Вальо – Топлото присвоявал средства покрай Закона за обществени поръчки
Вальо – Топлото присвоявал средства покрай Закона за обществени поръчки / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийския градски съд проведе поредното си заседание срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация – София” Валентин Димитров – Вальо Топлото. Подсъдими за присвояването на близо 6 млн. лева от дружеството, заедно с Димитров, са друг бивш началник на „Топлофикация” Георги Рогачев, заместникът му Емил Андонов, Лина Абланска и Мая Стоилова.

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви, че престъплението е станало чрез избягване на прилагането на Закона за обществените поръчки. Дружеството е било системно източвано чрез фирмата на Мая Стоилова „Шибър”, а парите са били прехвърляни чрез сейфове в „Пощенска банка”. „На практика са извършвани доставки под праговете, а впоследствие са фактурирани доставки, които са много повече от договореното”, уточни той и даде пример, че ако една машина е договорена за 10000 лева, се оказва, че е за нея е платена два-три пъти по висока цена.

„Ролята на тези фирми е била счетоводно само да оформят документите и съответно да вземат парите, които впоследствие да преведат на фирма „Шибър”. Една комисионна от 20 % за това да се оформят два документа, мисля е неоправдано”, каза Джамбазов. „Става въпрос за избягване на приложението на Закона за обществените поръчки.

Валентин Димитров отрече да е разпореждал доставки, които не са били нужни на дружеството. Делото продължава и утре с разпит на свидетели.