ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова
ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова
42358
ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова
  • ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова

Висшият съдебен съвет прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова. Те пожелаха да напуснат съвета на 8 юни заради несъгласие с кадровата политика и липсата на критерии за работа в съдебната система. Двете посочиха в мотивите към оставките си, че не са съгласни с лобизма при назначенията. Това са първите оставки на членове на Висшия съдебен съвет.

След като съветът избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, първа напусна съдебната система основателката на сдружението ГЕРБ и съдия във Варна Душана Здравкова. След нея оставка като шеф на Наказателното отделение в Софийския градски съд подаде и конкурентката на Янева Величка Цанова.

На заседанието на ВСС бяха прочетени мотивите на Капка Костова и Галина Захарова. Дебатът по оставките им премина в нападки срещу тях двете. Членове на съвета ги обвиниха в лобизъм, бягане от отговорност и че са част от сценарий, насочен срещу държавата. Магистрати окачествиха като голословни твърденията на двете съдийки за непрозрачно кадруване. Повечето членове на ВСС заявиха, че органът работи усилено и конструктивно.

Противоположно мнение изказа правосъдният министър Маргарита Попова - тя посочи, че съветът от дълги години е в непрекъснати кадрови скандали и трябва да се замисли за посланията, които излъчва. Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира мотивите за двете оставки, но заяви, че подобни актове са знак, че са останали ценности.

„Каквито и да са мотивите, оставките са голяма загуба за ВСС, той ще загуби много от своя професионален и морален капацитет", каза Велчев.

Главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова определи оставките като „изключително морален жест, да носиш отговорност за някакви действия, които не можеш да промениш, за мене е морален жест, аз също съм подавала оставка, знам какво е".

Правосъдният министър Маргарита Попова коментира: „За да няма такива оставки, сътресение в работата на ВСС, той трябва да консолидира усилията си, да бъде разпознаван като орган, в който има сговор, в който се работи прозрачно, професионално, с грижа за съдебната система и с грижа за стабилността на държавната власт".

Българският хелзинкски комитет (БХК) приветства решението на съдиите Костова и Захарова. „Напускането на този дефектирал орган е действително акт на порядъчност, доколкото съставлява рязко разграничаване от противоконституционната безнравственост на този зависим орган и отказ да се легитимира той с присъствието в него на почтени и достойни магистрати. Дълбока криза е и останалите членове на ВСС следва да премислят сериозно позициите си", заявяват категорично позицията си от БХК.

Няколко часа след приключването на заседанието на електронната страница на ВСС бе публикувана пълната стенограма от дискусиите по допълнителна точка 5 от дневния ред, отнасяща се до подадените оставки като членове на ВСС на Галина Владимирова Захарова и Капка Василева Костова. Стенограмата можете да прочетете ТУК.

ВСС прие оставките на Галина Захарова и Капка Костова
netinfo