Юруков да е кандидат кмет на София, предложил Костов
Юруков да е кандидат кмет на София, предложил Костов / Снимка: Sofia Photo Agency
До ден-два СДС и ДСБ могат да постигнат съгласие за общ кандидат за кмет на София. Това обяви лидерът на СДС Пламен Юруков след среща с председателя на ДСБ Иван Костов.

След половинчасов разговор в централата на ДСБ, проведен по искане на Пламен Юруков, стана ясно, че бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков е номинацията на СДС, а сред предложените от тъмносините имена е това на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров.

Костов каза, че кандидатурата на Нейков имала минуси, към нея имало въпроси.

Пред Дарик радио пък Иван Григоров заяви, че за първи път чува за номинацията му. Той уточни, че имал работа като председател на ВКС още два месеца и половина.

Лидерът на ДСБ Иван Костов не пожела да назове своите номинации.

Дарик радио научи, че на срещата тази сутрин Костов предложил именно синия лидер Пламен Юруков за кандидат на двете партии за поста на Московска 33. Юруков каза за Дарик, че е бил избран за председател на партията с други цели. „Основната ми задача е реформа на СДС и политическата система в страната. Не искам да ставам кмет за две години. Целта ни е да влезем в управлението”, посочи той.

На въпрос готови ли са в СДС да подкрепят някой от предложените от ДСБ на разговора тази сутрин кандидати, Юруков отговори, че когато се говори за обща кандидатура, това означавало тя наистина да е обща, без значение откъде идва.

Вероятно останалите предложения на тъмносините са номинациите на районните организации на партията в столицата.

Те предложиха за поста общинския съветник Вили Лилков, председателят на градската организация на партията Атанас Атанасов, заместник-председателя на тъмносините Димитър Бъчваров и члена на Националното ръководство и председател на предизборния щаб Петър Москов.

Иван Костов посочи, че ако ДСБ и СДС стигнат до единна кандидатура, ще има и обща листа за общински съветници. По думите му обаче, в нея не трябва да влизат сини съветници, свързани с модела Софиянски, които ще работят за ГЕРБ. Според Юруков обаче, това е излишно усложняване на преговорите. Синият лидер прогнозира, че общ кандидат на двете партии може да победи в столицата.

От срещата на Юруков с Костов стана ясно, че издигнатият от Демократическата партия баскетболен треньор Тити Папазов няма да бъде подкрепен нито от СДС, нито от ДСБ. Според Костов той не е направил “никакъв опит да спечели” членовете на неговата партия, а и бил неприемлив за “Раковски” 134.