Цвета Караянчева
Цвета Караянчева / БГНЕС
Цвета Караянчева е отбелязала, че народните представители винаги са най-близо до хората
Парламентьори от чужбина дойдоха в България. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с делегации на комисиите по външна политика на Сената и на Камарата на депутатите на Румъния и на Великото национално събрание на Турция. Гостите са на посещение за участие в първата пленарна тристранна среща на комисиите по външна политика на парламентите на България, Румъния и Турция по покана на председателя на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, съобщи пресцентърът на парламента.

Караянчева е отбелязала, че Народното събрание е домакин на първата по рода си пленарна тристранна среща на комисиите по външна политика и е изразила надежда, че тази инициатива ще постави началото на повече подобни срещи, на които да бъдат обсъждани важни въпроси от общ интерес.

Караянчева: Нека всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир и да бъде обичано

Председателят на парламента е подчертала, че взаимодействието между парламентите има голямо значение, защото именно народните представители са най-близо до гражданите. Тези формати по думите й дават възможност да се навлезе в дълбочина в дебатите за решаване на проблемите, свързани с региона.

Караянчева е запознала гостите с резултатите от успешно състоялата се наскоро Парламентарна асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. На срещата е било обсъдено разширяването на Европейския съюз по посока към Западните Балкани. Цвета Караянчева е заявила, че тази тема е била приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. За страната ни е много важно да има стабилност и спокойствие в региона, е допълнила още тя.

Партньорството между трите страни в рамките на НАТО и въпросът с миграцията и сътрудничеството при решаването на този проблем също са били сред дискутираните въпроси. Отбелязано е било, че трябва да бъдат обсъждани темите, които ни обединяват, и да се търсят решения в рамките на подобни формати.

Председателят на Комисията по външна политика на Сената на Румъния Кристиан Думитреску е благодарил за настоящата инициатива и е допълнил, че тя е част от отличното партньорство между страните. Той е отбелязал, че Румъния е за задълбочаване на икономическото сътрудничество в Черноморския регион, затова е важно тези теми да бъдат обсъждани между парламентарните комисии. Кристиан Думитреску е дал добра оценка на развитието на икономическото сътрудничество.

Председателят на Комисията по външни работи на Великото национално събрание на Турция Волкан Бозкър е заявил, че страната му високо цени приятелските връзки между съседните страни и в региона. За нас тези контакти са гаранция за стабилност, те са елемент на сигурност и дове