/ БТА
В навечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени. 

С орден „Стара планина” първа степен беше награден проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие, бяха отличени  акад. Иван Попчев -  за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката, акад. Никола Съботинов - за особено значимите му заслуги в областта на науката,  проф. д-р Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България, проф. Милияна Каймакамова - за особено значимите ѝ заслуги за развитието на историческата наука, и проф. Стоян Караиванов - за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата. 

Президентът изтъкна, че всеки от отличените е пример в своето поприще. Независимо, че работят и творят в различни области, те всички са част от духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила нейния авторитет и далече извън границите на Родината, каза държавният глава.
БТА