Внесоха обвинителен акт срещу купувач на гласове в Казанлък
Внесоха обвинителен акт срещу купувач на гласове в Казанлък / Снимка: Даниела Ковачева, Дарик - Пловдив

Две досъдебни производства са образувани след разследването, което бе извършено за установяване на противозаконни действия при провеждане на изборите в Казанлък от 21-ви юни, каза заместник административният ръководител на тамошната прокуратура Кръстин Кацаров.

В Районният съд в Казанлък днес влиза едното от тях - срещу пълномощник на партия „ФАГО” в града Денислав Сербезов. Според обвинението той е организирал нелегална агитация като е подписал 13 договора с лица, които да убеждават граждани да гласуват за „ФАГО”. Договорите са открити при направен обиск след подаден сигнал.

Номерата на документите са стигали до пореден номер над 100, което буди съмнение, че такива договори са били подписани с много повече от 13 души, коментира пловдивският апелативен прокурор Росен Димов. Според него, ако прокуратурата спечели това дело, ще се сложи началото на края на порочната практика да се организира такава лежерна и завоалирана търговия на гласове. На всеки един от 13-те подписали договори с Денислав Сербезов, са обещани 150 лева, а също и премии, ако съдействат за по-голям брой вкарани съветници в Общинския съвет. Разследването обаче не е установило официално плащане на участниците в агитацията.

„Трябва да има сериозна настъпателна политика и законотворците и прилагащите законите да поемат своята отговорност, защото купуването на гласове е изключително опасно”, заяви Димов.

За последните местни избори от есента на миналата година за Южен централен район са образувани 40 досъдебни производства за нарушения в изборния процес, само 12 от които са стигнали до съда и са приключили с присъди – глоба и обществено порицание.

Вината за неадекватната наказуемост на подобни престъпления е в закона, а не в прокуратурата и съда, убеден е пловдивският висш магистрат. Наказанията за такива престъпления трябва да се завишат драстично, а за разкриването им се нуждаем от по-богат инструментариум, подчерта той. „Въвеждане на задължителното гласуване, сериозно проследяване на пътищата за финансиране на предизборните кампании, повече специални разузнавателни средства за разследване от страна на прокуратурата и по-строги наказания, регламентирани в Наказателния кодекс, са част от мерките, които законодателят трябва да предприеме, за да се справим с тази порочна търговия на гласове”, категоричен е Росен Димов.