Валя Червеняшка: Само Франция се интересува от нас
Валя Червеняшка: Само Франция се интересува от нас / Sofia Photo Agency

Медицинската сестра Валя Червеняшка няма да отиде на обяда, даван от френския посланик, тъй като няма финансова възможност. Това обяви самата тя в предаването „Кой говори” по Дарик.

Посланикът на Франция Етиен дьо Понсен даде приятелски обяд в резиденцията си на ул. "Оборище" в чест на българските медици, несправедливо затворени в Либия, по случай една година от освобождаването им.

„Премиерът Сергей Станишев все още не се срещнал с нас, не защото няма време, а защото не желае. Страхуват се, че ще поискаме това, което са ни обещали”, коментира Червеняшка, като допълни: „Само Франция се интересува от нас”.

При завръщането й в страната на Валя Червеняшка се е наложило да бъдат направени две операции, за което тя е трябвало да плати здравните си осигуровки за осемте години, прекарани в либийски затвор. Изплащането на здравните осигуровки бе единият от ангажиментите, които правителството пое към медиците при тяхното завръщане в страната.

Между българските медици има разногласия, които трябва да бъдат изгладени, каза още в предаването Червеняшка:

Има ли сериозни разногласия?

Не толкова сериозни, колкото трябва да бъдат изгладени нещата едно след друго по важност как да си търсим правата.

Във времето как виждате тази ваша стратегия, кога започвате да действате?

Това не мога да кажа. Когато ми се обадиха да ме питат защо няма да присъствам и защо не съм им казала, за да уредят нещо да отида, ми казаха, че утре има някаква среща. Тези дни, когато всичко приключи и сме наясно ще има ли повече срещи или не, тогава ще мога да кажа. Ще видим във времето, то доста отдавна мина, но ние сме доста търпеливи.