/ iStock/Getty Images
Експертите успокоиха, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата
В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища на патогенна инфлуенца по птиците в страната. Едно огнище във Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

"Засегнати са 1,2 млн. птици, или това са 20% от всички яйценосни птици в страната", обяви Стратев, като подчерта, че ситуацията ескалира.

Той призова птицевъдите да съобщават, ако имат съмнение за заболявания в техните ферми, за да може бързо да се реагира и да бъдат взети необходимите мерки, за да спре инфекциозният процес, като допълни, че техните птици ще бъдат обезщетени.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински каза, че се надява до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти. „Идеята на тази заповед е преди всичко да елиминираме риска от разпространение на заразата с оглед на това, че те като персонал са потенциален преносител на заразата, и докато нямаме цялостна картина на страната, за да изследваме и да видим къде има опасност и къде няма, временно пазарите са ограничени, поради факта да намалим струпването на хора и да ограничим разпространението на заразата", допълни той.

Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, обясни, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата. „От констатираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа, така че потребителите могат да са спокойни, че ще продължават да консумират качествени птичи продукти по магазините", заяви той.

Гълъбов коментира, че проблемът с разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците стои от дълго време. „Повече от 15 г. чакаме прогрес в науката, за да имаме адекватния отговор, защото се оказа, че с ерадикация на засегнатите птици и с подобряване на мерките за биосигурност не сме в състояния не само в България, а в цяла Европа да се справяме с това заболяване", каза той, като посочи, че от месец октомври след поискана дерогация във Франция започнаха да ваксинират клъстерно големи поголови от птици. По думите му, резултатите, които получават от терен, са оптимистични и няма да е далеч времето, когато поетапно всички страни, които смятат, че това е единствената алтернатива, ще последват примера на Франция. Подобни мерки се подготвят и в Нидерландия. А според него България не е закъсняла също с адекватни мерки, като обяви, че в момента се обмисля кога, как, с какви ваксини би могла да започне една евентуална ваксинация, която би решила проблема с разпространението на заболяването.

Заместник-министър Стратев съобщи, че съобразно реалната ситуация се планира парите на птицевъдите да бъдат платени на два транша – единият до края на 2023 г., а другият в началото на 2024 г. „Надяваме се да прекъснем инфекциозния процес в най-близко време и едва когато това стане, можем да предвидим каква ще бъде окончателната сума за плащане", каза той, като уточни, че към момента има предвидени 12 млн. лв. за обезщетение.
БГНЕС