/ МВнР
Обсъдено бе още и мултилатерализма и перспективите пред Близкоизточния мирен процес
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес видеоконферентно заседание на Съвет „Външни работи“. Водещи теми от дневния ред бяха отношенията ЕС - САЩ, ситуацията в Нагорни Карабах, Близкоизточният мирен процес. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министрите обсъдиха перспективите за развитие на стратегическото партньорство между ЕС и САЩ при администрацията на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

Захариева участва в министерска среща на Глобалната коалиция по свободата на медиите

Общо бе мнението, че развитието на силната Трансатлантическа връзка е основен приоритет за Съюза. Екатерина Захариева заяви, че ЕС трябва да бъде проактивен и да предложи конкретни приоритети в дневния ред на сътрудничеството между ЕС и САЩ. 


Участниците приветстваха постигнатото с посредничеството на Русия на 9 ноември споразумение между Армения и Азербайджан за прекратяване на огъня в региона на Нагорни Карабах. Те подчертаха необходимостта всички регионални фактори да се въздържат от действия, които биха могли да застрашат примирието.

Министър Захариева изрази пълна подкрепа за Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели за възобновяване на усилията за постигане на всеобхватно и устойчиво решение на конфликта.

Тя призова в дневния ред на някои от следващите заседания на Съвет „Външни работи“ да бъде включена дискусия по т. нар. замразени конфликти. Първите дипломати на ЕС обсъдиха с палестинския външен министър Риад ал Малки перспективите за развитие на отношенията с Палестина и възможностите за постигане на напредък в Близкоизточния мирен процес. България, Австрия, Хърватия и Чехия направиха съвместно изказване, в което приветстваха решението на Палестина за възобновяване на сътрудничеството с Израел, като подчертаха важността на координацията в областта на сигурността.

Потвърдена бе позицията в подкрепа на решение на Близкоизточния конфликт на основата на две държави, като всички отворени въпроси бъдат решени чрез преговори между двете страни.

Синдикатът на българските дипломатически служители благодари на Захариева

Във връзка със ситуацията в Беларус върховният представител Жозеп Борел информира за напредъка в прегледа на отношенията между ЕС и Беларус. Министрите обсъдиха възможността за разглеждане на нов пакет от санкции в отговор на продължаващите репресии и нарушения на човешките права в страната. Екатерина Захариева изрази подкрепа за приемане на нов пакет от ограничителни мерки спрямо Беларус.

Участниците в Съвета изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие, като препотвърдиха пълната солидарност с Гърция и Кипър.

Категорична е позицията, че всички отворени въпроси трябва да бъдат разрешени при спазване на принципите на добросъседските отношения и на основата на международното право.

Министрите обмениха идеи за по-нататъшно утвърждаване на водещата роля на ЕС в отстояването на ефективното многостранно сътрудничество. Те се обединиха около виждането, че предизвикателствата от пандемията от COVID-19 налагат засилено сътрудничество на международната общност с централна роля на ООН. Дискусията постави началото на процес на изготвяне на стратегически документ на ЕС по темата, който ще бъде приет през 2021 г.