Националният осигурителен институт /НОИ/ работи еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери да бъде изплатена още на 1 февруари, съобщи пред журналисти управителят на НОИ Ивайло Иванов, който участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.
Министерството на здравеопазването трябва да предостави данните за ваксинираните пенсионери до 25 януари.

Добавката ще бъде изплащана на първо число и в следващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите. Иванов призова хората да отидат за еднократната добавка тогава, когато получават и пенсията си, за да няма струпване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19.

По думите на Ивайло Иванов, разработва се документ, с който хората ще могат да разграничат пенсията си от добавките, които получават заради ковид кризата и за насърчаване на ваксинацията, тъй като тези добавки нямат нищо общо с осигурителната система и трябва да се разграничават от пенсията. Чрез ПИК на НОИ те могат да направят проверка за парите, които получават, и каква част от тях е подпомагане, а не пенсия. Тази идея се подкрепя и от социалния министър Георги Гьоков. Според Иванов и Гьоков трябва да е ясно, че добавките нямат нищо общо с осигурителната система, с трудовия стаж и имат временен характер.

През февруари пенсионерите ще получат и разяснение коя добавка е за януари, за да допълни пенсиите им до сумата, която са получавали през декември. За близо 250 000 недостигащите пари до пенсията плюс ковид добавката са в рамките на 5 лева. Има и по 30 лева разлика, като най-засегнати са хората със социална пенсия. Тези, които са на минимална инвалидна пенсия, получават 85 процента от минималната пенсия, което прави 314,50 лв., което заедно с добавката от 60 лева прави 374, 50 лв. Досега тези хора са взимали 255 лева плюс 120 лева или 375 лева, като намалението е 50 стотинки, обясни Ивайло Иванов.
БТА