БЛОКАДА СОФИЯ ПОЛИЦИЯ
БЛОКАДА СОФИЯ ПОЛИЦИЯ / МВР
Във връзка с публикации в онлайн-издания, съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин, МВР категорично заявява, че те не отговарят на истината.

След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор, на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селехаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция.

Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 02.09.2020 г., след като в МВР е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, Затвора в гр. София, с което съгласно законовите си компетенции министерството е уведомено, че чуждият гражданин Селехаттин Юрюн ще бъде освободен на 18.09.2020 г.

След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка „връщане до страна на произход“ от 18.12.2019 г. съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн.

В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция“, като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в гр. София на 18.12.2020 г. той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас.