителния сектор, с портфолио от над 150 модела бронирани автомобили, включително за организации като ООН, НАТО, страни от ЕС. Компанията има производствени бази и в САЩ, ОАЕ и Турция, както и филиали в още редица държави. Голяма част от машините на IAG имат най-високо ниво на балистична сертификация BRV 2009 VR7, както и NATO STANAG 4569. Основател и собственик на IAG е д-р Антон Стефов.
БТА