ВМА пощенска марка Венцислав Мутафчийски
ВМА пощенска марка Венцислав Мутафчийски / Снимка: ВМА
Юбилейна пощенска марка бе валидирана по повод 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА). Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки, директорът на дирекция „Съобщения“ към Министерство на транспорта Димитър Димитров и художникът на марката Николай Петрусенко.

В приветствието си началникът на ВМА отбеляза, че това е поредната марка за ВМА, като последната е била по повод 140-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България.

Смятам, че това е един начин за отбелязване важността на една дата. А тиражът е съвсем скромен, което я прави още по-ценна за притежателите на марки и за нас, които сме свързани с Академията. Искам да благодаря лично на художника, който въпреки крехката си възраст, разбра основната идея и я въплъти в своето произведение, изтъкна генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски.

От своя страна младият автор Николай Петрусенко подчерта, че е вложил много усърдие при изработването на марката, за да стои достатъчно достолепно за историята на институцията ВМА.

Марката по случай 130 години от създаването на Военномедицинска академия (ВМА) прави своеобразен реверанс към нейното лого, по проект на д-р Юлиан Дочев и графично оформление н ахудожника Веселин Велинов от 1991 г. Синтезът на змията, преплетена около меч и описващият образ на книга намира ново изражение, в което издържаният детайл и богата орнаменталност насочват към представата за дълголетието и достолепието на ВМА.