В края на юли ще е ясно колко души ще засегне реорганизацията в армията
В края на юли ще е ясно колко души ще засегне реорганизацията в армията / Sofia Photo Agency, архив

Вероятно към края на юли ще има яснота колко души ще бъдат засегнати от предстоящата реорганизация на тактическите звена в армията от 1 юли. Това обясни пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов.

В отговор на въпрос той каза, че сега не може да посочи колко човека ще бъдат съкратени от 1 юли. Ангелов обясни, че има различни фактори като желанието на самия военнослужещ или пенсиониране на отговарящи на условията за това. Така че има много неизвестни, за да мога да кажа конкретна цифра колко - 2 500 или 2 400 ще бъдат засегнати. Имаме най-общо ориентировъчни разчети, но това не ни дава категоричност и не можем да кажем. Това ще направим предполагам към края на юли, ще се помъчим да ви информираме за това колко души са останали без длъжности, посочи военният министър.

Той добави, че военните ще бъдат в шестмесечно предизвестие до края на годината. Те имат всички възможности даже да преосмислят решенията си с оглед на конкретната ситуация, отбеляза Ангелов, цитиран от БТА.

Не правим нищо изненадващо, всички хора, които ще засегне по някакъв начин тази реорганизация, са добре запознати с онова, което става с поделенията им, а така също и с възможностите, които се предлагат при увеличаване на личния състав в други военни формирования, посочи министърът на отбраната. През септември ще има регистър с вакантните длъжности след реорганизацията от 1 юли, за които също ще може да се кандидатства.

Министърът каза още, че на основата на правилник и на закона ще започнат процедури по приемане на резервисти, като до края на годината са разчетени около 400 души, за да се попълнят някои особено важни длъжности, които вероятно могат да останат вакантни при реорганизацията.

Министърът на отбраната награди представителния отбор по крос на Въоръжените сили на България за постигнати високи спортни резултати след отличното му представяне на Регионалния шампионат по крос в пресечена местност, по линия на CISM, от 10 до 13 май в Димитровград, Сърбия.