/ iStock/Getty Images
С 50% са се увеличили жертвите по пътищата в Ловешка област за година. От началото на 2019 г. при пътнотранспортни произшествия в областта са загинали 24 души, при 16 миналата година. Това съобщи за БТА главен инспектор Николай Недялков, началник сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР - Ловеч, по време на отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия - 17 ноември. Във възпоменанието се включиха младежи и институции от Ловеч. На изхода на града в посока Плевен доброволци от БМЧК раздаваха листовки на водачите във връзка с провежданата през ноември акция "Зима". Шофьорите бяха спирани от служители на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР.

Недялков добави още, ч,е според статистиката, увеличен е и броят на тежките инциденти на пътя /210/, както и на ранените /298/ в тях. По думите му основните причини са несъобразена скорост с атмосферните и пътни условия, подценяване на собствените възможности на водача на моторното превозно средство, неправилно изпреварване.

Над 43 000 шофьори са глобени от старта на акция "Зима" (ВИДЕО)

Той каза още, че на определените участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия се осъществява постоянен контрол. Най-много катастрофи през годината са станали в района на общините Луковит, Угърчин и Ловеч.

"По-голяма толерантност, да бъдем по-внимателни на пътя, да не предприемаме рискови маневри и да караме със съобразена скорост", апелира към водачите Недялков. Той припомни, че за да подготвим автомобила си за зимата, той трябва да е оборудван с триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлините да са в техническа изправност, да е сменен антифризът и течността за чистачките, а гумите да са с грайфер не по-малък или равен на 4 мм.

Цветомира Георгиева, директор на ОС на БЧК - Ловеч, посочи, че в днешната акция младите доброволци раздават на шофьорите и т. нар. донорски карти по проекта "Да! За живот!". По думите й от няколко години се организират подобни акции на пътя - за колани, за гумите, за аптечките, и имат ефект. "Това е начин да напомним на хората да бъдат по-внимателни на пътя", заяви Георгиева.
БТА