Над 1000 души са глобени за неправилно пресичане само за две седмици. От Пътната полиция отчетоха, че връчват фишове средно на 90 души на ден.
 
Хората, които пресичат неправилно, се оказват не малко. Над 1300 души са били глобени за това, че не са спазили закона и са пресекли там, където не трябва. Това обаче са само тези, които полицията е хванала. Освен пешеходците, глоби са получили близо 250 шофьори, които не са пропуснали пешеходец и така са му отнели предимството. Санкциите за пешеходците, които са хванати да пресичат неправилно са между 20 и 50 лева. А за шофьорите – акт от 100 лева плюс контролни точки.
 
Сред глобените има и 25 души, които пресичали неправилно, докато били с децата си, посочва NOVA.

Над 1300 пешеходци са глобени заради неправилно пресичане от началото на февруари
 
„Моля, не допускайте грешката да съветвате децата си да пресичат на зелено, на пешеходна пътека, а в следващия момент, когато бързате да хванете автобуса, да пресичате неправилно заедно с тях“, призова Илия Илиев от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".
 
И въпреки че често рискът е осъзнат, все пак правилата се нарушават. Понякога подценяването на ситуацията може да се окаже фатално за нас -  и като пешеходци, и като шофьори.
 
Крайно време пешеходците да разберат, че освен че са уязвими, много от ситуациите зависят от тях. Те задължително трябва да се огледат, защото автомобилите не могат да заковат на място“, обясни Владо Илиев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт.

Пешеходка с опасност за живота след тежка катастрофа
 
В такива случаи е важно времето за реакция. Над 1 секунда е нужна на шофьор, за да реагира при опасност на пътя.
 
Моят съвет към водачите е преди пешеходна пътека, винаги да си преместят крака от газта на спирачката. Това ще ви спести поне 0,5 при 50 км/ ч спирачният“, каза Илиев.
 
Скоростта също има значение.

Видинските полицаи засилиха контрола срещу пешеходци-нарушители  
 
С 30 км/ ч да блъснеш пешеходец, той има шанс да оцелее на 70%, но ако го ударите с 40 %, шансовете му са само 30%“, заяви председателят на федерацията ни по автомобилен спорт.
 
Шофьор, който не е спазил закона и не е спрял на пешеходна пътека, ще трябва да плати 100 лева и да се раздели с няколко точки. Акцията ще продължи още седмица.
 
А от началото на месеца на пътя са загубили живота си 15 души, сред тях е имало и пешеходци.
nova.bg